Milioane de lei aruncaţi pe „Apă Canal”

INTERESE // „Apă Canal” a dat 25 de milioane de lei pentru un generator care zace fără rost de mai bine de zece luni

25 de milioane de lei, atât a cheltuit administraţia SA „Apă Canal” pentru un generator, care zace fără rost pe teritoriul staţiei de epurare a apelor reziduale din Chişinău mai bine de zece luni. Tranzacţia a fost efectuată în penultima zi a anului 2010 cu acordul mai multor consilieri municipali şi funcţionari din cadrul Primăriei capitalei.

Svetlana COROBCEANU

Administraţia întreprinderii a cumpărat generatorul de la BC „Banca Socială”, în posesia căreia a ajuns în calitate de bun gajat pentru un credit acordat unui agent economic, care nu a avut posibilitatea să-l ramburseze. Respectiv, banca a făcut tot posibilul să scape de obiect. Conducerea SA „Apă Canal” l-a cumpărat, chiar dacă nu dispunea de mijloace financiare şi nici nu prea avea nevoie de el, accesând un credit, oferit „cu generozitate” de aceeaşi bancă, în valoare de 17,4 milioane de lei.

Staţie nerentabilă din 2008

Staţia electrică a fost importată în anul 2004 de S.A. „Energy Investment Group”, director Ruslan Bârlădeanu, vicepreşedintele PSD. Aceasta a fost instalată pe teritoriul „Apă Canal” cu scopul de a produce energie electrică din biogaze, energie care urma să fie livrată întreprinderii. Afacerea nu a mers, deoarece gazele de aici nu erau bune pentru procesul de producere a energiei. Ca rezultat, s-a luat decizia ca în calitate de materie primă pentru producerea energiei electrice să fie utilizat gazul natural livrat de S.R.L. „Chișinău Gaz”. Ulterior, preţul la gazele naturale s-a majorat, producerea energiei electrice devenind astfel nerentabilă. În consecință, agentul economic a înregistrat, la 1 ianuarie 2008, pierderi în valoare de 13,2 milioane lei. Acest fapt a dus la imposibilitatea rambursării creditului de către S.A. „Energy Investment Group”, iar banca a intrat în posesia unui obiect de care nu avea nevoie. Conducerea băncii a decis să comercializeze staţia electrică întreprinderii „Apă Canal” Chişinău.

Au luat cu asalt primăria

Primele „tratative” a început să le poarte fostul consilier municipal, Mihail Severovan, membru al Consiliului de administrare al „Băncii Sociale” şi totodată membru al Consiliului de administrare la SA „Apă Canal”. „Nu am influenţat, ci am spus că este o investiţie necesară ce ţine de securitatea aprovizionării cetăţenilor cu apă potabilă”, a declarat acesta, solicitat de JURNAL. Întrebat ce a determinat întreprinderea, care timp de 40 de ani nu a avut nevoie de o sursă alternativă de energie electrică, să cumpere generatorul, Severovan a motivat că problema achiziţionării unei surse suplimentare de energie se discuta de mai mult timp. „Au existat cazuri ieşite din comun, când „Union Fenosa” a deconectat energia electrică şi deşeurile au fost revărsate în râul Bâc. Ecologiştii n-au aflat, iar dacă au aflat au tăcut. De vreo două – trei ori s-a întâmplat acest lucru”, a dezvăluit Severovan. Acesta ne mai spune că, iniţial, împreună cu directorul „Băncii Sociale”, Vladimir Suetnov, a solicitat o întrevedere cu primarul Dorin Chirtoacă. „Am discutat în biroul său. Chirtoacă a fost de acord că e nevoie de o sursă alternativă de energie electrică, dar a fost de părerea că „Apă Canal” nu poate achiziţiona staţia deoarece nu dispune de mijloace financiare în acest scop”, a spus Severovan.

Cernei: „N-am purtat nicio discuţie cu nimeni”

La scurt timp după aprobarea noilor tarife la apa potabilă, conducerea Băncii a revenit iar cu propunerea pe lângă funcţionarii de la Primărie. „Unii care erau împotrivă la început, ulterior au optat activ pentru ideea ca staţia să fie procurată. Au înţeles şi ei după unele avarii că acest generator este necesar. N-am discutat cu Chirtoacă mai departe, ci cu Oleg Cernei, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administrare, şi cu Constantin Becciev. Ei mi-au spus că în cele din urmă Dorin Chirtoacă a acceptat să fie procurată această staţie”, ne-a mai spus Severovan.

Solicitat de JURNAL, consilierul municipal Oleg Cernei nu a dorit să comenteze de ce a optat, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administrare al întreprinderii, pentru procurarea acestei staţii. „A fost o decizie colegială. Eu n-am purtat nicio discuţie cu nimeni. Toate întrebările adresaţi-le conducerii întreprinderii”, a declarat Cernei vădit deranjat.

Chirtoacă: Obiect procurat pe răspunderea „Apă Canal”

Primarul Dorin Chirtoacă ne spune că a examinat propunerea de achiziţionare a staţiei electrice timp de un an de zile. „Întreprinderea mi-a prezentat un proiect în care se arată că staţia urma să producă energie electrică şi să obţină venituri anuale. Iniţial, proprietarii acestei staţii au solicitat un preţ de 35 de milioane de lei, dar ulterior au scăzut preţul până la 27 milioane de lei, iar la insistenţa mea acest preţ a fost redus până la 25 milioane de lei. Staţia a fost procurată pentru a eficientiza activitatea „Apă Canal”. Este un fel de CET de dimensiuni mai mici şi este de 2-3 ori mai eficientă decât o centrală termică obişnuită. A fost procurată pe răspunderea conducerii întreprinderii”, ne-a mai spus Chirtoacă.

Generatorul cu pierderi de 2,2 milioane lei anual

În argumentarea conducerii „Apă Canal” se spune că staţia urma să producă energie electrică de la momentul achiziționării și să obțină venituri anuale de 7,2 milioane de lei. Însă, potrivit calculelor efectuate de echipa de audit a Curţii de Conturi, în cazul exploatării acesteia la maximum, producerea energiei electrice va genera pierderi anuale de 2,2 milioane lei. În raportul de audit se mai spune că tranzacţia menţionată nu este benefică pentru întreprindere, cu atât mai mult cu cât aceasta nu dispunea nici de banii necesari la momentul tranzacţiei.

Afacere avantajoasă băncii

Potrivit raportului Curţii de Conturi, „Apă Canal” a achiziţionat generatorul fără a evalua preţul de piaţă al acestuia şi fără a încheia un contract cu S.A. „Termocom” în vederea livrării energiei termice produse la staţie, după cum prevedea decizia Consiliului de Administrare. La 31 decembrie 2010, întreprinderea a contractat de la BC „Banca Socială” creditul, în valoare de 17,4 mil. lei, pe o perioadă de cinci ani, cu rata anuală a dobânzii de 9,5%, şi cu o perioadă de grație de un an de zile. Deși se pare că creditul este acordat în condiţii avantajoase, conform clauzelor contractului, în caz de neachitare a acestuia în termenele stabilite, banca îşi rezerva dreptul să majoreze rata dobânzii cu 50% față de rata de bază.

Au cumpărat cu ochii închişi

Conform contractului, cumpărătorul urma să testeze staţia înainte de a o recepţiona. În pofida acestui fapt, deşi generatorul a fost recepţionat la 5 ianuarie curent, testarea a avut loc abia la 4 aprilie. Pe parcursul acestei perioade însă întreprinderea „Apă Canal” a achitat o dobândă în valoare de 0,7 milioane lei pentru creditul contractat.

Iniţial, staţia nu a fost exploatată pe motiv că fostul proprietar, SA „Energy Investment Group”, mai avea o datorie faţă de SRL „Chişinău Gaz” în valoare de 6, 7 milioane de lei pentru gazele naturale utilizate la staţia electrică respectivă.

„Chişinău Gaz” refuza să livreze gaze naturale SA „Apă Canal” până la stingerea acestei datorii. Această problemă a fost soluţionată abia la 11 iulie curent. Tot atunci a fost semnat contractul de livrare a energiei termice, care se preconizează a fi produsă de această staţie, către S.A. „Termocom” .

Staţia nu funcţionează nici până acum, chiar dacă pentru ea s-au plătit bani grei. JURNAL a făcut un demers pe adresa conducerii „Apă Canal” ca să afle de ce s-a făcut această achiziţie păguboasă, dar până la plecarea ziarului la tipar nu am primit niciun răspuns.

Anterior, JURNAL a solicitat în baza Legii cu privire la informaţie, un set de documente de la Întreprinderea „Apă Canal” Chişinău, printre care decizia Consiliului de Administrare al întreprinderii din 30.12.2010 privind achiziţionarea generatorului şi copia contractului din 2007, prin care întreprinderea a permis instalarea generatorului pe teritoriul staţiei de epurare. SA „Apă Canal” a refuzat să furnizeze această informaţie. JURNAL de Chişinău a acţionat întreprinderea în judecată, proces care continuă şi în prezent, următoarea şedinţă de judecată fiind preconizată pentru data de 2 noiembrie, curent.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu