Militari condamnaţi la… libertate

 

Carabinierii pregătiţi să apere ordinea publică

Relaţiile neregulamentare în timpul serviciului militar fac victime

Din unitatea militară direct pe banca acuzaţilor. Pentru că nu era ras, pentru că a refuzat să facă flotări, pentru că avea nişte fărâmituri lângă masa unde tăia pâine şi multe altele sunt motive care i-au făcut pe militarii din cadrul Trupelor de Carabinieri să-şi maltrateze camarazii. Doi dintre agresorii în uniformă au fost condamnaţi recent la închisoare cu suspendare. Luni, urmează să-şi audă sentinţa şi militarul care, acum doi ani, l-a lovit cu pumnul în piept pe soldatul Victor Crăciun. Lovitura s-a dovedit a fi fatală.

„Disciplină”, „regulament”, „patriotism” sună ademenitor pentru tinerii care, după cum spun ei, îşi doresc să devină bărbaţi adevăraţi şi se înrolează în unităţile militare. „Serviciul militar pentru un adevărat bărbat este o datorie, o mândrie. Am decis să fac serviciul militar pentru că am simţit că în R. Moldova trebuie menţinută ordinea publică”, consideră sergentul Iulia Rusu din cadrul Unităţii Militare 1002 a Trupelor de Carabinieri. La fel de entuziasmat ne-a vorbit şi soldatul Mihai Mititelu, însă când l-am întrebat despre relaţiile neregulamentare, acesta ne-a spus soldăţeşte: „Nicidecum, nu. Serviciul militar se face la un nivel foarte înalt. Ne lămurim între noi diplomatic, fără relaţiile neregulamentare”.

Un fel de pedeapsă

Relaţii neregulamentare în unitatea militară există totuşi. Drept dovadă sunt mai mulţi soldaţi care au ajuns pe banca de acuzaţi, fiind învinuiţi că au maltratat din diverse motive, la prima vedere stupide, alţi tineri ce au ales să facă serviciul militar. Procuratura militară Chişinău a demonstrat în instanţa de judecată că, în iulie 2012, un locotenent-major al Trupelor de Carabinieri a lovit puternic un soldat deoarece ultimul nu era ras. Pentru acte de violenţă săvârşite asupra inferiorului său, ofiţerul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Într-un alt caz, în ianuarie curent, timp de câteva zile, un militar i-a maltratat pe subalternii săi, obligându-i să facă exerciţii fizice în afara orelor de pregătire fizică. Pentru acţiunile sale, militarul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare.

Un fel de educaţie

Contactat de JURNAL, şeful serviciului educaţie a UM 1002 a Trupelor de Carabinieri, Ion Armanu, dă vina pe cei şapte ani de acasă a celor care se înrolează în serviciul militar. „Unul a fost educat acasă demn, dar altul percepe pedeapsa fizică ca mijloc de educare. Părinţii plecaţi peste hotare îşi lasă de asemenea amprenta pe comportamentul tinerilor. Există un procent important al militarilor în termen care au probleme cu cartea şi, prin urmare, a le explica militarilor este una, dar ca să înţeleagă este un moment mai diferit decât cel dorit”, a menţionat Armanu. Ofiţerii susţin că relaţiile neregulamentare în rândul soldaţilor n-ar fi nicidecum rezultatul aşa-numitelor reguli nescrise despre care se spune că fac legea în armată.

Un fel de scuze

Anastasia Crăciun, mama soldatului decedat: „Fiul meu a vrut să devină un soldat adevărat”

Şi Victor Crăciun, la fel ca sergentul Rusu şi soldatul Mititelu, a crezut că armata va face din el un bărbat adevărat, însă în timp de pace tânărul a fost adus acasă în sicriu. Prima variantă a morţii a fost că soldatul a decedat după ce s-a înecat cu o bucăţică de pâine, ulterior însă declaraţiile unui martor au dat un alt curs anchetei. Acesta a mărturisit că a văzut că soldatul a fost lovit. Pe banca acuzaţilor a ajuns un angajat din unitatea militară în care a avut loc incidentul.

Militarul violent care l-a lovit cu pumnul în piept pe Crăciun a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Mama soldatului decedat susţine că a fost abordată de mai multe ori de cel care, potrivit ei, i-a ucis fiul. Acesta a găsit o metodă ruşinoasă de a-şi cere scuze de la femeia răpusă de durere. „Mi-a propus bani. Cum a ucis el aşa să stea în puşcărie pe viaţă, să şadă şi să putrezească şi el acolo cum putrezeşte floarea mea în mormânt”, ne-a spus Anastasia Crăciun, mama soldatului mort.

Tânărul, unicul martor al crimei, după serviciul militar, a plecat din ţara pe care s-a jurat că o va apăra. „Vadim mi-a spus că nu mai poate. Am fost ameninţaţi că o să-mi închidă fiul. Daţi-i pace. El nu mai este în R. Moldova. Eu mai am un fiu, mai mic, voi face tot ce e posibil ca să nu mi-l ea la armată. De ce? Ca să mi-l distrugă? Să mi-l omoare”, spune revoltată Tatiana, mama tânărului care a văzut circumstanţele în care a decedat Victor Crăciun.

Omorât înainte de ziua mamei

Iniţial, acţiunile militarului violent au fost calificate ca depăşire a atribuţiilor de serviciu. Procurorii însă au recalificat acţiunile inculpatului şi vor cere şapte ani de închisoare pentru omor din imprudenţă. Luni, 17 iunie, judecătorii de la Curtea de Apel Chişinău urmează să anunţe sentinţa. Rudele lui Victor Crăciun spun că vor merge până în pânzele albe ca să-l vadă pe agresor după gratii şi că vor protesta dacă condamnarea va fi iarăşi cu suspendare.

„Ultima dată am vorbit cu feciorul pe 8 martie. M-a sunat, m-a felicitat şi mi-a spus: ‘Mămică, eu voi veni acasă de ziua matale’. Ziua mea e pe 24 aprilie. Şi n-a mai ajuns să vină…”, plânge Anastasia Crăciun. Pe 18 aprilie 2011, femeia a fost sunată acasă, în satul Tigheci, r. Leova, de către un militar care a anunţat-o că fiul ei a murit.

Iana Zmeu

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)