Minciuna obligatorie

Preşedintele Nicolae Timofti a declarat, la PRO TV, că vorbeşte limba română: „Eu vorbesc limba română. Eu sunt jurist şi o spun aşa cum este. În Constituţie este scris limba moldovenească, dar, de fapt, Academia de Ştiinţe ne spune ce limbă vorbim. Această Constituţie a fost adoptată de anumiţi politicieni. Când politicienii vor ajunge la o concluzie, atunci o să decidem cum să o numim. Oricum s-ar numi, trebuie să o vorbim corect”.

Igor Dodon se consideră minţit, declarând, tot la PRO TV, că la întâlnirea cu socialiştii, înainte de alegerea lui în funcţia de preşedinte, dl Timofti ar fi spus că vorbeşte „limba moldovenească”: „Atunci când noi am discutat cu candidatul Timofti, dumnealui a spus foarte clar, în faţa executivului Partidului Socialistilor, că vorbeşte moldoveneasca”.

O fi fiind aşa cum spune Dodon. Ceea ce nu înţelege el e că în unele cazuri minciuna este justificată. În situaţii critice, când eşti ameninţat sau şantajat de un smintit, de un posedat, recursul la minciuna salvatoare este chiar obligatoriu. Ce trebuia să facă dl Timofti, dacă isteria, obsesia, fixaţia patologică a lui Dodon pe „limba moldovenească” ameninţa stabilitatea şi provoca cheltuieli inutile de milioane? Aşa-zisul „test al statalităţii”, la care a fost supus atunci viitorul preşedinte, era o formă de discriminare bolnavă, inacceptabilă, umilitoare. Înainte de a ţine cuiva lecţii de morală, Dodon ar trebui să se trateze, să scape de obsesii.

(N.N.)

The following two tabs change content below.