Milioane tocate cu titlu confidenţial

Deşi creat pentru a fi utilizat în situaţii excepţionale, Fondul de rezervă al Guvernului pentru anul 2011 a fost repartizat şi de această dată pe nişte criterii greu de estimat.

Svetlana Corobceanu

În pofida crizei economice de care se arată îngrijorată actuala guvernare, aceasta n-a ezitat să cheltuie în decursul anului 2011 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru deplasări de serviciu, achiziţionarea unor ordine, medalii sau, continuând practica aplicată de cabinetul Tarlev şi Greceanîi, să secretizeze alocări de fonduri de la buget, chiar dacă anterior a criticat pe larg această practică.

În majoritatea guvernelor statelor UE, nu există un fond de rezervă al guvernului. În guvernele în care există, acesta este mic, de până la 5%, în raport cu alocaţiile financiare pentru celelalte instituţii, iar banii sunt destinaţi exclusiv pentru situaţii excepţionale.

Filat nu se ţine de cuvânt

Pe parcursul anului 2011, au fost alocate peste 17 milioane de lei, circa 50% din Fondul de rezervă al Guvernului, cu titlu confidenţial. Date ale Ministerului de Finanţe arată că, din această sumă, 1 milion 128 mii de lei au fost alocaţi Cancelariei de stat, 108 mii de lei – Agenţiei Rezerve Materiale, iar 16 milioane de lei – Serviciului Protecţie şi Pază de Stat (SPP).

Igor Bodorin, directorul SPP, nu a fost de găsit pentru a comenta în ce scopuri au fost utilizaţi aceşti bani. Gabriela Iordan, reprezentanta Serviciului Protecţie şi Pază, ne-a informat că banii au fost alocaţi cu titlu confidenţial pentru echipament, despre care, conform legislaţiei nu poate să ofere detalii. Anterior, Bodorin a declarat pentru Publica TV că circa 5 milioane de lei din această sumă au fost utilizaţi pentru achiziţionarea a opt autoturisme Wolkswagen Touareg, procurate cu ocazia vizitei vicepreşedintelui american, Joe Biden, la Chişinău. Maşinile au fost procurate la preţul de 43 de mii de euro fiecare.

După plecarea comuniştilor de la guvernare, una din primele activităţi ale guvernului Filat a fost desecretizarea masivă a multor hotărâri de guvern cu privire la utilizarea acestui fond. Conducerea guvernului a promis atunci că va gestiona aceşti bani în mod transparent.

1,8 milioane pentru deplasările lui Filat

Alte, circa 1,8 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului au fost utilizaţi în 2011 pentru deplasările peste hotare ale premierului Vlad Filat. Cel mai mult a costat bugetul vizitele premierului din 23 iunie la Bruxelles – 254 mii de lei şi vizita din septembrie la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia, Polonia – 204 mii de lei. Premierul a mai avut vizite în Franţa (72 mii de lei), în Slovacia (142 mii de lei). Vizitele în ţările vecine – România, Rusia, Ucraina – au costat bugetul aproximativ câte 100 mii de lei.

Şi dacă în perioada comunistă, Fondul de rezervă al Guvernului era exploatat pe larg de preşedintele Vladimir Voronin, multe din deplasările peste hotare ale căruia depăşeau jumătate de milion de lei, suma acordată din acest fond Aparatului preşedintelui în 2011 a fost de 218 mii de lei, din care doar 42 mii de lei pentru deplasarea unei delegaţii în frunte cu Marian Lupu în Republica Muntenegru.

Milioane pentru acţiuni cu caracter populist

De asemenea, o bună parte din Fondul de rezervă pentru 2011 a fost utilizată pentru confecţionarea unor medalii, decernarea unor premii şi pentru alte acţiuni cu caracter populist. Astfel, 546 mii de lei au fost utilizaţi pentru confecţionarea medaliilor comemorative „Participant la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl – 25 de ani”.

294 mii de lei au fost alocaţi pentru „importul temporar” din România în Republica Moldova a „steagului lui Ştefan cel Mare”. Aproximativ 9 milioane 372 mii de lei au fost cheltuiţi pentru organizarea şi desfăşurarea paradei militare, care a avut loc în PMAN la 27 august 2011, cu ocazia sărbătoririi a 20 ani de independenţă. Tot cu acelaşi prilej, din acest fond, au fost alocaţi şi 175 mii de lei Aparatului Preşedinţiei pentru organizarea unei recepţii oficiale.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu