Milioane în stadioane la Nisporeni

Când Moldova avea tineri, nu avea stadioane, acum va avea stadioane, dar nu are tineri

După ce au dat în august 2015 în exploatare un teren de fotbal pentru care au fost cheltuiți peste cinci milioane de lei din bani publici, democraţii de la Nisporeni au decis să mai construiască un stadion, tot în or. Nisporeni, de această dată de peste 80 de milioane de lei. Şi asta în condiţiile în care numărul populaţiei din acest raion a scăzut din cauza crizei şi a lipsei locurilor de muncă cu peste 15 la sută pe parcursul ultimilor ani.

Lucrările de construcţie ale stadionului au demarat în vara anului 2018 şi au fost efectuate în proporţie de 20 la sută. Evenimentul este prezentat drept mare succes de instituţiile media ale holdingului liderului PDM. În plus, este planificată construcţia unui hotel şi a unei parcări.

Potrivit şefului de şantier Savelie Tipa, lucrările se desfăşoară „conform planului”, fiind investite deja peste 17 milioane de lei. Întreaga sumă urmează să fie valorificată până în toamna anului 2020.

„Anul acesta au fost alocate 12 milioane de lei de către Agenția de Dezvoltare Centru Ialoveni, iar 2 milioane sunt din contribuția Consiliului raional Nisporeni”, a specificat Tipa, pentru TV Prime.

Surse din cadrul Consiliului raional ne-au informat că atunci când a fost luată decizia de a construi un nou stadion sportiv, democraţii au argumentat că noul proiect este necesar pentru a atrage turiştii şi a dezvolta domeniul sportului în raion.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, consilierul raional Iurie Cărbune ne-a informat că nu vede nimic rău în construcţia noului stadion, doar că acest lucru se asociază în viziunea sa „cu mersul desculţ al unuia cu căciulă de Astrahan”.

„E ca şi cum ai roade posmagi, dar te-ai făli cu blană de nurcă. E bine să fie atraşi turiştii, dar nu cu un stadion în care investeşti tocmai 80 de milioane. Avem şi alte obiective turistice, mult mai importante în raion, care cer investiţii, dar nu ştiu de ce pentru ele nu se găsesc surse finaciare – Mănăstirea Vărzăreşti, cea mai veche din Republica Moldova, atestată în 1420; Conacul Gonata din Zberoaia, cea mai mare casă boierească din Moldova, cu vechime de peste un secol, care riscă să se transforme în ruine”, a observat consilierul.

„E vorba de Dealul Bălăneşti, cel mai înalt punct din Republica Moldova, care ar putea fi valorificat şi utilizat pentru a atrage turişti. E bine că vom avea două stadioane, dar şi mai bine ar fi să se ţină cont de priorităţi. Din păcate, vocile celor care nu fac parte din partidul de la guvernare nu sunt auzite”, a mai spus sursa citată.

Un alt consilier raional, liberal-democratul, Ion Triboi, a semnalat că raionul Nisporeni e unul dintre primele în topul raioanelor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză. „Oamenii pleacă din cauza sărăciei şi a lipsei locurilor de muncă. Pleacă medicii, pleacă profesorii. De ce să contruieşti două stadioane din moment ce avem un program de dezvoltare economică a raionului care figurează doar pe hârtie?”, a întrebat Triboi.

„Cei care au venit cu iniţiativa au argumentat că pe noua arenă vor avea loc competiţii internaţionale. Dar în cazul stadionului care a fost dat în exploatare în 2015, în mare parte a timpului stă lacătul la uşă. Am întrebat de ce și mi-au spus: „Ca să nu deterioreze copiii scaunele”. În viziunea mea, e vorba de o irosire iresponsabilă a banilor publici”, a mai spus Triboi.

După un cinematograf costisitor, un stadion de zeci de milioane

Ion Diavor, liderul fracţiunii liberal-democrate din consiliul raional, ne-a spus că nu a fost de acord cu această decizie. Dar ca să nu fie învinuit că e împotriva investiţiilor în dezvoltarea tinerilor, a votat-o. „Aşa ori altfel, ar fi fost votată oricum de către majoritatea formată din consilieri PD, PPEM, PCRM”, a spus el.

Nu e prima decizie deocheată legată de cheltuirea banilor publici la Nisporeni. Aici a fost reconstruit Cinematograful „Luceafărul”. Instituţia a reînviat în 2014, după o injecţie de peste 18 milioane de lei. Numai că, în loc să aducă venituri în bugetul raional, construcţia cere noi şi noi cheltuieli pentru întreţinere.

„Cred că aşa se va întâmpla şi cu noul stadion, va fi încă o povară pentru bugetul raionului deoarece populația e în scădere. Atunci când a fost propus proiectul cu cel de-al doilea stadion, am spus că avem alte probleme mai stringente, cum ar fi reparaţia drumurilor, de exemplu, dar consilierii care formează o majoritate au decis că şi stadionul e necesar”, ne-a mai spus Ion Diavor.

Lucrările de construcţie a noului stadion au început în toamna anului trecut. Potrivit reprezentanţilor PDM, proiectul are drept scop „dezvoltarea turismului în centrul ţării”. Arena de la Niporeni va avea conform proiectului o capacitate de şase mii de locuri.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu