Minciunile sfruntate ale lui Mihai Cimpoi

Interviu cu poetul Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor a R. Moldova

– Săptămânalul „Literatura şi arta” a publicat în numărul de joi, 22 martie, un interviu cu Mihai Cimpoi, realizat de Nina Josu. Acest interviu începe cu o remarcă: „Afară e cam roşu, domnule academician Mihai Cimpoi”. Ce ar vrea să însemne „afară e cam roşu”, dle Arcadie Suceveanu?

– Nu ştiu. Este cert doar că Mihai Cimpoi s-a aflat la conducerea Uniunii Scriitorilor din Moldova vreme de douăzeci de ani, adică tot atât cât s-a aflat la putere Leonid Ilici Brejnev. Apelurile sale amintesc foarte tare de opoziţia roşie şi au un iz de slogan neocomunist, cum ar fi învinuirea actualei conduceri democratice de uzurparea puterii în stat, incitarea societăţii la nesupunere, contestarea în instanţele de drept a hotărârilor cu privire la legalitatea alegerii actualului preşedinte. Pe fundalul acestor sloganuri, imaginea lui Cimpoi se deformează atât de tare încât e greu, dacă nu chiar imposibil, să-l decupezi din Mihai Cimpoi cel de azi pe Mihai Cimpoi cel de ieri, unul dintre promotorii ideilor democratice într-un mediu politic ostil şi sufocant, fruntaş al mişcării de eliberare naţională din anii ’90. Un fel de Voronin altoit pe Vaclav Havel – acesta a ajuns astăzi Cimpoi.

 

– Interviul lui Mihai Cimpoi din „LA” conţine acuzaţii grave la adresa actualei conduceri a USM. Cum comentaţi acest atac din partea fostului preşedinte al USM?

 

Am rămas de-a dreptul oripilat de ceea ce a putut spune Mihai Cimpoi cu scopul de a mă denigra. Ştiam că este atins în orgoliul lui şi că nu recunoaşte rezultatele Adunării Generale a Uniunii Scriitorilor din 29 octombrie 2010. Dar îl credeam un om mai delicat şi mai distins. Nu mi-am imaginat niciodată că e în stare să lanseze atâtea falsuri, atâtea minciuni crase şi dezinformări derutante. Ceea ce a ieşit din el este smoală amestecată cu venin.

 

Interviul e plin de minciuni sfruntate, iar una dintre aceste minciuni e că au fost, chipurile, falsificate voturile de la Adunarea Generală din 2010. Nu aveau cum să fie falsificate voturile de la Adunarea Generală fiindcă, în afară de membrii comisiei de numărare a voturilor, la renumărarea lor a participat şi Valeriu Matei, omul lui Mihai Cimpoi. Neavând încredere în nimeni, Valeriu Matei a trecut fiecare vot prin mâna lui şi noi avem lista voturilor cu semne făcute de Valeriu Matei în dreptul fiecărei candidaturi pentru Consiliul şi pentru preşedintele USM.

În lista minciunilor lui Cimpoi intră şi cele privind locuinţa mea. Cimpoi lasă să se înţeleagă, perfid, că eu aş avea mai multe case, luate de la USM. În realitate, am o singură casă. De-a lungul vieţii mele am schimbat împreună cu familia mai multe apartamente, dar asta nu înseamnă că deţin acele imobile. Am trecut dintr-un apartament în altul, eliberându-l pe cel vechi. Am făcut asta de necaz, ca să scap de vecini narcomani sau de haite de câini, dar în alte părţi am dat de alte nevoi. În fine, mi-am cumpărat o jumătate de căsuţă veche, cu pereţii fisuraţi, de 45 de metri pătraţi, în care locuiesc până astăzi. Acum vreau să-mi iau o garsonieră, la etajul treisprezece, dar o plătesc din banii mei, nu o iau pe gratis. Culmea e că acel contract în care este indicat preţul apartamentului e semnat chiar de mâna lui Cimpoi. Academicianul mă acuză că aş fi un mare profitor şi că deţin toate aceste imobile. Declar ferm că pentru aceste acuzaţii nefondate eu o să-l dau în judecată.

 – Ce minciuni mai spune Mihai Cimpoi în interviul din „Literatura şi Arta”?

 

El afirmă că la Uniunea Scriitorilor s-au majorat salariile şi că cei din administraţia USM împart între ei sume enorme de bani. În realitate, salariile de la USM sunt aceleaşi pe care le-a stabilit încă el, pe când era preşedinte. În medie, salariile angajaţilor de la USM sunt de 2000 de lei. Leafa mea de preşedinte al Uniunii Scriitorilor e de 2900 de lei. Spre regretul nostru, încă nu putem majora salariile de la USM cu nici un leu. Situaţia economico-financiară a Uniunii Scriitorilor e extrem de precară. De la stat ne vin anual doar câte 60-100 mii de lei, pentru proiecte culturale. În rest, trăim din banii pentru spaţiile date cu chirie, din aceşti bani întreţinem clădirea USM, pentru care plătim impozite foarte mari, plus plata pentru agentul termic, energia electrică etc. În timpul mandatelor lui Cimpoi s-au comis multe încălcări de procedură economico-financiară, nereguli în gestionarea Uniunii Scriitorilor, iar de lichidarea acestor lacune ne ocupăm acum noi.

 

– Ce-aţi putea răspunde acuzaţiilor lui Mihai Cimpoi că aţi fi afiliat unui partid politic?

 

Spre deosebire de Cimpoi, care a fost chiar şi deputat în Parlament din partea unui partid, eu nu sunt şi nu am fost membru al nici unui partid politic. Sunt simpatizantul PLDM-ului, dar nu sunt membru al partidului condus de Vlad Filat. Când mă duc la Filat să cer ceva pentru Uniunea Scriitorilor, mă duc la prim-ministrul republicii, nu la preşedintele PLDM-ului. Când mă duc la Primărie, nu mă duc la Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal, ci la primarul general al capitalei. Cimpoi, care ani de zile a scris, fără a avea acordul Consiliului USM, diferite apeluri în susţinerea ba a unui lider sau partid, ba a altui lider sau partid şi aşa mai departe, nu are dreptul să mă acuze pe mine de afiliere politică.

 

– Dl Cimpoi vă mai învinuieşte că primiţi şi o leafă ca preşedinte al Filialei din Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România.

 

Funcţia de preşedinte al Filialei din Chişinău a USR e mai mult una onorifică. Primesc lunar de la USR suma astronomică de 200 de RON, adică de circa 700 de lei moldoveneşti. Sunt remunerat conform legislaţiei, nu încalc nici o prevedere a legii. Eu nu stau să contabilizez multele salarii (grase de tot!) pe care le primeşte Cimpoi de la vreo 5-6 instituţii – să le primească sănătos. Dar de ce mie îmi sunt aduse aceste reproşuri? De ce academicianul vede paiul din ochiul altuia şi nu vede bârna din ochiul lui?

 

– Dl Cimpoi vă mai aduce învinuiri privind Muzeul Literaturii Române „M. Kogălniceanu”, care ar fi, chipurile, pe cale de dispariţie.

 

– Mihai Cimpoi abia acum s-a trezit şi vede care sunt problemele Muzeului Literaturii Române, dar atâţia ani cât a fost el preşedinte, au existat aceleaşi probleme. Noi astăzi, prin eforturi deosebite, încercăm să obţinem finanţarea Muzeului de la bugetul de stat. Am avut câteva întrevederi cu dl prim-ministru, am purtat discuţii cu ministrul Culturii, am înaintat la Guvern mai multe demersuri şi avem speranţa că în scurt timp Muzeul va fi finanţat de către stat, rămânând, totodată, sub egida Uniunii Scriitorilor din Moldova, în spaţiul USM. Eu l-aş întreba pe Cimpoi nu numai despre proasta gestionare a Muzeului pe durata celor douăzeci de ani, cât a fost preşedinte al USM, dar şi de ce el l-a scos pe Dumitru Matcovschi, cu revista „Basarabia”, din acest spaţiu. În Casa Scriitorilor erau prevăzute de la bun început spaţii pentru revistele literare, inclusiv pentru „Basarabia”. De ce Mihai Cimpoi a lipsit revista de spaţiul prevăzut pentru ea, grăbind astfel dispariţia revistei „Basarabia”?

 

 – S-au făcut rapoarte economice detaliate în faţa membrilor USM în timpul mandatelor lui Mihai Cimpoi?

 

– Nu. Niciodată nu s-a făcut un raport economico-financiar amplu, cu cifra de intrări, cu cifra de ieşiri, cu venituri, cu cheltuieli, cu acte care să justifice cheltuielile şi cu acte care să arate pentru ce au fost transferate anumite sume de bani. Nu li s-au dat niciodată explicaţii membrilor USM de ce, ani la rând, pierderile acestei instituţii erau de câteva de ori mai mari decât câştigurile. O instituţie în care cheltuielile depăşesc veniturile este pe cale de insolvabilitate, iar USM a ajuns o instituţie falimentară în perioada când la conducerea ei s-a aflat Mihai Cimpoi. Actualei administraţii a USM i-au rămas ca „moştenire” de la Cimpoi datorii enorme, pe care instituţia scriitoricească e nevoită acum să le achite (bunăoară, datoria de peste 140 mii de lei către Firma „Tapet”, care a reparat acoperişul Casei Scriitorilor, dar căreia nu i s-a plătit în termenele stabilite, din cauza neglijenţei în acte).

 

– De ce Mihai Cimpoi convoca atât de rar adunări generale anuale ale USM?

 

– Acest lucru e de neînţeles. Cimpoi nu a făcut timp de douăzeci de ani, cât a fost preşedinte al USM, decât trei sau patru adunări generale anuale. În actele Uniunii Scriitorilor, pe vremea lui, era un haos total, nici nu există procesele-verbale ale adunărilor scriitoriceşti. De exemplu, procesul-verbal al Adunării Generale a USM din 2006 a fost transmis la Ministerul Justiţiei abia în 2009, asta însemnând că în decurs de trei ani USM a activat ilegal.

 

– Ce mesaj o să le transmiteţi participanţilor la Adunarea Generală anuală a membrilor USM din 30 martie curent?

 

– E important ca Adunarea Generală anuală de vineri să adopte statutul Uniunii Scriitorilor într-o nouă variantă. Vechiul statut e depăşit în foarte multe puncte, sub foarte multe aspecte. El a fost înregistrat în 2003 la Ministerul Justiţiei şi e un „monument” de agramatism şi incoerenţă. Cimpoi a umblat de mai multe ori la vechiul statut, a introdus schimbări pe ascuns, fără să ştie nimeni. Noul Statut e bine articulat, foarte bine scris, au lucrat la el şi jurişti, a fost adus în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova. E foarte important să fie aprobat noul Statut, fiindcă acesta va permite, pe lângă altele, ca organizaţia obştească USM să obţină certificatul de utilitate publică, asta însemnând că instituţia noastră va fi scutită de anumite impozite pe care ani de zile le plătim cu vârf şi îndesat.

Aşadar, la Adunarea Generală anuală din 30 martie vom adopta noul Statut, apoi eu voi prezenta un amplu raport privind activitatea USM de la Adunarea precedentă, din 29 octombrie 2010, până în prezent. Voi face o analiză a acţiunilor USM şi voi încerca să explic ce se ascunde de fapt în spatele atacurilor vehemente la adresa administraţiei Uniunii Scriitorilor. Dorim să informăm cât mai clar, cât mai transparent ce se întâmplă la USM, pentru ca fiecare scriitor să înţeleagă că scopul nostru e să realizăm reforma, să aducem schimbarea în această instituţie şi să reabilităm imaginea scriitorului care în ultimii ani a avut de suferit foarte mult.

 

Interviu realizat de Irina Nechit