Militant pentru Unire, interzis în Ucraina

By Viorica Joiţa

Constantin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”, a fost înștiințat pe 29 mai că are interdicție de a mai intra în Ucraina timp de un an de zile .

jurnaluldenordvest.ro

Pe data de 29 mai profesorul din Botoșani dorea să comemoreze Ziua Eroilor la Cernăuți, la invitația lui Octavian Bivolaru, președintele Asociației „Golgota” (regiunea Cernăuți). Publicația Botoșăneanul scrie că Moroșanu a fost oprit de către autoritățile ucrainene la punctul de trecere al frontierei din localitatea Mămăliga. Acolo a fost înștiințat printr-un document oficial (din 23 aprilie) eliberat de Serviciul de informații al acestui stat că trebuie să părăsească Ucraina și că timp de un an are interdicție de a mai intra în această ţară fără a i se oferi alte explicații.
Constantin Moroșanu a avut, însă, posibilitatea să formuleze o contestație.

„Am să contest interdicția, am vorbit şi cu un avocat, am să depun o adresă şi la Consulatul Ucrainei de la Suceava”, a declarat acesta, potrivit sursei.

Moroșanu consideră că Ucraina i-a interzis accesul pe teritoriul său din cauza acțiunilor pe care le-a organizat prin asociația sa și publicațiilor prin care militează pentru unirea românilor din teritoriile ce au aparținut României.

„Noua putere de la Kiev se declară pro-europeană, dar este foarte naţionalistă. Doreşte să bage 10 ani la închisoare toate persoanele care au dublă cetăţenie pentru a le face să renunţe la aceasta”, a mai spus președintele Asociației Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”.

Sursa: www.infoprut.ro/category/romani-fara-frontiere