Mileştii Mici, capitală a vinului în estul Europei

DSC01987Cu vinuri de cea mai înaltă calitate şi exporturi crescânde, Mileştii Mici ar putea deveni capitala regiunilor vitivinicole din partea de răsărit a Europei

Proiectul european „Drumul vinului” ar putea trece pe la vinăria de la Mileştii Mici în ale cărei galerii subterane se păstrează o impunătoare colecţie de vinuri, intrată în 2007 în Cartea recordurilor Guinness. Managerul combinatului, Gheorghe Castraveţ, asigură că întreprinderea este lider pe ţară în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea producţiei vitivinicole, iar Vitalie Boghiu, şeful Secţiei Marketing menţionează că activitatea de bază a întreprinderii constă în maturarea vinurilor de calitate.

După o călătorie de vreo 35 de minute cu microbuzul de Mileştii Mici, iată-mă-s ajunsă şi la poarta renumitei vinării care poartă numele localităţii. Persoana de serviciu nu se prea grăbeşte să-mi permită să trec. Dau un sunet managerului, Gheorghe Castraveţ, care e tocmai într-o şedinţă la Chişinău. El mă asigură că imediat voi avea cu cine discuta.

„La noi erau stocate cele mai bune vinuri din fosta RSSM”

În scurt timp, mă întâlneşte Petru Gribincea, specialist în vânzări, un domn amabil de la care reuşesc între timp să aflu că vinăria a fost fondată în 1969 şi cel mai vechi vin de aici ţine de colecţia anului 1971. „Cantităţi mai mari avem în colecţiile 1986-90, au fost ani cu roadă bună. Pe timpurile sovietice eram o întreprindere de tip închis. La noi erau stocate cele mai bune vinuri care se produceau în fosta RSS Moldovenească. Aici au fost aduse cantităţi enorme, peste 6 milioane decalitri de vin. În prezent, am sădit peste 100 ha de vii proprii. Cultivăm soiuri albe şi roşii, Sauvignon şi Riesling, Cabernet şi Merlot. Anul trecut, am realizat producţie în valoare de 36 de milioane de lei”.

200 de milioane de euro a alocat Uniunea Europeană pentru modernizarea a 28 de combinate vinicol.  În România, proiectul „Drumul vinului” a fost implementat cu succes pentru prima dată în judeţul Prahova, fiind modernizată infrastructura din 18 localităţi.

 

Colecţia de aur a intrat în Cartea recordurilor Guinness

Ştafeta o preia Vitalie Boghiu, şeful Secţiei Marketing şi Vânzări din cadrul întreprinderii, care îmi spune că lucrează aici de 21 de ani ca şef de producere şi tehnolog, iar de trei luni e în funcţia sa actuală. Rugat să contureze un specific al vinăriei Mileştii Mici, dl Boghiu menţionează că activitatea de bază a întreprinderii constă în maturarea vinurilor de calitate. „Avem galerii cu o lungime de 55 km, un oraş vinicol subteran cu străzi şi „cartiere” întregi în care temperatura constantă e de 12-14 grade şi umiditatea 80-90%, condiţii foarte benefice pentru maturarea vinului. Deţinem şi colecţia de vinuri supranumită „de aur”, care în 2007 a intrat în Cartea recordurilor Guinness ca cea mai mare colecţie din lume cu 1,5 milioane de butelii. Anterior, procuram vinuri de la alte întreprinderi, pentru a ne completa stocurile, dar acum deja avem propriile podgorii care ne asigură cu materie primă. Mai procurăm anumite cantităţi de struguri şi de la oameni. O activitate nu mai puţin importantă e producerea vinurilor spumante roşii şi albe de cea mai înaltă calitate. Până la embargoul din 2006, exportam 80% din producţia vinicolă în Rusia. Acum însă, mai bine de 70% din vinurile noastre le exportăm în China. Deşi consumatorul din această ţară este unul foarte pretenţios în ceea ce priveşte calitatea, ele se bucură de o înaltă apreciere pe piaţa chineză. Mai exportăm vinuri de şampanie şi în Japonia şi, o destinaţie mai recentă e şi Coreea de Sud”, îmi spune cu un aer pragmatic interlocutorul.

