Milioane de lei se adună anual ilegal în instituțiile de învățământ, prin intimidări, amenințări și constrângeri

Taxe ilegale, „mulțumiri” în plic, bani pentru reparații, rechizite, cărți, produse igienice și taxe în diferite fundații pe care părinții sunt nevoiți să le plătească lunar în școli și grădinițe cu toate că învățământul în RM este gratuit, conform constituției. Atât Ministerul Educației, cât și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport au emis ordine prin care interzic categoric colectarea taxelor în instituțiile de învățământ, însă acestea nu sunt respectate, iar sumele colectate de la părinți ajung de ordinul milioanelor de lei.

Carolina Chirilescu

Nici nu a început bine noul an școlar că plângerile referitor la taxele ilegale ce se percep în instituțiile de învățământ au împânzit rețelele de socializare. Mai mult, au apărut și unele ONG-uri care cer Ministerului Educației și direcțiilor de învățământ să interzică orice fel de colectări de bani din partea părinților. „Într-o grădiniţă se acumulează în jur de 1 milion de lei, în unele chiar şi 2 milioane de lei pe an, bani ilegali. Este foarte grav că nimeni nu vrea să intervină pentru a face regulă”, menționează membra AO „Părinţi Solidari”, Ala Revenco. În unele licee din capitală, plățile ilegale colectate de la părinți ajung la un milion și jumătate de lei într-un an, susține Dumitru Roibu, liderul unei asociații obștești de tineret. Conform părinților, la grădinițe sumele achitate pentru diverse fundații diferă începând cu 100 de lei și ajungând până la 600 de lei lunar. În școlile, liceele din capitală sumele pornesc de la 50 de lei lunar și ajung până la 2500 de lei anual, în afară de „fundația clasei”, în care se plătesc până la 250 de lei lunar. Acești bani nu sunt impozitați, iar părinții care nu sunt de acord să contribuie sunt intimidați, amenințați și discriminați, la fel și copii lor. „Mi-au spus că, dacă nu achit fundația școlii, nu îmi vor da diploma de clasa 9-a”, se plânge o elevă. „Primeam zilnic mesaje de intimidare din partea părinților din comitetul de părinţi să achit fundația, dacă nu, să-mi iau copilul și să plec în altă grădiniță”, se plâng părinții care se opun achitării de taxe ilegale.

Un alt regulament interzice colectarea banilor, învățătorii cer bani

Și în 2016 JURNAL de Chișinău a scris despre grupele cu program prelungit ale claselor primare, care sunt gratuite conform Ministerului Educației. Totuși, pentru o oră sau două în care învățătorii pregătesc temele cu elevii claselor primare, aceştia cer de la părinți între 10 și 60 de lei. „De la ora 15.00 până la ora 16.00, achităm 450 de lei pe lună pentru orele adăugătoare la un liceu de stat”, „La noi învățătoarea vrea să facă aceste ore doar cu plată, 350 de lei pe lună”, „La Liceul „George Meniuc” până la ora 16.00 este gratis”, scriu părinții pe rețelele de socializare. O mămică ne spune că la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din capitală anul trecut taxa pentru aceste ore era de 300 de lei pe lună, în acest an se cere mai mult. Directoarea acestui liceu, ca și alte directoare, susține că nu se percepe nicio taxă.

Ala Gherman, directoarea Liceului Teoretic „Liviu Deleanu”, ne spune că în liceul pe care îl conduce este categoric interzisă colectarea de taxe și alte „atenţii”, iar grupele cu program prelungit sunt gratuite. Grupele se formează în baza cererilor părinților, iar profesorii sunt remunerați din bugetul instituției cu o jumătate din salariul tarifar, explică Gherman: „Din salariul deplin de 2900 lei, 0,5 ar fi 1450 de lei, dintre care se opresc și impozite, bani pe care un profesor îi primește pentru cele trei ore”. Directoarea s-a arătat nedumerită când am întrebat-o de taxele pentru orele adăugătoare care se colectează de la părinți, aceasta ne-a spus că va merge din nou prin clase și le va interzice atât părinților, cât și cadrelor didactice colectarea oricăror taxe.

 Ministerul Educaţiei nu a autorizat funcţionarea cu plată a grupelor cu program prelungit

Viceministrul Educaţiei, Valentin Crudu, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că părinţii achită doar alimentaţia elevilor, plăţile pentru grupele cu program prelungit sunt interzise. „Ministerul Educaţiei nu a autorizat funcţionarea grupelor cu program prelungit cu plată. În instituţiile de învăţământ general pot funcţiona doar grupe sau clase cu program prelungit, care pot fi formate în conformitate cu Regulamentul de organizare aprobat prin Ordinul ME nr.798 din 11 iulie 2014. Toate plăţile cerute pentru grupele şi clasele cu program prelungit sunt ilegale. Părinţii pot suporta doar cheltuieli de alimentaţie”, a menţionat Crudu.

Conform Regulamentului de organizare aprobat prin Ordinul Ministerului Educaţiei nr.798 din 11 iulie 2014, capitolul 4, punctul 22, finanţarea claselor şi a grupelor cu program prelungit se efectuează din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale. Acelaşi ordin stipulează că activitatea zilnică în clasele sau grupele cu program prelungit are durata de la trei la şase ore astronomice.

Responsabili din educație: Corupția în școli și grădinițe există!

Reprezentanţii Direcţiei municipale educaţie menţionează că banii pot fi colectaţi în exclusivitate de către asociaţiile de părinţi înregistrate oficial la Ministerul Justiției şi au o contabilitate. JURNAL de Chișinău a făcut o solicitare la Ministerul Justiției pentru a afla câte asociații dintre acestea sunt înregistrate legal în RM. Răspunsul sună în felul următor: „Ministerul Justiției nu duce evidența organizațiilor necomerciale după scopul, genul acestora de activitate și calitatea membrului”.

Viorica Negrei, şef adjunct DGETS, recunoaște că uneori banii sunt adunați prin intermediul asociațiilor de părinţi, care funcţionează ilegal. Iulia Nazaria, membră a AO „Părinți Solidari” susține că sursa principală de finanțare trebuie să fie a statului, iar contribuțiile de la părinți trebuie să fie doar prin intermediul asociațiilor de părinți, transparent și absolut benevol. „Contribuțiile părinților trebuie să fie nu doar legale, dar și anonime, ca să nu apară momente de ceartă și neînțelegeri între părinți”, precizează Nazaria.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)