Milionul nejustificat

1 milion de euro a fost alocat pentru supravegherea calităţii renovării a trei străzi din Chișinău

Deși consilierii municipali invocă calitatea proastă a efectuării lucrărilor pe străzile incluse în primul pachet BERD 1 (Vasile Alecsandri, bd. C. Negruzzi și bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt), lipsa de transparență a executării lucrărilor și a caietului de sarcini, întocmit pe sub masă fără să fie consultat public, reprezentanta ”Egis-International” în Republica Moldova, responsabilă de supravegherea calității efectuării lucrărilor de reconstrucție pe cele trei străzi din capitală, susține contrariul. Mai mult, consilierii din CMC au rămas nedumeriți că există și o companie care supraveghează calitatea efectuării lucrărilor, pentru care a fost alocat 1 milion de euro din cele 22 de milioane de euro destinaţi pentru renovarea a șase străzi principale din municipiu.

Patru experți străini selectați de compania ”Egis-International”, responsabilă de supravegherea calității efectuării lucrărilor de reconstrucție pe cele trei străzi din capitală, primesc zilnic salariul a câte 1150 de euro fiecare, plus diurna de 100 de euro. Informația a fost făcută publică de către consilierul PPEM, Ruslan Codreanu, într-o postare pe Facebook. Potrivit lui, în total, pentru supravegherea calității lucrărilor, din cele 22 de milioane de euro alocate pentru reparația a șase străzi din Chișinău, 1 milion de euro este acordat pentru salarizarea experților ”Egis-International”.

Informația le-a fost comunicată consilierilor municipali în cadrul unei întâlniri cu șefa ”Egis-Moldova”, Manuela Copcea, care a avut loc pe 2 februarie curent la Primăria Chișinău. Aceasta a asigurat consilierii prezenți la întrunire că lucrările de reconstrucție pentru străzile din primul pachet BERD 1 sunt executate în limitele normei, deși majoritatea consilierilor din CMC susțin contrariul.

Potrivit lui Ruslan Codreanu, mai mulți consilieri municipali au cerut de mai multe ori, în cadrul ședințelor CMC, audierea rapoartelor privind calitatea efectuării lucrărilor de reparație pe cele trei străzi din partea reprezentanților primăriei, responsabili de reparația drumurilor din capitală, dar și a companiei ”Egis-International”, contractată special pentru supravegherea calității efectuării lucrărilor de renovare.

Întâlnirea aranjată

”Nu s-a oferit niciodată vreo informație la interpelările noastre. Acum am avut posibilitatea să discutăm cu reprezentantul ”Egis-Moldova”, Manuela Copcea, care a solicitat o întrevedere cu toate fracțiunile din CMC”, a comunicat consilierul PPEM. Acesta este de părerea că întâlnirea a avut loc cu scopul de a convinge reprezentanții CMC să voteze alocarea a încă 3 mil. de euro adițional pentru pachetul BERD 1, pe care-l solicită reprezentanții primăriei pentru a încheia lucrările pe cele trei străzi.

“Suma de 3 mil. de euro cerută suplimentar nu este justificată printr-un proiect”, a spus consilierul Codreanu. Potrivit lui, conform termenului încheierii proiectului, lucrările trebuie să fie finisate pe 31 mai 2017.

”Motivul cererii unei sume suplimentare pentru proiect este că nu s-a făcut o proiectare corectă la început. Exact ca în cazul străzii Alecu Russo, care s-a proiectat la început într-un fel, apoi, când s-a săpat, s-a văzut că trebuie schimbate țevile. Nu există nici un document care ar demonstra că anume această sumă este necesară pentru finalizarea lucrărilor pe cele trei străzi. Noi, consilierii CMC, nu suntem la curent nici cu caietul de sarcini pentru reparația celor trei străzi, nici cu expertiza tehnică. Totul este secretizat.”

Codreanu a obținut caietul de sarcini pentru bd. Ștefan cel Mare după mai multe interpelări făcute la primărie. Acesta a fost făcut public.

La întâlnirea cu reprezentanta ”Egis-Moldova”, consilierii au înștiințat-o că nu au văzut nici un raport de executare a lucrărilor. Potrivit lui Codreanu, șefa ”Egis-Moldova” le-a spus consilierilor că reprezentanții primăriei, responsabili de renovarea străzilor, transmit regulat fișe de conformitate, care reprezintă calitatea efectuării lucrărilor după anumite standarde.

”Manuela Copcea a mai spus că au fost multe neconformități constatate de experții tehnici, care supravegheau calitatea efectuării lucrărilor, dar acestea au fost eliminate de către companiile antrenate în proiect. Consilierii municipali nu cunosc cine-s experții tehnici din partea ”Egis-Moldova” care supraveghează calitatea efectuării lucrărilor pe cele trei străzi. Datele sunt confidențiale. Contractul este semnat de către viceprimarul Nistor Grozavu și șeful oficiului BERD de la  Chișinău, Octavian Costaș”, ne-a spus Codreanu.

Contract confidențial achitat din bani publici

Aleșii locali susțin că datele din acest contract nu trebuie să fie confidențiale, deoarece este vorba de bani publici, care ani buni vor fi întorși de chișinăueni.

Potrivit  lui Codreanu, confidențialitatea este cerută de BERD, BEI. Acestea sunt standardele după care funcționează ele. ”E un pic ciudat. E vorba de 22 mil. de euro și se mai cer suplimentar 3 mil. de euro. Bani publici.”

În cadrul aceleiaşi întâlniri, consilierii municipali au aflat de la șefa ”Egis-Moldova” cu sediul la București că un expert responsabil de calitatea lucrărilor pe cele trei străzi are un salariu zilnic de 1150 de euro, plus diurna de 100 de euro, atât timp cât se află în RM. Experții sunt patru la număr. Ei sunt cotați după standarde internaționale cu 1250 de euro pe zi.

”Aici e vorba de salariul pentru responsabili de calitatea lucrărilor. Nu cred că experții respectivi văd care este calitatea lucrărilor și cum sunt cheltuite cele 22 de mil. de euro. Presupun că stau în alte state și scriu rapoarte din birou”, a spus Codreanu.

La întâlnirea cu șefa “Egis-Moldova”, consilierii din CMC prezenți la eveniment au cerut să vadă un raport de executare a lucrărilor și fișele de conformitate sau neconformitate privind executarea calității lucrărilor.

”Manuela Copcea era convinsă că nu există neconformități. Totul merge strună și că există calitate. Pentru că în baza acestor rapoarte și fișe, BERD face transferul de bani, altfel nu se fac transferuri. S-a încercat să ne convingă că este nevoie de cele 3 mil. de euro pentru a finaliza lucrările. Poziția noastră, a consilierilor, a fost că, până nu vedem un raport, nu putem lua o decizie. Suntem șantajaţi de către primărie: sau ne alocați bani suplimentari, sau vom spune că CMC blochează dezvoltarea municipiului”, a comunicat Ruslan Codreanu.

Lipsa de comunicare între aleșii locali

Consilierul PPEM susține că există o problemă de coordonare din partea primăriei între companiile care execută lucrările complexe de pe cele trei străzi. Și atunci e clar de ce se instalează semafoarele aiurea sau se aștern straturi de asfalt, apoi se scot și se pune canalizarea, cad stâlpii nou-instalați etc.

”Noi avem Întreprinderea municipală Institutul Municipal de Proiectări “Chişinăuproiect” care este subordonată primăriei și CMC, unde sunt experți care primesc salariu de la primărie. De ce era necesară angajarea unei companii străine care să primească 1 milion de euro pentru supravegherea calității lucrărilor pentru primul pachet BERD 1, dacă există ”Chișinăuproiect” cu ingineri care au participat la proiect? Și ei sunt aici, pe loc”, a subliniat Codreanu.

Menționăm că la ședința cu reprezentantul ”Egis-International” nu a fost prezent nici un reprezentant al primăriei, responsabil de reparația drumurilor.

Într-o postare pe Facebook, consilierul municipal din partea PN, Ilian Cașu, a scris că la întâlnirea consilierilor municipali cu Manuela Copcea, aceasta i-a asigurat că, din punct de vedere a calității, lucrările se execută în limitele normei, iar dacă și există neconformităţi, ele, obligatoriu, se rectifică. “Noi, consilierii, dar și chișinăuenii considerăm altfel”, scrie Caşu.

Bani publici cheltuiți ineficient

Și consilierul PSRM, Alexandru Odințov, este de părerea că lucrările de renovare pe străzile incluse în primul pachet BERD 1 nu corespund standardelor europene. ”Nu există rapoarte de calitate, expertize tehnice, doar certificate de calitate a materialului. Și ei mai cer bani în plus. Proiectul se schimbă, perioada de dare în exploatare, la fel. Totul este secret. Modificările trebuie făcute publice, discutate, ca să existe transparență. Este vorba de bani publici. Toate aceste cheltuieli în plus duc la crearea unui deficit și mai mare în bugetul primăriei, care anul acesta este de 540 de milioane de lei”, susține Odințov.

”Comunicarea insuficientă între executivul primăriei și consilierii municipali duce la prejudicierea bugetului municipalității. Contractul respectiv a fost semnat în anul 2012 și trebuia finalizat în anul 2015. Noi suntem în 2017 și lucrările de renovare pe cele trei străzi nu au fost finalizate. Schimbările de proiect și prelungirea termenului de dare în exploatare duc la cheltuirea ineficientă a banilor publici”, a relevat, pentru JURNAL de Chișinău, Adrian Culai, consilier PLDM. Referindu-se la lucrările făcute pe cele trei străzi, Culai ne-a spus că acestea lasă de dorit, ca și calitatea pavajului, instalarea semafoarelor în locuri nepotrivite și altele. Adrian Culai susține că salariul experților de la ”Egis” este exagerat.

La ședință au participat consilieri din partea fracțiunilor PL, PSRM, PPEM, PLDM şi PN.

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu neapărat  reflectă poziția Ambasadei.

The following two tabs change content below.