Milioane pentru reanimarea Consiliului Concurenţei

parlament.f.nadea roscovanuSăptămâna trecută, deputaţii au votat în prima lectură viitoarea structură a Consiliului Concurenţei. Documentul prevede o majorare a numărului de angajaţi în cadrul acestei instituţii – până la 80 de persoane în 2014, şi până la 135 – în 2016. Cam atâţia sunt pe moment la Ministerul Sănătăţii (84 de unităţi), iar pe viitor – un număr mai mare decât chiar cel de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (unde sunt 119 angajaţi).

Modificările efectuate în cadrul instituţiei vor cere cheltuieli mai mari. Potrivit preşedintelui Comisiei parlamentare Economie Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă, pentru anul viitor, guvernul planifică să aloce 13 milioane de lei Consiliului Concurenţei.

„O instituţie ineficientă”

Proiectul a fost criticat dur de deputaţii liberali şi cei din opoziţie. Vicepreşedintele din oficiu al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, Eugen Roşcovan, care este şi preşedinte al Asociaţiei Micului Business din Republica Moldova, este de părere că, dacă finanţarea nu va fi însoţită de o reformă serioasă a politicilor acestei instituţii care ar avea ca scop înlăturarea concurenţei neloiale de pe piaţa din RM, statul va cheltui bani, iar rezultatele vor fi nule.

„Aceste resurse vor salva puţin situaţia, deşi este evident că autorităţile RM trebuie să depună eforturi mari în lupta cu concurenţa neloială, care reprezintă o problemă gravă pentru economia noastră. În activitatea acestui consiliu trebuie antrenate persoane competente. Pe moment, această instituţie dă dovadă amatorism şi un înalt grad de incompetenţă”, consideră expertul. Roşcovan mai precizează că o instituţie de acest fel în ţările europene joacă un rol important având la bază politici serioase de combatere a monopolismului, practicilor de dumping şi concurenţei neloiale.

„În RM există probleme grave legate de concurenţa neloială. Avem concurenţă neloială în domeniul construcţiilor, în domeniul farmaceutic – farmaciile concurente stau unele lângă altele, deşi actele normative reglementează clar acest domeniu, avem concurenţă neloială în domeniul transportului interurban, în micul business, unde reţelele de supermarket, magazinele mari dictează politica preţurilor întreprinderilor mici producătoare. Creşterea finanţării Consiliului Concurenţei trebuie însoţită de o reformă serioasă, altfel lucrurile nu se vor schimba”, mai spune expertul.

Un studiu recent – „Constrângeri majore asupra mediului de afaceri din Moldova”, realizat la solicitarea CNPM – arată că peste o treime din oamenii de afaceri sunt de părere că în RM există practici monopoliste, iar 40 la sută din aceştia consideră legislaţia antimonopol drept una ineficientă.

„Locuri de muncă pentru colegii de partid”

Valeriu Munteanu, deputat PL, a opinat în cadrul şedinţei Parlamentului că acest proiect este unul „tare boieresc” pentru Republica Moldova. „Am impresia că cineva creează locuri de muncă pentru colegii de partid înainte de campania electorală. Sunt exagerate cifrele cu care veniți. La direcția juridică să fie opt juriști! Nu știu dacă există vreun minister în RM în care există tocmai opt juriști”, a spus deputatul, propunând ca numărul acestora să fie redus la jumătate, propunere care n-a fost acceptată de ceilalţi deputaţi.

„Pe moment, nu putem vorbi de eficacitatea acestui consiliu. Dar am auzit de mai multe ori despre călătoriile șefilor acestei structuri în întreaga lume. Vedem că în cadrul noii structuri multe funcţii se dublează. Sunt exagerat de mari cheltuielile și nejustificați banii publici, care urmează a fi alocaţi acestei direcții”, a declarat deputatul PCRM Galina Balmuș.

„Noi ştim foarte bine sub aripa cărui partid lucrează agenții concurenți. Înțelegem că formați un alt monstru sub aripa PD”, a spus comunistul Veaceslav Bondari.

Dorinţele au fost mai mari

Preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă, a ţinut să noteze că guvernul a decis să aloce 13 milioane de lei, deşi Consiliul a solicitat iniţial 23 de milioane pentru a-şi desfăşura activitatea. Propunerea lui Munteanu de a reduce numărul de jurişti n-a fost acceptată. Până la urmă însă, deputaţii au votat proiectul în prima lectură.

După ce, la 7 noiembrie curent, Guvernul a aprobat un proiect de modificare şi completare a Legii din 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Consiliului Concurenţei vor beneficia de o majorare cu 37% a salariilor.

Potrivit legii, preşedintele Consiliului va ridica lunar un salariu de 8300 de lei, vicepreşedintele – 7500 şi membrii plenului – 6400 de lei. Până la reformarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, directorul general al acesteia avea un salariu de funcţie de 6500 de lei, directorul general adjunct – 6000 de lei, iar membrii Consiliului – 4000 de lei.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.