Milionul de la Casa Presei

Trei dosare pe numele factorilor de decizie de la ÎS „Complexul Casa Presei” au ajuns în instanţa de judecată

Fostul director al „Casei Presei”, Anatol Dubrovschi, şi contabila acestei instituţii au prejudiciat bugetul statului împărţind, în trei ani de activitate, prime şi ajutoare materiale în valoare de peste un milion de lei. O parte bună din această sumă, conform rezultatelor unui control al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), a ajuns în buzunarele celor doi.

Svetlana COROBCEANU

Trei dosare penale pe numele a trei directori şi al unui contabil care au activat în perioada 2008 – 2010 în cadrul Întreprinderii de Stat „Complexul Casa Presei” sunt examinate în acest moment în instanţa de judecată. Foştii directori de la Casa Presei sunt acuzaţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Aceştia au distribuit în total prime şi ajutoare în valoare de circa 1,6 milioane de lei.

„Ajutoare materiale” la jubilee

La începutul lunii iunie 2012, procurorii anticorupţie au trimis în judecată dosarul penal pe numele lui Anatol Dubrovschi, fost director la ÎS „Complexul Casa Presei”, şi al contabilei instituţiei, Dina Timofti.

Un control al Direcţiei revizie şi control al CCCEC din 2011 relevă că cei doi au prejudiciat statul, acordând ajutoare materiale, în perioada respectivă, în valoare de peste un milion de lei, o bună parte din bani fiind ridicaţi de factorii de decizie ai întreprinderii. În aceeaşi perioadă, cei doi, fără acordul Comitetului sindical, şi-au calculat premii de circa 262 mii de lei. „Ridicau premii sau ajutoare materiale în fiecare lună cu ocazia a diverse sărbători, inclusiv la sărbătorile religioase”, afirmă Adriana Boldişor, procurorul care a instrumentat aceste dosare.

Conform regulamentelor interne, ajutoarele materiale se oferă în baza cererilor scrise ale angajaţilor, cu ocazia căsătoriei, naşterii unui copil, decesului unei rude de gradul I şi în cazuri excepţionale de boală. Solicitanţii de la întreprindere însă nu se oboseau să scrie cereri în care să invoce motivul pentru care aveau nevoie de suporturi materiale. Procurorii au constatat că, pentru a scăpa de cotele de contribuţii sociale, contabila a înlocuit termenul „premiu” cu cel de „ajutor material” care, conform legislaţiei, nu se supune impozitării. Astfel, conducerea întreprinderii ridica în loc de „premii” la jubilee, sărbătorile naţionale şi cele religioase „ajutoare materiale”!

Angajări fictive

În luna mai curent, procurorii anticorupţie au mai pornit un dosar penal. În cadrul acestuia sunt examinate angajările fictive ale mai multor persoane care, de facto, figurează că ar fi fost angajate la Casa Presei, în realitate acestea lucrau în altă parte, inclusiv la întreprinderi de stat. Printre persoanele angajate în această perioadă figurează soţul contabilei şi fiul acestuia. „În multe cazuri erau angajate persoane care de facto nu lucrau, dar erau salarizate. Banii îi primeau tot factorii de decizie”, ne mai spun sursele noastre. Petru Rabii, soţul contabilei, care în 2011, a fost angajat în calitate de şofer la Casa Presei, în 2012 a avansat în mod surprinzător, fiind numit şef al Gărzii Forestiere în cadrul Agenţiei „Moldsilva”. „Mai întâi, timp de o lună, l-am înlocuit pe şoferul dlui Dubrovschi, plecat în concediu, apoi în 2011am fost angajat ca şofer de Gheorghe Iuteş”, ne spune şeful de la „Moldsilva”.

Dosarul în cauză este în procedură de instrumentare. „Durează, deoarece se mai fac expertize grafologice, pentru a stabili cine a semnat pentru ridicarea salariilor, cardurilor bancare. Urmează să stabilim cine a angajat persoanele respective şi la iniţiativa cui au fost aduse. De regulă, acestea deţineau funcţii tehnice, deoarece pentru a numi oamenii în funcţii mai mari era nevoie de acordul Cancelariei de Stat, în subordinea căreia se află instituţia”, a mai spus procurorul.

În luna iulie, procurorii anticorupţie au transmis cel de-al doilea dosar în instanţa de judecată pe numele celorlalţi doi administratori. Primul este Nicolae Lungu care a activat timp de două luni în această funcţie şi, împreună cu acelaşi contabil, au împărţit ajutoare materiale calculate nejustificat în valoare de 119 mii de lei. Al doilea este Gheorghe Iuteş care în decurs de opt luni de activitate a distribuit pe aceeaşi cale „ajutoare materiale” de 514 mii de lei.

Pledează nevinovaţi

Între timp, au avut loc câteva şedinţe preliminare de judecată la Judecătoria Centru, doar în cazul lui Anatol Dubrovschi. Acesta pledează nevinovat. „Întreprinderea este la autogestiune şi, reieşind din faptul că veniturile crescuseră în perioada în care am activat, legea îmi permitea să-i stimulez pe angajaţi. Nu suntem de acord cu învinuirile aduse. Acest dosar este îndreptat în special împotriva mea şi este iniţiat din considerente politice”, a spus el, amintind că este membru al Partidului Comuniştilor şi că niciodată nu a ascuns acest lucru.

Solicitată de JURNAL, contabila Dina Timofti susţine că acuzaţiile îi sunt aduse pe nedrept. „Eu am acţionat în baza ordinelor directorilor întreprinderii”, spune ea.

Dosar recent pentru abuz în serviciu

La 11 septembrie curent, Procuratura Anticorupţie a pornit în baza unei sesizări un nou dosar de urmărire penală privind abuzul în serviciu. Procurorii evită deocamdată să ofere informaţii în legătură cu acest ultim dosar, invocând secretul anchetei. Ion Chilari, actualul director al întreprinderii „Complexul Casa Presei”, a declarat pentru JURNAL că, la 11 septembrie, a fost pornită cauza penală, iar a doua zi procurorii au emis o ordonanţă de ridicare a actelor contabile. „Totul s-a întâmplat foarte repede. Nu ştiu care este cauza. Presupun că în scurt timp vom avea un răspuns din partea procurorilor”, a spus Chilari.   Acesta nu exclude că la mijloc ar fi o „pâră” la Procuratura Anticorupţie din partea unor angajaţi din vechea tabără, care se răzbună pe această cale pentru că au fost demişi.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu