Mihai Mitrică: „Sper că atunci când vom intra în R. Moldova vom putea şi ieşi de aici”

DSC_3531bookfestnadeajda roscovanu photo

În perioada 31 august–4 septembrie 2016, la Chişinău, va avea loc în premieră Salonul Internaţional de Carte, ediţia a XXV-a – Bookfest Chişinău, unde vor fi prezentate 7.000–8.000 de titluri de carte. Vizitatorilor salonului li se va propune o ofertă generoasă de titluri de carte, dar şi întâlniri cu unii dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi scriitori ai literaturii române contemporane. La salon vor participa 44 de edituri din România (21 de edituri) şi Republica Moldova (23 de edituri). Doritorii de a cumpăra carte românească sunt aşteptaţi la Centrul Internaţional Expoziţional „Moldexpo” între orele 10.00 şi 20.00.

„Este o îmbinare firească a unei experienţe de un sfert de veac în R. Moldova a Salonului de Carte la Chişinău, pe care publicul iubitor de carte îl cunoaşte şi îl vizitează de obicei de Ziua Limbii Române, 31 august. În acest an, am încercat cu partenerii noştri din România şi din R. Moldova să-i dăm o tentă absolut specială Salonului Internaţional de Carte şi anume o extensie a celui mai mare Salon de carte din România Bookfest. Iată că în acest an va fi şi în premieră la Chişinău. Acesta este o ofrandă adusă pe altarul celor care au muncit pentru independenţa R. Moldova”, a spus în cadrul conferinţei de presă de azi, 29 august 2016, organizată în incinta Centrului de statistică, cercetare şi dezvoltare din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, ministrul Culturii, Monica Babuc.

De asemenea, ministra a spus că „Salonul Internaţional de Carte are o semnificaţie dublă, dedicaţia celor 25 de ani de independenţă a R. Moldova şi, de asemenea, un demers prin care vrem să arătăm viziunea proeuropeană a industriilor culturale, creative de la noi. Pentru că acest demers este unul propriu pentru două ţări, una care a devenit membră a Uniunii Europene şi alta, Republica Moldova, care aspiră la această cale. Şi ni se pare simptomatic şi simbolic ca prin carte, acest izvor de înţelepciune, să mergem împreună pe făgaşul acesta însoţiţi de cartea în limba română”.

Ministra Babuc a mai spus că pentru prima dată ne vom bucura de prezenţa cu standuri absolut speciale a editurilor „Humanistas”, „Curtea veche”, „Polirom”, „Nemira”. „Prezenţa lor înseamnă de fapt un punct de cotitură în ceea ce priveşte distribuirea de carte, atenţia faţă de carte, pentru că modul în care lucrează aceste edituri poate servi drept model oricăror persoane, instituţii care se ocupă de editarea şi distribuirea de carte. Alături de editurile din România vor fi şi cele din Republica Moldova: „Arc”, „Cartier”, „Ştiinţa”, care ne bucură în continuare cu carte bună. În cadrul acestui salon nu vom avea doar expoziţie de carte, dar şi întâlniri cu scriitori bine-cunoscuţi şi la noi, şi în România, precum Alexandru Vaculovschi, Nichita Danilov, Arcadie Suceveanu, Magda Stavinschi ş.a. Vom avea ateliere de lucru pentru editorii de pe ambele maluri ale Prutului”, a menţionat Babuc.

Gheorghe Prini, preşedintele Uniunii Editorilor din Moldova, a spus că pentru vor participa prima dată la Chişinău cei mai importanţi editori din România, cum ar fi: „Litera”, „Humanitas”, „Curtea Veche”, „Nemira”, „Neurodidactica”, „Prut-Bucureşti” ş.a.

„O altă noutate este că pentru prima dată la salon nu se vor acorda premii. Premiile pentru editori, scriitori vor fi acordate de cei care vizitează târgul, de cititori. Totul se face pentru cititori. Ei vor aprecia”, a spus Gheorghe Prini. Potrivit lui, la Salon vor fi prezentate 5.000 de titluri de carte din partea editurilor din România şi 2.000-3.000 de titluri de carte din partea editurilor din R. Moldova, iar numărul expozanţilor va fi între 48 şi 55, pentru că multe edituri au surori, fraţi în România, cum ar fi „Prut”, „Litera”, „Neurodidactica” etc., care vor avea un singur stand”.

Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică, a spus că a fost foarte greu ca editurile care scot carte românească în România să ajungă la Chişinău. „A fost o muncă de şase luni. Sper că atunci când vom intra în R. Moldova vom putea şi ieşi de aici. Sper să nu avem probleme, dar cred că merită să ne bucurăm împreună în aceste cinci zile de carte în limba română editată de edituri dintre cele mai prestigioase din România şi din R. Moldova. Editorii din R. Moldova pot să stea alături de oricare editură din România pentru că au o calitate a selectării materialelor şi a editării de carte, cel puţin la fel, dacă nu în unele cazuri chiar sunt egali cu cei din România. Pentru publicul de aici, Bookfest poate să fie o pregustare a ceea ce poate să fie în toate librăriile din Chişinău şi din R. Moldova. Este păcat că avem ocazia o dată la nu ştiu câţi ani, în calitate de editori, să fim prezenţi într-un număr atât de mare şi cu atât de multe titluri în faţa publicului. N-am venit să colonizăm pe nimeni, Salonul Internaţional de Carte şi Bookfest sunt de fapt acelaşi eveniment”.

The following two tabs change content below.