Miliardul de dolari furat din cele trei bănci va fi restituit de cetăţeni

_dsc6055

3 octombrie 2016. Protestele din faţa Parlamentului R. Moldova. Foto: Nadea Roşcovanu

Moţiunea de cenzură semnată de cei 37 de deputaţi din PSRM, PCRM, PLDM împotriva Guvernului Filip a picat, după ce reprezentanţii actualei majorităţi parlamentare au organizat o şedinţă la care nu s-au prezentat.

Deputaţii din opoziţie susţin că la ora 8 dimineaţa au fost informaţi că la ora 9 va avea loc şedinţa Biroului permanent al Parlamentului. La şedinţa Biroului a fost luată decizia de convocare a şedinţei Parlamentului, care urma să aibă loc cu două ore mai târziu. Premierul Pavel Filip urma să explice de ce a decis să pună pe umerii cetăţenilor întoarcerea miliardelor furate din sistemul bancar. Şedinţa Parlamentului însă nu a avut loc din cauza că la ea nu s-au prezentat deputaţii din majoritatea parlamentară.

Vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, care a condus şedinţa în absenţa preşedintelui Andrian Candu, a spus că, în lipsă de cvorum, moţiunea de cenzură nu a trecut, iar proiectele de legi pentru care Guvernul Filip şi-a asumat răspunderea sunt votate. Secretariatul Parlamentului urmează să le pregătească pentru semnare preşedintelui legislativului. Astfel, proiectul de lege privind conversia datoriei de peste 13 miliarde de lei în obligațiuni de stat se consideră adoptat și urmează să fie transmis șefului statului spre promulgare.

_dsc6047nadeajda-roscovanu-photo

„Este o sfidare a cetăţenilor R. Moldova. Cei care au votat la şedinţa Biroului permanent al Parlamentului pentru convocarea şedinţei Parlamentului astăzi, au şters putina şi n-au venit la şedinţă. Considerăm că ceea ce s-a făcut astăzi este o ilegalitate. Dacă ei consideră că unii reprezentanţi ai PLDM au comis ilegalităţi legate de furtul miliardului, ne întrebăm cine în acea perioadă conducea BNM, cine dirija PG, CNA, instituţiile de justiţie, cine era ministru al Economiei, unde au fost aceste instituţii care trebuia să urmărească mişcarea banilor în RM? Opinia noastră, a deputaţilor din fracţiunea PLDM, este că cei de la guvernare vor să tergiverseze ancheta furtului miliardului. Dacă erau cointeresaţi să vadă unde au dispărut banii, actuala guvernare nu venea cu atare acţiuni. A veni azi doar cu nişte declaraţii triumfaliste, care să le lustruiască cheliile celor care au furat, este o aberaţie”, a declarat liderul fracţiunii liberal-democrate, Tudor Deliu.

 

dsc_5314

La rândul său, deputata comunistă Inna Şupac s-a arătat nemulţumită de modul în care s-au derulat evenimentele. „Am fost informată la 8.30 că şedinţa Biroului va avea loc la ora 9.00. Asta în condiţiile în care astăzi este zi de luni şi deputaţii au programate activităţi în teritoriu. Ședința Biroului a fost prezidată de Vladimir Vitiuc, chiar dacă conform procedurii în cazul absenței lui Andrian Candu, Liliana Palihovici îi ia locul. Ea la fel a fost informată cu jumătate de oră înaintea ședinței. Majoritatea nu s-a oprit aici și a propus organizarea ședinței plenare la ora 12:00. Decizia a fost votată de Vitiuc, Lupu, Reșetnicov, Ivanova și Ghimpu”, a afirmat deputata.

Şi liderul socialiştilor, Igor Dodon, susţine că ceea ce s-a întâmplat astăzi reprezintă o ilegalitate. „Moţiunea de cenzură trebuia să fie avizată pozitiv ori negativ de comisia juridică. Comisia juridică între timp nu a avut nicio şedinţă. Regulamentul Parlamentului spune foarte clar că şedinţele în plen au loc joi şi vineri, iar luni este zi de lucru în teritoriu. Nu poţi să schimbi legea peste noapte. Legea prevede clar că moţiunea de cenzură trebuie discutată în plen. Faptul că deputaţii din majoritatea parlamentară nu s-au prezentat nu înseamnă că moţiunea a picat. Ne vom adresa la Curtea Constituţională”, a spus Dodon. Socialiştii au mai declarat că vor depune o nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Filip.

Fostul premier Ion Sturza critică dur modul în care guvernanţii au decis să stabilească pe ascuns ziua în care să fie examinată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip.
„Nu că mi-aş dori ca Guvernul Filip să cadă. Cu el sau fără el, deciziile se iau în altă parte. Această forţă tenebră aş dori să dispară. Cu cât mai degrabă, cu atât mai bine pentru trista ţară Republica Moldova, care riscă să rămână doar denumire geografică… Votat în grabă, învestit pe furiş, în miez de noapte, acest guvern-fantomă continuă să acţioneze în stilul decis de „stabilizatori”. Treziţi din mahmureala de la Ziua Vinului au decis ca votul de (ne)încredere să fie dat azi la 12.00. A ştiut cineva? Nu… Pe ascuns… Se tem de cine? De amărâta „societate civilă”? Să se teamă de istorie care îi va trata ca pe nişte laşi, ciorditori de miliarde şi de speranţă pentru milioane de oameni rămaşi ostatici ai poftelor maniacale de putere şi bani”, a comentat Sturza pe contul său de Facebook.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)