Minciuna lui Voronin

SCANDAL // „Dascălul” lui Voronin, Mihail Moşumanschi, a umblat în ultimii ani pribeag, dar nu s-a bucurat de gratitudinea discipolului său

„Pedagogul” ex-preşedintelui Vladimir Voronin, Mihail Moşumanschi, pentru care acesta a ieşit cu iniţiativa să i se ofere din bani publici un apartament în or. Chişinău, nu a lucrat niciodată învăţător. Ba mai mult, falsul „dascăl” nici nu a locuit vreodată în apartamentul procurat din banii statului în plin centrul Chişinăului. Din 2007, când a fost cumpărat apartamentul, şi până prezent, în acel apartament de lux locuiesc fondatorii unei clinici medicale din Chişinău. În tot acest timp, Moşumanschi, care cu adevărat nu avea o locuinţă, s-a aflat pe drumuri. Voronin a ştiut din start despre această afacere.
Un profesor fals

Potrivit angajaţilor Primăriei Corjova, Mihail Moşumanschi a ocupat mai multe funcţii înalte în cadrul Comitetului executiv, Dubăsari, unde după absolvirea institutului a activat şi Vladimir Voronin. Maria Coţofan, din s. Corjova, r. Dubăsari, sora deputatului comunist Vasile Iovv, zice că nu-şi aminteşte ca Mihail Moşumanschi să fi lucrat vreodată în calitate de pedagog, dar, graţie posturilor pe care le-a avut în Comitetul executiv din Dubăsari, a fost un om cunoscut în această regiune.
Moşumanschi a locuit la prieteni

Totuşi, potrivit angajaţilor primăriei Corjova, în ultimii ani Mihail Moşumanschi era în căutarea unui acoperiş deasupra capului, după ce, la iniţiativa fiicei mai mici, şi-a vândut locuinţa din or. Dubăsari. Iniţial, Moşumanschi s-a mutat cu traiul la fiica sa, la Sankt Petersburg. Dar, la scurt timp, în urma unor neînţelegeri cu copiii, a revenit în Corjova. Neavând unde locui, a fost găzduit o perioadă de un bătrân de aici, Anatol Cotorobai. Ulterior, s-a mutat cu traiul la o altă cunoştinţă de a sa din or. Dubăsari. Deşi, potrivit voinţei lui Voronin, în acea perioadă bătrânului i s-a oferit un apartament în Chişinău, cei care l-au cunoscut ne-au spus că nu ştiu nimic despre aceasta şi că, dacă bătrânului i s-ar fi propus această locuinţă, cel mai probabil e că el ar fi rămas să locuiască în Republica Moldova. Potrivit lui Anatol Cotorobai, după mai multe pribegii, Moşumanschi a decis să se întoarcă la fiica sa, în Federaţia Rusă.
Scheme dubioase

Totuşi, potrivit unor documente secretizate de fosta guvernare, la finele anului 2006, la indicaţia lui Voronin, fostul şef al Agenţiei Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului, Igor Semenovcher, a emis un ordin pentru procurarea unui apartament cu două camere pentru „fostul pedagog al preşedintelui”, şi nu a unui apartament oarecare, ci a unei locuinţe de lux într-un bloc de elită din centrul capitalei. Statul a plătit pentru acest ”dar prezidenţial” 585 de mii de lei, jumătate din preţul apartamentului. Controlul CCCEC din 2007 a scos la iveală că suma a fost achitată printr-o schemă dubioasă: în urma demersurilor lui Nicolae Gumenâi, la ordinul directorului Agenţiei Construcţii şi Dezvoltarea Teritoriului, Igor Semenovcher, Serviciul Naţional Locuinţă a virat banii în contul „Briomedtest” SRL, care urma să procure locuinţa pentru a o transmite în proprietate lui Mihail Moşumanschi. La 16 august 2007, apartamentul a fost însă înregistrat la Oficiul Cadastral Chişinău în proprietatea „Briomedtest” SRL, nu a beneficiarului menţionat în actele Guvernului.
Misterul „paternităţii”
Menţionăm că Voronin a ştiut despre această maşinaţie încă din 2007. Deoarece directorul CCCEC, Valentin Mejinschi, l-a informat încă în noiembrie 2007 despre aceste ilegalităţi. În marea dragoste faţă de „dascălul” său, Voronin însă nu a întreprins nimic pentru a curma fărădelegea. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma „Briomedtest” SRL a fost fondată la 4 august 2006, adică cu doar patru luni înainte de a primi generosul cadou de la şeful statului. Singurul fondator al firmei este Larisa Dicusar, iar fiica acesteia, Olga Dicusar, este administratoare a afacerii. Nu ştim pentru ce merite „deosebite” „Briomedtest” a fost răsplătită cu mai bine de jumătate de milion de lei de către stat. JURNAL nu a reuşit să ia legătura cu conducerea firmei. Ştim doar că această firmă este fondatoarea unei clinici medicale care, printre altele, se ocupă de stabilirea paternităţii.
Svetlana COROBCEANU, Mariana RAŢĂ