Milionar cu diplomă de studii superioare falsă

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc s-a lăudat în cadrul unui interviu acordat televiziunii „Prime” că ar fi absolvit două facultăţi din cadrul a două instituţii superioare de învăţământ, şi anume Facultatea Tehnologie şi Management în industria alimentară a Universităţii Tehnice din Moldova (UTM) şi Facultatea de Istorie şi Drept a Universităţii de Stat din Moldova (USM).

Omul de afaceri a fost acuzat de Sergiu Mocanu că ar fi deţinătorul unei diplome de studii superioare false şi că pe faptul obţinerii diplomei de studii a UTM ar fi existat anterior şi un dosar penal, care însă a fost clasat cu mai mulţi ani în urmă. Mocanu a declarat că vorbele sale ar putea fi susţinute în instanţă de anchetatorii care au instrumentat acest caz.
A studiat 19 ani la aceeaşi facultate

La solicitarea Jurnal TV, Petru Todos, prim-prorector al Universităţii Tehnice din Moldova, a declarat că Vlad Plahotniuc şi-ar fi făcut studiile la această instituţie în perioada 1983–2002, adică timp de 19 ani. Potrivit acestuia, după primul an de studii, Vlad Plahotniuc a fost înrolat în armată de unde a revenit peste doi ani. A studiat până în anul IV, după care a urmat iarăşi un concediu academic. Ulterior, Plahotniuc s-a transferat la studii la secţia frecvenţă redusă.

Profesorul Jorj Ciumac, coordonatorul tezei de licenţă a lui Vlad Plahotniuc, îşi aminteşte că l-a îndrumat pe omul de afaceri în cadrul unei întrevederi care a avut loc după mai mulţi ani că ar fi bine să-şi lichideze restanţele. Vlad Plahotniuc şi-a finisat studiile universitare în 2001. Potrivit ministrului Educaţiei, Leonid Bujor, un student care doreşte să se restabilească la facultate o poate face nu mai târziu de cinci ani de la întreruperea studiilor din motive bine întemeiate. În cazul lui Plahotniuc, este vorba de o perioadă mult mai îndelungată.

Absolvent al unei facultăţi inexistente

Anterior omul de afaceri Vlad Plahotniuc s-ar fi lăudat că ar fi absolvit şi facultatea de „Istorie şi Drept” a USM. O astfel de facultate, potrivit lui Teodor Luchian, şeful secţiei studii a USM, nu există. „Există facultatea de istorie, şi facultatea de drept, două facultăţi separate. Printre absolvenţii acestora însă nu figurează cineva cu acest nume”, a declarat Luchian. Potrivit acestuia, nu este exclus însă ca omul de afaceri să fi absolvit o instituţie afiliată Universităţii de Stat, dar şi acolo nu există nicio facultate de istorie şi drept.

Solicitată de JURNAL, Diana Danu, purtătorul de cuvânt al lui Vlad Plahotniuc, a dezminţit cele afirmate de Sergiu Mocanu, opinând că „reporterii care au investigat acest caz ar fi dat dovadă mai degrabă de rea-voinţă decât de competenţă jurnalistică”. Purtătorul de cuvânt nu a făcut nicio referire la declaraţiile cadrelor universitare.

Cristina Baciu