Mihai Ţărnă a montat la Paris „Steaua fără nume”

Regizorul basarabean Mihai Ţărnă, stabilit la Paris, a montat la Theatre du Petit Saint Martin din capitala Franţei celebra piesă a lui Mihail Sebastian „Steaua fără nume”, în variantă franceză („Etoile sans Nom”). Premiera a avut loc în mai curent, parteneri asociativi ai evenimentului fiind Asociaţia Connexions Moldavie şi Asociaţia Toţi Români.

Spectacolul a avut succes, actorii culegând aplauze entuziaste. Ziarista franceză Badea Gueritee scrie pe site-ul intrenaţional Presseurop: „Iată-mă deci într-o luni, seara, târziu, în Theatre du Petit Saint Martin, în căutarea unei perle teatrale: „Steaua fără nume”, în limba franceză, în regia unui moldovean, Mihai Ţărnă.

Sala, plină. Nu doar studenţii de la L’Ecole des metiers du cinéma et de la télévision (Şcoala de meserii din cinema şi din televiziune), care veniseră să-şi încurajeze colegii care şi-au trecut în seara premierei, 23 mai, examenul de sfârşit de an, ci şi diplomaţi (ambasadorul Moldovei la Paris, Oleg Serebrian), ziarişti, francezi get beget dar şi români”.

Ziarista remarcă frumuseţea textului, „extrem de poetic”, şi jocul inspirat al tinerilor actori, afirmând în continuare: „Cât despre punerea în scenă, un nume de reţinut, Mihai Ţărnă, pe lângă puţinii regizori români care reuşesc în Paris”. Spectacolul a fost prezentat şi în iunie, la solicitarea numerosului public.

I.N.