Mihai Țărnă a montat „Notenkraker” la Ginta Latină”

Teatrul „Ginta Latină” își începe stagiunea cu un nou spectacol după „Spărgătorul de nuci” de Hoffmann. Avanpremiera acestuia va avea loc pe 2 și 3 septembrie.

Mihai Tarna fotoRegizorul spectacolului, Mihai Țărnă, optează pentru denumirea nemțească a poveștii lui Hoffmann, „Notenkraker”. „Propun o versiune stilizată a cunoscutului basm, am modificat și locul acțiunii, și unele relații dintre personaje. E o adaptare cu o estetică deosebită, mizez pe imaginar, o fantezie naște altă fantezie”, a spus pentru JURNAL de Chișinău Mihai Țărnă. Va fi un spectacol dinamic, cu multă acțiune, cu scene în care va ieși la suprafață diversitatea culturilor. Surprinzător, în „Notenkraker” vor răsuna melodii de Nicu Alifantis, pe versuri de Stănescu și Bacovia. „Nicu Alifantis ne-a oferit drepturile de autor pentru aceste cântece și va fi chiar el prezent la avanpremieră. Dorim să transmitem sentimentul mândriei naționale prin această montare. E importantă și ideea că cineva trebuie să creadă în tine, în orice împrejurare”, afirmă Mihai Țărnă.

Compozitorul Liviu Știrbu semnează muzica la spectacol. În rolurile titulare vor evolua Victoria Țurcanu (Lorelay) și Nicu Țărnă (Kaizerul). „De fapt, rolul principal în spectacol îi revine trupei Teatrului „Ginta Latină”. Admir dorința actorilor de a lucra, am reușit să facem spectacolul într-o singură lună”, susține Mihai Țărnă.

Mihai Țărnă: „Viața teatrală din Chișinău mă dezamăgește în multe privințe”

„Notenkraker” este al patrulea spectacol al lui Mihai Țărnă de la Teatrul „Ginta Latină”. De regulă, regizorul montează piese noi la Chișinău în luna august. În restul anului, se află la Paris, unde lucrează la Școala Internațională de Film și Televiziune EICAR. La această școală privată învață 800 de studenți din 70 de țări, ei plătesc pentru un an de studii de la 5000 la 12 000 de euro.
„Nivelul de pregătire al actorilor basarabeni, în raport cu al celor europeni, lasă de dorit. Viața teatrală din Chișinău mă dezamăgește în multe privințe, totuși, țin la oameni de valoare precum Petru Vutcărău, dintre dramaturgii basarabeni îi apreciez pe Ion Druță și Val Butnaru. Sper să mai montez spectacole în Chișinău, dar nu la „Ginta Latină”, ci la alte teatre”, ne-a comunicat Mihai Țărnă. Întrebat dacă îl interesează toamna politică 2014 din R. Moldova, Mihai Țărnă ne-a răspuns: „Desigur! Altfel, se va interesa ea de mine. Mă întâlnesc la Paris cu mulți basarabeni, discutăm și mergem cu toții la vot”.

Amintim că Mihai Țărnă, actor, regizor, scenarist, activează din 2002 ca șef al Catedrei Arta Actorului la Școala Internațională de Film și Televiziune din Paris, EICAR. A montat peste 20 de spectacole în Republica Moldova și Franța, a jucat în filme (R. Moldova, Franța și Marea Britanie).