Mihai Tudose: „Declarăm public în continuare sprijinul pentru Moldova”

Chişinău, 21 iulie 2017. Autobuzele şcolare oferite de către Guvernul României elevilor R. Moldova. Foto: Nadejda Roşcovanu

Guvernul României a oferit astăzi, 21 iulie 2017, elevilor din R. Moldova 96 de autobuze şcolare. La evenimentul simbolic de înmânare către instituţiile beneficiare a cheilor de la autobuze a fost prezent prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, şi prim-ministru României, Mihai Tudose, care se află la Chişinău pentru prima dată de la învestirea sa în această funcţie.

Nadejda Roşcovanu

Pavel Filip, premierul R. Moldova, a mulţumit în cadrul acestui eveniment „fraţilor de la Bucureşti”, cetăţenilor români şi Guvernului României, pentru tot ajutorul acordat R. Moldova în ultimii ani: „Salut călduros prezenţa în ţara noastră a prim-ministrului României, Mihai Tudose. Domnule prim-ministru, bine aţi venit la Chişinău! Să ştiţi că aici, la Chişinău, vă vom primi de fiecare dată cu căldură. România a ştiut să fie alături de R. Moldova şi să contribuie direct la dezvoltarea ei, mai ales în cele mai dificile clipe. Nu o singură dată am spus că, atunci când R. Moldova s-a simţit mai greu, primii care ne-au întins o mână de ajutor au fost fraţii noştri de la Bucureşti. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, când am trecut peste o perioadă de criză când erau blocate finanţările pentru ţara noastră. Cea care ne-a întins o mână de ajutor şi ne-a acordat un suport financiar a fost România. Pentru acest lucru vreau să vă mulţumesc, domnule prim-ministru, şi vreau să ştiţi că cetăţenii R. Moldova preţuiesc foarte mult această atitudine şi gesturile pe care le face România sprijinind R. Moldova. Este foarte important şi vreau să repet că noi simţim în permanenţă acest suport deosebit şi pe dimensiunea UE. Ştiu şi vreau să vă mulţumesc pentru cuvintele şi pentru declaraţiile pe care le-aţi făcut la Bruxelles în suportul R. Moldova. În prima dumneavoastră vizită la instituţiile europene, aţi discutat despre RM şi vă suntem recunoscători.

21 iulie 2017. Mihai Tudose şi Pavel Filip la evenimentul simbolic de înmânare către instituţiile beneficiare a cheilor de la autobuze. Foto: Nadejda Roşcovanu

Stimaţi prieteni, iată că prima vizită într-o altă ţară a premierului României este vizita la Chişinău şi acest lucru cred că vorbeşte despre toate, vorbeşte despre atitudine, despre importanţa R. Moldova pentru România.

Astăzi participăm la un eveniment frumos, avem 96 de microbuze donate de Guvernul României care vor duce în continuare elevii spre şcoală. Este un ajutor foarte important. Este a doua tranşă de microbuze pentru RM, pentru că prima dată au fost acordate 100. În contextul reformei din educaţie şi al optimizării şcolilor, astfel încât să putem oferi educaţie de calitate copiilor noştri, aceste microbuze sunt foarte importante. Vă mulţumesc dumneavoastră personal şi întregului popor român pentru acest gest.

În paralel, vreau să scot în evidenţă şi multe alte proiecte frumoase care au un impact deosebit pentru cetăţenii RM. Vorbesc de reparaţia a sute de grădiniţe, unde merg copiii, după care vor utiliza aceste microbuze şi vor merge spre şcoală şi după care vor utiliza şi acele 5500 de burse pe care le oferă Guvernul României pentru ca copiii să-şi poată continua studiile la universităţile din România. Vă mulţumesc şi pentru suportul financiar şi reparaţia Institutului Mamei şi Copilului. Vă mulţumesc şi pentru reparaţia deosebită a Muzeului de Arte. Vă mulţumesc şi pentru toate celelalte proiecte care sunt de suflet pentru Guvernul României. Să ştiţi că noi ştim a fi recunoscători, atât Guvernul, cât şi toţi cetăţenii R. Moldova”, a spus Pavel Filip.

Mihai Tudose a declarat că România va susţine în continuare R. Moldova: „Stimaţi prieteni, am venit la prieteni aici. Aşa cum spunea domnul prim-ministru, este o declaraţie publică această vizită a mea, însoţită de o parte din membrii cabinetului, la Chişinău. Ne oferim şi declarăm public în continuare sprijinul pentru Moldova atât pe plan politic în relaţia cu partenerii occidentali, şi pe plan strategic, în ceea ce priveşte asigurarea cu energie a R. Moldova, siguranţa energetică fiind unul dintre elementele de bază ale oricărei ţări. Eforturile noastre comune sunt îndreptate pentru îmbunătăţirea nivelului de trai. Cum foarte frumos şi plastic a spus domnul prim-ministru, începând de la grădiniţe ajungând la şcoli, la accesul la informaţie, care este foarte important, culminând cu acele burse acordate de către Guvernul României studenţilor R. Moldova, care nu fac altceva decât să întărească legătura dintre cele două ţări, la nivel uman. Reforma din învăţământ este foarte importantă şi văd că este foarte apreciată. Combatibilizarea celor două sisteme dintre România şi R. Moldova, şi practic compatibilizarea cu sistemul european, este o şansă în plus pentru cetăţenii şi copiii din R. Moldova, o piatră de temelie la integrarea Moldovei în UE. Vă mulţumesc mult pentru oportunitatea oferită, domnule prim-ministru, de a putea conlucra pentru binele comun al celor două popoare înfrăţite”, a spus Mihai Tudose.

Unul dintre cele 96 de autobuze va ajunge şi în raionul Ştefan-Vodă. „Încă nu ştim cu certitudine, dar probabil va merge la Carahasani-Antoneşti, în aceste localităţi există doar gimnazii. Copiii vor merge cu autobuzul la liceul de circumscripţie”, spune şefa Direcţiei educaţie a acestui raion, Raisa Burduja.

La Ştefan-Vodă mai există opt autobuze pentru transportarea elevilor la şcoală. „Avem cinci autobuze din prima donaţie din partea Guvernului României şi trei autobuze cumpărate de Ministerul Educaţiei. Toate sunt funcţionale. Cu acesta, cel de-al nouălea, o să asigurăm integral transportarea tuturor elevilor care se deplasează în alte localităţi la studii”, spune Burduja, mulţumind pentru ajutorul acordat nouă de către Guvernul României.

Autobuzele şcolare oferite de către Guvernul României elevilor R. Moldova. Foto: Nadejda Roşcovanu

Chişinău, 21 iulie 2017. Mihai Tudose şi Pavel Filip la evenimentul simbolic de înmânare către instituţiile beneficiare a cheilor de la autobuzele şcolare. Foto: Nadejda Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)