Milioane pe apa sâmbetei

FRAUDĂ // Inundaţiile din 2008 versus cele din 2010

Nicio casă construită, locuinţe vechi, cu copaci crescuţi din podea, cu mucegai şi uneori fără poduri, cumpărate pe bani exageraţi şi reparaţii plătite insuficient de către o firmă apropiată de factorii de decizie din 2008. Plus milioane de lei din donaţii dispăruţi şi ajutoare umanitare distribuite altor persoane decât celor sinistrate în preajma alegerilor din 2009. Astfel au procedat comuniştii în cazul inundaţiilor din vara anului 2008. Acum, aceştia născocesc tot felul de „boambe” pentru a umbri efortul construirii de case pentru sinistraţii din 2010.

Au semnat una, au primit alta

Proprietarii celor 336 de case distruse sau grav avariate în timpul inundaţiilor din vara anului 2008 sunt invidioşi pe semenii lor loviţi de aceeaşi nenorocire în vara lui 2010. „Puteau să ne construiască şi nouă case, că bani erau suficienţi”, acuză oamenii. Fosta conducere comunistă dusese nişte materiale de construcţie prin satele afectate, se anunţase cu fast construirea de case noi, însă locuitorii din satul Criva, Briceni, de exemplu, au văzut cum peste două săptămâni au fost încărcate materialele de construcţie în camioane şi duse „nu ştiu unde”. „Oficiali de la Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale ne-au zis că este prea costisitor să fie construite case noi şi noi nu merităm asta”, spun crivenenii.

Aşadar, sinistraţii din 2008 s-au ales fie cu nişte cocioabe pe care au fost nevoiţi să le cumpere de două-trei ori mai scump decât în timpuri „normale”, altfel rămâneau şi fără acestea, fie şi-au făcut reparaţie singuri, iar o firmă desemnată de autorităţi le-a întors cheltuielile. Numai că oamenii au semnat pe hârtie o sumă, iar la mână au primit una mai mică. Acum, procurorii şi ofiţerii anticorupţie se ocupă de caz.

Firma a venit peste un an

Tamara Grigorciuc din oraşul Lipcani, de exemplu, a semnat pentru 56 211 lei, dar a primit în realitate de la „Inep-Luck” SRL, firmă desemnată de autorităţile comuniste să se ocupe de reparaţiile caselor sinistraţilor, numai 42 128 de lei sau 75 la sută. „Firma a venit la 28 august 2009, la mai bine de un an de la inundaţii, când eu îmi reparasem singură totul. Am luat bani cu împrumut, căci nu puteam să stau aşa. Când a venit firma, am semnat pentru această sumă, pentru că Gheorghe Staşcu (directorul tehnic de la SRL – n.r.) ne-a spus că nu o să primim nimic dacă nu semnăm. Dar îmi creşteau dobânzile la banii împrumutaţi”, a declarat pentru JURNAL Tamara. Femeia este sigură că a fost furată, că cineva a profitat de necazul sinistraţilor pentru a se îmbogăţi.

„Apa a stat patru zile”

O altă locuitoare a aceleiaşi localităţi, Ludmila Şantevaia, şi-a făcut la fel reparaţia de sine stătător. „Inep-Luck” i-a aşternut doar linoleum când a poposit la Lipcani în luna august 2009. Şi ea a semnat un document pe care era indicată suma de 42 346 de lei, dar a primit în realitate 32 680 de lei sau 77 la sută, dintre care 11 000 erau destinaţi pentru lucrările de reparaţie. Asta deşi suma pentru care semnase se referea doar la materiale de construcţie. „La ei era prevăzut cinci lei pentru un metru pătrat de tencuială, dar eu am plătit 50, pentru că azi nimeni nu-ţi face cu cinci lei. Dar am semnat, fiindcă ni s-a spus că nu vom primi nici atât”, se plânge femeia. Ludmila Şantevaia afirmă că locuieşte în Lipcani din 1967, inundaţii au mai fost, dar apa nu s-a ridicat niciodată mai sus de grădini. În plus, apa se retrăgea imediat. „Acum apa a stat patru zile, zi şi noapte. Comuniştii s-au temut să nu inunde vama şi au închis ecluzele. Când a venit Zinaida Greceanâi aici, nici nu a coborât până la noi, să nu-şi ude picioarele”, acuză sinistrata.

Sume diferite

Cazuri similare celor două familii sunt câteva zeci, iar altele şi mult mai grave. Există sinistraţi cărora nu le-a fost plătit niciun bănuţ pentru reparaţii (exemplul Verei Muntean din satul Criva, Briceni – n.r.). Potrivit informaţiei pe care am obţinut-o de la ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, „Inep-Luck” SRL a câştigat licitaţia privind procedura de achiziţionare a lucrărilor de reparaţie a caselor sinistraţilor. Valoarea totală a lucrărilor a constituit 1 629 080 lei, dintre care 1 241 450 de lei pentru executarea lucrărilor de contrucţie şi 387 630 de lei – pentru procurarea materialelor de construcţie. Asta deşi firmuliţa desemnată câştigătoare a ajuns la sinistraţi după un an de la inundaţii, când lucrările de reparaţie erau făcute de către stăpânii caselor, iar în documentele semnate de sinistraţi sumele principale sunt destinate pentru acoperirea cheltuielilor pentru materialele de construcţie. Deci, în realitate, „Inep-Luck” SRL nu a reparat nicio casă în totalitate, iar unde a reparat oamenii spun că s-a făcut totul la pocneală şi de proastă calitate. Raportul Comisiei parlamentare care a investigat acest caz arată că „Inep-Luck” ar fi primit în 2009, în două tranşe, de la Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriale circa 2,5 milioane de lei pentru sinistraţi. „Este o coincidenţă ori e intenţionat, dar o tranşă s-a făcut înainte de alegerile din 5 aprilie 2009 şi a doua tranşă înainte de alegerile din 29 iulie 2009”, se arată în raport.

