Mincinosul

Zvonul precum că Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte moldovean, ar fi fost invitat să-i devină consilier primarului Moscovei Iuri Lujkov este o minciună gogonată. Informaţia a fost infirmată de purtătorul de cuvânt al primarului moscovit Serghei Ţoi, care consideră că prin lansarea acestui neadevăr s-a urmărit discreditarea partidului „Rusia Unită”. Deşi nu s-a reuşit a se da de capăt cine a lansat minciuna, analiştii politici de la Chişinău susţin că de pe urma acestui zvon are de câştigat Partidul Comuniştilor.

„Aberaţii. Aceste informaţii au coincis, în mod evident, cu apelul de ieri al primarului de Moscova cu privire la boicotarea pe piaţa rusă a produselor moldoveneşti, până în momentul în care autorităţile din această ţară nu vor înceta tentativele de a rescrie istoria”, a declarat presei Ţoi, citat de Interfax. Potrivit acestuia, uimesc şi provoacă dispreţ scopurile autorilor acestui zvon, care au încercat să arate oamenilor că în „Rusia Unită” cuvintele nu coincid cu faptele. „Reputaţia partidului „Rusia Unită” nu va fi clătinată de asemenea provocări ieftine”, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Lujkov.

Lujkov sau Voronin. Cine minte?

Amintim că anterior zvonul despre faptul că Oleg Voronin ar fi fost numit în funcţia de consilier economic al primarului Lujkov şi ar fi urmat să se ocupe de optimizarea investiţiilor în capitala Rusiei a fost confirmat şi de avocatul fiului lui Vladimir Voronin, Vitalie Pârlog. Contactat de JURNAL ieri, juristul a răspuns iritat că nu ştie de ce această informaţie a fost dezminţită de Moscova. „Am vorbit atunci cu clientul meu şi el mi-a spus că i s-a făcut o asemenea propunere. Mai multe nu cunosc, dacă vreţi detalii, contactaţi-l direct pe Oleg Voronin”, ne-a declarat Pârlog.

Lucrătură comunistă

Deşi nimeni nu poate spune cu exactitate cui aparţine ideea de a lansa un asemenea zvon în presa moscovită, analiştii politici solicitaţi de JURNAL pentru a comenta cazul ne-au declarat că din această situaţie cu certitudine are de câştigat în primul rând Partidul Comuniştilor. „Din această informaţie reieşea că Federaţia Rusă susţine PCRM, în această perioadă de ostilizare a relaţiilor dintre R. Moldova şi Rusia”, ne-a declarat analistul politic Vlad Lupan.

Un alt analist, Anatol Ţăranu, afirmă că în spatele acestui zvon, după toate probabilităţile, se află echipa de imagine a PCRM. „Dacă e să ne întrebăm cui convine acest zvon, am vedea că el probabil a luat naştere în echipa comunistă, deoarece zvonul le este convenabil în primul rând comuniştilor pentru a arăta că PCRM se bucură de susţinerea Moscovei chiar şi la nivelul primăriei acelui oraş”, ne-a explicat Ţăranu, opinând că în acest caz avem de a face cu o acţiune electorală a PCRM.

Mariana Raţă