Militarii moldoveni, „unici în lume”

Ministerul Apărării este singura instituţie de forţă din RM care şi-a schimbat uniformele pentru a evita asemănarea cu militarii din celelalte republici ex-sovietice

Zeci de kilometri de stofă cumpărată din China sau Bulgaria se consumă anual pentru uniformele militarilor moldoveni. De mai puţin de doi ani, aceştia se bucură de alte modele de uniformă, care îi deosebesc atunci când participă la evenimente multinaţionale. Până nu demult, militarii moldoveni, îmbrăcaţi în uniforme de culoare măslinie, erau confundaţi cu ceilalţi ostaşi din republicile fostei Uniuni Sovietice. Astăzi, verdele închis face diferenţa.

„Într-un an sunt cusute la comandă circa 3500–4000 de costume de campanie pentru care trebuie vreo 16-17 kilometri de stofă, vreo 2500-2700 de scurte pentru care necesită 10-11 kilometri de stofă, plus capelele de iarnă şi cele de vară”, ne spune colonelul în rezervă Ion Panici, administratorul ÎS „Centrul de pregătire a specialiştilor pentru Armata Naţională”, în timp ce ne însoţeşte în atelierul în care câteva femei cos de zor uniforme militare. Această comandă reprezintă doar o parte din necesităţile Ministerului Apărării (MA), fiecare partidă fiind scoasă la licitaţie.

Militarii sunt asiguraţi gratuit cu haine şi încălţăminte

În atelier, cusătoresele se ocupă de scurtele de camuflaj cu vatelină pentru uniforma de instrucţie. Alexandra Manefa, 62 de ani, ne spune că, în medie, coase câte două scurte pe zi. Zice că nu îi este greu, dar nici uşor să coase asemenea tip de haine. Din mâinile femeilor, uniformele ajung în depozit de unde sunt repartizate militarilor. „Militarii nu rămân fără haine niciodată”, ne asigură Ion Panici.

Şi dacă militarii în termen au dreptul la două uniforme, două perechi de bocanci pe an şi două seturi de lenjerie pe jumătate de an, cei angajaţi pe bază de contract se îmbracă în cinci feluri de uniforme, în bocanci, pantofi, cizme călduroase, mănuşi din piele şi alte utilităţi de serviciu în funcţie de eveniment sau perioadă a anului.

Uniforme adaptate temperaturilor

Modelul nou de uniformă pentru militarii în termen cuprinde, printre altele, o tunică şi pantaloni mozaicaţi, scurtă, capelă şi chipiu, chiar dacă e din acelaşi material de camuflaj, dar cu altfel de croială. „Noile capele sunt călduroase, au clape care pot fi date în jos şi astupa urechile. Când afară sunt mai mult de minus zece grade, ostaşii îmbracă fesuri negre pe cap ca să le ţină cald. Anterior erau, dacă vă mai amintiţi, căciulile alea care stăteau pe vârful capetelor (căciulile ruseşti – n.r.)”, ne explică Anna Lozinscaia, specialist în secţia echipament din cadrul MA.

Uniformele pentru militarii în termen sunt cusute în câteva mărimi, iar dacă se întâmplă ca acestea să le fie mari unor ostaşi, le sunt ajustate. Unui militar îi revine o uniformă o dată în jumătate de an, ca şi bocancii. Aceiaşi bocanci pe timp de iarnă sau de vară. „Sunt confecţionaţi din piele în aşa fel încât să nu degere picioarele iarna şi nici să se opărească vara”, ne asigură maiorul Ivan Butenco, şeful interimar al secţiei echipament din cadrul MA. Totodată, ostaşii beneficiază în cadrul serviciului militar şi de două seturi de lenjerie pentru jumătate de an. Aceştia pot primi şi o a treia uniformă pentru lucrările de gospodărie, întreţinere tehnică etc.

Se cunună în uniforme de gală

Militarii angajaţi pe bază de contract beneficiază de cinci tipuri de uniformă – de gală, de paradă, de serviciu, de instrucţie şi sport. Uniforma de gală pe care militarii o îmbracă în cadrul ceremoniilor la MA, dar mai nou şi la cununiile proprii (cinci militari deja s-au cununat în uniforme de gală – n.r.) le este dată acestora pentru un termen de zece ani. „Aceasta este cusută numai pentru ofiţeri, de la gradul de locotenent până cel de general”, susţine Butenco.

Pe aceste uniforme diferă epoleţii şi broderiile la mâneci – de la trei nasturi pentru gradele inferioare până la broderie bogată în jurul mânecii pentru general. Ofiţerii se duc personal la ateliere pentru a le fi luate măsurile.

O altă uniformă a militarilor angajaţi pe bază de contract este cea de paradă, îmbrăcată, evident, în timpul paradelor militare, ceremoniilor din cadrul unităţilor militare şi este oferită acestora pentru o perioadă de cinci ani. Femeile-militari se îmbracă în veston şi fustă neapărat cu aceste ocazii. Acest nou tip de uniforme au fost cusute anul trecut cu ocazia paradei dedicată celor 20 de ani de Independenţă a Republicii Moldova. O uniformă de paradă ajunge să coste 1100 de lei.

Uniformă şi pentru pustiu

Zi de zi, însă, pe militari îi putem vedea în uniforma de serviciu, adică în pantaloni şi giacă din semilână de culoare verde închis. Aceştia pot beneficia de o astfel de uniformă nouă o dată la trei ani, costul unei unităţi asigurate de bugetul de stat este de aproximativ 800 de lei.

A patra uniformă – cea de instrucţie – este utilizată în cadrul aplicaţiilor, exerciţiilor tactice şi de către serviciul de gardă. Recent, a fost introdusă şi uniforma de instrucţie de tip pustiu pentru militarii Armatei Naţionale (AN) care execută misiuni speciale sub egida ONU în ţările din Africa, Asia, cum ar fi Irak, Iran, Libia, Afganistan etc.

Astăzi, AN are zece observatori în Libia, Sudanul de Sud şi Coasta de Fildeş. Şi în acest caz, bocancii sunt din piele naturală, dar de culoarea nisipului. Uniforma sport, compusă din şorţ, tricou, pantaloni şi tunică, este prevăzută pentru toate categoriile de militari. Pentru studenţii militari există şi uniformă de clasă.

MA comandă întotdeauna cu zece la sută mai mult decât necesităţile reale pentru a fi posibile schimburile.

Uniceîn lume

„La iniţiativa MA, a fost creat un grup de lucru care a studiat uniformele militare din ţările membre UE, în special Lituania, Letonia, Franţa, Marea Britanie, dar şi din SUA. De la unele au luat un buzunar, de la altele gulerul, de altundeva silueta, astfel s-a ajuns la uniformele de astăzi, unice în lume. Astăzi, se pune accentul pe siluetă şi pe culoare”, ne povesteşte Anna Lozinscaia cum au fost desenate noile modele. Numai în Ucraina militarii mai sunt îmbrăcaţi în verde, dar e vorba de altă nuanţă a acestei culori.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)