 

Jimmy Carter, client permanent al vinăriei

Un pic mai târziu, urcăm în maşină şi intrăm în hrubele vinăriei. Sunt impresionată de ceea ce văd, mergem cu o viteză moderată la 82 de metri sub pământ pe nişte străzi „rupestre”, iluminate de felinare şi, pe margini, cu butoaie şi cisterne, care diferă ca formă şi volum de la stradă la stradă. Suntem pe strada Cabernet, cotim pe strada OIV(denumită în cinstea Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului), aici ne oprim şi vizităm renumita colecţie, despre care am vorbit mai sus. Pe stradă întâlnim grupuri de turişti cu ghizi. E umed, rece şi neobişnuit în jur. Lumină pală.

Cad pe gânduri şi îmi vin tot felul de asociaţii. Volens-nolens, îmi amintesc peripeţiile Degeţicăi din povestea cu acelaşi nume a lui Hans Christian Andersen, dar comentariile şefului de la marketing mă aduc la realitate. „Odată la 3-5 ani se face degustarea vinurilor de colecţie. Specialiştii în domeniu constată organoleptic cum se produce maturarea vinului. Sticlele nu întâmplător sunt păstrate în poziţie orizontală, vinul are contact cu dopul de plută, el e umezit, nu se usucă şi astfel nu permite intrarea oxigenului. În plus, sticlele mai sunt sigilate cu ceară roşie”. Într-o sală, înainte de a ieşi din galerii, văd poze cu personalităţi marcante care au vizitat beciurile de la Mileştii Mici: Steven Seagal, Michel Platini, fostul preşedinte american Jimmy Carter. Ultimul, după cum îmi spune Vitalie Boghiu, e un consumator fidel al vinului de aici. „El procură în mod regulat de la noi spumantul roşu ‘Moldova de Lux’ ”.

Anual, exportul în China creşte cu 10-12%

Mai târziu, reuşesc să discut şi cu directorul întreprinderii, Gheorghe Castraveţ. „Începând cu anul 2009 promovăm intens o politică de desfacere a producţiei vinicole pe pieţele noi. Pe piaţa Chinei, bunăoară, livrările noastre cresc în fiecare an cu 10-12 la sută. Punem un accent deosebit şi pe producerea vinului spumant de cea mai înaltă calitate pe piaţa internă. Din 2009, în fiecare an, înregistrăm o creştere la acest capitol cu 17-23%. Deşi avem deocamdată vânzări modeste, încercăm să explorăm şi piaţa europeană. Ne preocupă foarte mult îmbunătăţirea calităţii vinului nostru. În cadrul întreprinderii am construit o fabrică modernă, unică în felul său, de prelucrare a strugurilor cu o capacitate de procesare până la 3000 tone”, îmi spune managerul vinăriei.

„O altă preocupare serioasă o constituie turismul pe care l-am promovat la vinăria noastră din anii 90. Până la 10% din turişti ne vin prin cele 26 de firme turistice pe care le-am contractat. Ceilalţi 90% ne vizitează graţie publicităţii directe a combinatului nostru în întreg spaţiul european.

„În acest context, „Drumul vinului” este un proiect foarte binevenit. Dacă vom avea posibilitate să-l valorificăm, vom obţine un număr impunător de turişti din România şi întreaga Europă. Chiar zilele trecute ne-a vizitat o delegaţie de oficiali din judeţul Prahova, România, care au rămas impresionaţi de ceea ce-au văzut la vinăria noastră şi de calitatea vinului pe care îl producem. Oamenii de afaceri din România sunt dispuşi să colaboreze cu noi în vederea dezvoltării şi promovării întreprinderii noastre. Preşedintele Consiliului judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi-a exprimat speranţa ca Mileştii Mici să devină capitala regiunilor viniviticole europene în partea de răsărit a Europei.