Mihai Volontir, între glorie şi suferinţă

Deşi imensa popularitate şi strălucirea talentului îi conferă lui Mihai Volontir statutul de vedetă autentică, pentru milioanele de admiratori el este în primul rând un mare Artist. Pentru că nici gloria, nici numeroasele premii, diplome, distincţii, titluri onorifice nu i-au alterat calităţile umane, integritatea şi puritatea sufletească, discreţia, generozitatea, puterea de a zâmbi cu blajinătate atunci când vremuri cumplite schimonosesc feţele oamenilor, imprimând pe ele riduri şi grimase.

Mihai Volontir şi puterea de a zâmbi

Titlul „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului”, găsit pentru volumul proaspăt apărut la Editura „Ştiinţa”, este unul foarte potrivit pentru această culegere de materiale consacrată celebrului actor de teatru şi cinema, au subliniat participanţii la lansarea cărţii, ce a avut loc pe 13 martie în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

„Un teatru care are un actor de talia lui Mihai Volontir are tradiţie. El niciodată n-a jucat roluri pur şi simplu, ci l-a interesat întotdeauna esenţa omenescului”, a declarat Ion Ungureanu la lansarea cărţii.

Potrivit lui Aurelian Dănilă, director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, publicarea acestui volum „este un eveniment deosebit de important pentru ţara noastră, este o moştenire, care va rămâne pentru secole înainte”. Dr. hab. Ana-Maria Plămădeală, unul din coordonatorii şi autorii cărţii, a mărturisit că a fost captivată de munca la această lucrare de proporţii: „Între personalitatea lui Volontir şi eroul său (teatral sau cinematografic) se instaurează un paravan brodat de sfiala actorului faţă de viaţa tainică a unui alt suflet, pe care nu se consideră în drept să o divulge. La fel de senzaţională este descoperirea că în pofida sincerităţii sale şi a spontaneităţii aproape puerile avem de a face, de fiecare dată, cu o mare enigmă atât a personajului, cât şi a actorului”.

Volumul despre Mihai Volontir, apărut în 500 de exemplare

Din colegiul de redacţie al volumului, publicat sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Institutului Patrimoniului Cultural, au mai făcut parte dr. conf. Dumitru Olărescu şi dr. conf. Ana Ghilaş. Eseurile, studiile, cronicile, articolele, interviurile incluse în carte sunt semnate de acad. Mihai Cimpoi, Dumitru Matcovschi, Ion Ungureanu, Valentina Tăzlăuanu, Larisa Turea, Andrei Burac, Gheorghe Urschi, Dina Ghimpu, Pavel Proca (tot el alcătuitor al unui tabel cronologic desfăşurat) etc. E semnificativ că în unul dintre interviurile sale – în cel acordat lui Nicolae Roibu, artistul spune cu fermitate: „M-am născut în România Mare, comuna Olişcani, judeţul Orhei”.

Editată într-un tiraj de 500 de exemplare cu suportul statului, care a alocat circa 20 mii de lei, cartea este destinată, după cum afirmă Dumitru Olărescu, „bibliotecilor şi altor instituţii, care au tangenţe directe cu arta”. În cadrul lansării au fost proiectate de asemenea secvenţe din filmele „Dimitrie Cantemir” (1973) şi „Se caută un paznic” (1967), cu Mihai Volontir în rolurile principale.

Artistul nu a venit la lansare din cauza problemelor de sănătate

Spre regretul tuturor celor prezenţi la premiera cărţii, actorul şi regizorul Mihai Volontir nu a putut veni la Chişinău pentru a participa la eveniment. De mai mulţi ani el suferă de picior diabetic, una din complicaţiile diabetului zaharat. Primăvara trecută, el a fost operat la Institutul de Neurochirurgie „Burdenko” din Moscova, astfel evitându-se amputarea piciorului. Alături îi este mereu soţia, cunoscuta actriţă Eufrosinia Dobândă-Volontir, care îi ajută să înfrunte suferinţa, artistul numind-o „îngerul meu păzitor”.

Volumul „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului” este al patrulea din colecţia „Personalităţi notorii” a Editurii „Ştiinţa”. Primele volume din această colecţie au fost dedicate istoricului Vasile Coroban, scriitorilor Dumitru Matcovschi şi Vladimir Beşleagă.

Amintim că Mihai Volontir s-a născut pe 9 martie 1934 şi a debutat în 1957 pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. A creat o galerie de roluri de neuitat, întruchipând eroi neînfricaţi, ce luptă pentru libertate şi dreptate. A devenit o legendă vie a cinematografiei din întreg spaţiul URSS, după ce a jucat rolul lui Budulai din serialul „Ţiganii” (1979). Filmografia sa mai conţine pelicule iconice precum „Se caută un paznic” (1967), „Singur în fața dragostei” (1969), „Acest dulce cuvânt – libertate” (1972) , „Dimitrie Cantemir” (1973), „Podurile” (1973), „Bărbaţii încărunţesc de tineri” (1974), „Povestea lui Făt-Frumos” (1977). În prezent, Mihai Volontir activează la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi.

Irina Nechit