Milionarii care ne conduc

BANI // Aproape un sfert din actualii deputaţi moldoveni sunt milionari

Republica Moldova, cel mai sărac stat din Europa, este condusă de peste 30 de milionari. Cei mai mulţi dintre demnitarii bogătaşi sunt deputaţi. Tot în Parlament se găsesc şi cei mai săraci înalţi funcţionari ai statului, unul dintre care, conform declaraţiei de avere, este fostul vicepreşedinte al „Moldincombank”, Veaceslav Platon. Aceste paradoxuri se explică prin imperfecţiunea legii care obligă demnitarii să îşi declare averea şi veniturile. Legea adoptată acum opt ani nu stabileşte clar ce exact trebuie să declare funcţionarii şi nici care este pedeapsa pentru încălcarea legii.

Topul milionarilor „de stat”

Indiscutabil, cel mai bogat demnitar din actuala guvernare este premierul Vlad Filat. Potrivit declaraţiei de avere făcută publică, prim-ministrul a obţinut în 2009 venituri de peste 7 milioane de lei. De asemenea, şeful Executivului deţine o casă estimată la 4,6 milioane de lei şi valori mobiliare de peste 11,5 milioane de lei într-o firmă din România. În declaraţia de avere Filat mai indică trei autoturisme fără a preciza preţul acestora.

Premierul este urmat în top de deputatul PLDM Simion Furdui a cărui avere este estimată la peste 20 milioane de lei (cu circa un milion mai puţin decât averea lui Filat – n.r.). Furdui are un lot de construcţie de 6 ha, în Chişinău, al cărui preţ de piaţă este de 6 milioane de lei, o casă de 1,2 milioane, patru maşini care valorează, în total, peste 1,6 milioane de lei şi valori mobiliare de 11 milioane de lei la SRL „Gazenergomontaj”. Pe locul trei în top, cu o avere de peste 11 milioane de lei, se află deputatul comunist Oleg Babenco. Acesta are o casă în Chişinău (cu suprafaţa de 187 m.p.), estimată la doar 47.520 mii de lei, două apartamente pe care le estimează la 400 de mii de lei, dar şi acţiuni de peste 10 milioane de lei la două instituţii de învăţământ private.

Ghimpu, Lupu şi Urechean, mai săraci decât Voronin

Deşi nu sunt săraci, liderii AIE (cu excepţia lui Filat – n.r.) au declarat că deţin bunuri estimate puţin peste un milion de lei. Mihai Ghimpu a declarat că are un apartament estimat la 875 mii de lei, o maşină care costă 110 mii de lei, dar şi cota parte într-o firmă de circa 500 de mii de lei. Marian Lupu a indicat în declaraţia sa de avere doar venitul obţinut de la locul de bază de muncă (212 mii lei). Totuşi, din declaraţiile anterioare reiese că liderul PD deţine un apartament de peste 1,2 milioane de lei şi un garaj de 70 de mii de lei. Urmând exemplul lui Lupu, şi Serafim Urechean a indicat în declaraţia sa doar venitul de la locul de muncă – 115 mii lei. Anterior acesta însă declarase că are un apartament, o vilă şi o motocicletă. Mai bogat decât toţi cei trei luaţi împreună este liderul comuniştilor Vladimir Voronin. El a declarat proprietăţi în valoare de peste 7 milioane de lei, dintre care un apartament de 1,8 milione de lei şi acţiuni în valoare de 5,2 milioane de lei la banca fiului, Fincombank.

Milionarii şi săracii

În lista demnitarilor milionari mai fugurează următoarele nume: Alexandru Cimbriciuc (deputat PLDM – 1 mil.), Ghenadie Ciobanu (deputat PLDM – 3 mil.), Valeriu Guma (deputat PD – 10 mil.), Ion Ionaş (deputat PLDM – 3 mil.), Vasile Iovv (deputat PCRM – 4 mil.), Vadim Mişin (deputat PCRM – 2 mil.), Valeriu Nemerenco (deputat PL – 4 mil.), Oleg Reidman (deputat PCRM – 2 mil.), Valeriu Streleţ (deputat PLDM – 4 mil.), Călin Vieru (deputat PLDM – 8 mil.), Victor Bodiu (ministru de Stat), Valeriu Lazăr (ministru al Economiei), Victor Catan (ministru al Afacerilor Interne), Vitalie Marinuţa (ministru al Apărării), Anatol Şalaru (ministru al Transporturilor).

La celălalt pol, în Parlament există câţiva deputaţi care nu au nici casă, nici masă, nici maşină şi nici lefuri mari. Este vorba despre deputaţii comunişti Oxana Radu, Inna Şupac, Irina Vlah, Elena Botnarenco, Tatiana Botnariuc, Oleg Garizan. Tot săraci sunt şi deputaţii Stella Jantuan şi Veaceslav Platon (despre ultimul anterior s-a vorbit că ar fi multimilionar).

O lege permisivă

Este evident că numărul milionarilor aflaţi la guvernare este cu mult mai mare, dar mulţi oficiali au evitat să indice în declaraţia lor pe venit valoarea bunurilor pe care le posedă. Alţii nu au indicat proprietăţile lor (doar venitul obţinut de la locul de bază de muncă – n.r.), iar 17 deputaţi nici nu s-au ostenit să completeze declaraţia. Această problemă este sesizată de jurnalişti în fiecare an atunci când sunt făcute publice declaraţiile de avere ale demnitarilor. Presa, experţii şi chiar demnitarii vorbesc despre imperfecţiunea legii care obligă demnitarii să-şi declare averea, cu toate acestea de opt ani lucrurile nu se schimbă.
Legea privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi al unor persoane cu funcţie de conducere stabileşte răspundere disciplinară sau contravenţională pentru cei care se eschivează de la depunerea declaraţiei şi pentru cei care indică intenţionat date eronate, cu toate acestea în cei opt ani de la adoptarea legii niciun oficial nu a fost pedepsit pentru că nu a depus declaraţia de avere sau a indicat informaţii greşite. În România, mai mulţi oficiali au fost nevoiţi să îşi dea demisia din cauza că au dosit informaţii la întocmirea declaraţiei de avere. La noi însă – nimic!

În atenţia CCCEC!

Mai mulţi deputaţi din actualul Parlament pot fi bănuiţi că au trişat atunci când şi-au făcut declaraţiile de avere.

Astfel, deşi în declaraţia depusă anul trecut la Comisia Electorală Centrală deputatul comunist Iurie Muntean declara că are în proprietate două maşini, anul acesta el a declarat doar una. Dacă deputatul ar fi vândut celălalt automobil ar fi trebuit să indice venitul obţinut, dar el lipseşte din declaraţie. Şi comunistul Vasile Şova indica în declaraţia de la CEC că are în proprietate un apartament cu trei camere care acum lipseşte din declaraţie. Aceeaşi situaţie e şi în cazul deputatului liberal Valeriu Nemerenco care nu a indicat în ultima declaraţie un automobil.

Mariana RAŢĂ