„Am dat mai mult decât trebuia”

Proprietara „Inep-Luck” SRL, Irina Pricop, fosta colegă de clasă din Nemţeni, raionul Hânceşti, a ex-ministrului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului din acea perioadă, Vladimir Baldovici, neagă acuzaţiile locuitorilor din nord. „Eu nu am informaţia asta că nu corespund sumele. A fost control la noi, să le răspundă cei care au controlat. Nu au găsit nimic. Eu încă am dat mai mult decât trebuia. De exemplu, era prevăzut numai să pun ferestre, nu să şi le scot pe acelea vechi. Eu mi-am onorat obligaţiile pe care mi le-a dat ministerul. Mi-a dat trei kopeici pentru fiecare şi eu trebuia să le fac reparaţie euro? Dacă Guvernul mi-a zis să fac tencuială de doi centimetri, de cât trebuia să fac?”, se apără Pricop. Cât despre legătura sa cu fostul ministru care ar fi avantajat-o, proprietara „Inep-Luck” declară că a obosit să fie învinuită de asta. „Eu cu Baldovici ne-am despărţit din 1982, din şcoală. N-am avut nicio legătură nici cu Baldovici, nici cu comuniştii. Am câştigat şi acum patru licitaţii. Cine mi le-a dat acum? Ghimpu?”, întreabă Pricop.

Urmărire penală

Vsevolod Ivanov, şef-adjunct al secţiei Investigaţii din cadrul Procuraturii Anticorupţie, a declarat pentru JURNAL că a fost efectuată o revizie la această firmă care a stabilit că „Inep-Luck” a majorat valoarea lucrărilor efectuate cu 25 828 lei şi a trecut nejustificat la pierderi de materiale de contrucţie 12, 107 lei, adică în total 37 935 lei. Foaie verde! Procurorii însă au demarat o urmărire penală care a fost transmisă Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Această instituţie urmează să efectueze o revizie repetată, mult mai complexă, inclusiv cu confruntarea dintre oamenii cărora le-au fost reparate locuinţele şi reprezentanţii firmei. Potrivit procurorului, aproximativ o treime din cei 50 de oameni audiaţi şi-au făcut singuri reparaţii şi şi-au cumpărat materiale de construcţie până la apariţia SRL-ului în localităţile lor. Firma le-a întors acestora mai puţini bani decât sumele care erau indicate în documente. Mai mult, sunt cazuri în care firma nu a dat oamenilor nici 50 la sută din banii indicaţi în acte.

Aproape 26 de milioane de lei evaporaţi

Datele raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind modul de repartizare a ajutoarelor umanitare şi a resurselor financiare în legătură cu inundaţiile din 2008 arată că pagubele materiale au fost estimate la 82 545 500 de lei.

Suma totală a ajutoarelor financiare acumulate din donaţii pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor din vara anului 2008 a constituit 64 086 935 lei. Banii au venit de la agenţi economici, persoane fizice şi de peste hotare. Un raport al Curţii de Conturi, însă, publicat în Monitorul Oficial în luna august 2010, arată că în 2008 au fost acumulate numai 44,2 milioane de lei în acest scop, „inclusiv mijloace financiare acumulate pentru lichidarea consecinţelor secetei din anul 2007, dar neutilizate, în valoare de trei milioane de  lei (!). Guvernul de atunci al R. Moldova nu a alocat niciun bănuţ. Comunistul Igor Dodon a fost desemnat preşedinte al Comisiei pentru evaluarea prejudiciilor şi coordonarea activităţilor de lichidare a consecinţelor inundaţiilor din vara anului 2008.

Potrivit Comisiei parlamentare, din suma totală acumulată, 26 949 500 de lei au fost alocaţi pentru procurarea caselor, iar 11 158 100 de lei – pentru terenurile afectate. Diferenţa, prin urmare, constituie 25 979 335 de lei, bani despre care se spune că au dispărut fără urmă. Acum, instituţiile abilitate caută milioanele.

În 2008-2009, au fost procurate în total 237 de locuinţe, dintre care 74 de locuinţe de către agenţii economici care au cheltuit pentru asta 7 733 547 de lei.

Ministerul a cheltuit, în medie pentru o casă procurată, câte 165 334 de lei, iar agenţii economici – 104 507 de lei. Dar casele procurate de agenţii economici sunt într-o stare mult mai bună decât cele cumpărate de minister (!), mai arată raportul comisiei parlamentare de anchetă.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)