Minciună marca Plahotniuc

PRECIZARE // Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dezminte faptul că l-ar fi cunoscut pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fost prins din nou cu mâţa-n sac. După ce au descoperit că businessmanul a minţit atunci când s-a lăudat în presă că a absolvit două facultăţi, jurnaliştii au mai demascat o minciunică marca Plahotniuc. De această dată este vorba despre modul în care omul de afaceri a făcut cunoştinţă cu ex-preşedintele Vladimir Voronin. Deşi Plahotniuc susţine că Ion Iliescu este cel care i-a făcut cunoştinţă cu Voronin, fostul preşedinte român afirmă că nici nu-l cunoaşte pe businessman. Potrivit unor psihologi, aceste neadevăruri spuse de Plahotniuc trădează un complex de inferioritate.
Plahotniuc, prietenul lui Iliescu?

În cadrul unui talk-show de la postul de televiziune pe care îl administrează prin firmele la care este acţionar (ca să-l cităm exact pe businessman – n.r.), Vlad Plahotniuc a declarat acum câteva luni că a făcut cunoştinţă cu Voronin la Cotroceni, unde a fost prezentat ex-preşedintelui de însuşi şeful statului român de atunci, Ion Iliescu. „Cu preşedintele Voronin am făcut cunoştinţă în 2002, la Cotroceni. Am fost invitat de domnul Iliescu ca reprezentând cercurile de afaceri româneşti, pentru că la acel moment eram deja director general la reprezentanţa „Petrom” din R. Moldova. „Vă fac cunoştinţă, prietenul meu, om de afaceri și reprezentant al investiţiilor române în Republica Moldova”, așa m-a prezentat domnul Iliescu domnului Voronin”, a povestit Plahotniuc.

Iliescu: „Sunt invenţii”

Ion Iliescu însă nu îşi aminteşte despre un asemenea prieten. Contactat de JURNAL TV, Iliescu a declarat că habar nu are să fi fost Plahotniuc printre oamenii de afaceri prezenţi la acea întâlnire. „Nici măcar nu îmi amintesc de numele lui. Nu-l cunosc, n-am niciun fel de relaţii cu acest om. Sunt invenţii”, a spus Iliescu. Ex-preşedintele român susţine că nu a avut nicio legătură cu „Petrom”-ul, şi cu atât mai mult cu reprezentanţa acestei companii în R. Moldova.

Bazându-se pe declaraţiile lui Iliescu, analistul politic Anatol Ţăranu crede că este foarte posibil ca Plahotniuc să fi făcut cunoştinţă cu Voronin în alte circumstanţe. Iar analistul Nicolae Negru nu exclude nici posibilitatea ca ex-preşedintele român să fi uitat despre cele întâmplate cu opt ani în urmă.

Plahotniuc recidivează

Oricum ar fi, nu este pentru prima dată când businessmanul este prins cu mâţa-n sac. Prima minciună a acestuia a fost legată de instituțiile pe care omul de afaceri pretinde că le-ar fi absolvit. Deşi afirmă că a făcut două facultăţi – Facultatea Tehnologie şi Management în industria alimentară a Universităţii Tehnice din Moldova (UTM) şi Facultatea de Istorie şi Drept a Universităţii de Stat din Moldova (USM), investigațiile jurnalistice realizate de Jurnal TV au arătat că prima facultate Plahotniuc a absolvit-o timp de 19 ani, iar cea de-a doua nici nu există.

Un tip complexat că e prea bogat

În încercarea de a înţelege de ce un om de afaceri minte în asemenea cazuri, JURNAL a solicitat opinia unui psiholog. Specialistul ne-a explicat că minciunile lui Plahotniuc trădează un complex de inferioritate de care suferă acesta. „Vorbim în acest caz de egoinflaţie. Acest om de afaceri se află în conflict cu propriul ego. El încearcă să creeze o altă imagine a sa pentru că ştie că adevărata sa imagine ar putea să nu placă”, ne-a declarat psihologul, cerând să nu-i divulgăm numele. De altfel, susţine el, putem vorbi de un complex de inferioritate în cazul tuturor persoanelor care agonisesc mult mai mult decât ar avea ei nevoie pentru un trai decent.

Cristina BACIU