Mihai I, Regele Românilor

Casa regală de Hohenzollern-Sigmaringen

Mihai I, Rege al României, Principe al României, Principe de Hohenzollern (n. 25 octombrie 1921, Sinaia), cunoscut în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, ca Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunțării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatăl său, după doar trei ani de domnie sub regență, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forțată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareșalului Ion Antonescu. Din 1941, regele Mihai a fost mareșal al României.

După colaborarea României cu Germania în al doilea război mondial și după ce forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 și s-a exilat în Versoix (Elveția). Revenirea sa în țară nu a fost permisă până în 1997.
Regele Mihai locuiește actualmente preponderent în Elveția la Aubonne și în perioade mai scurte în România, fie la castelul său de la Săvârșin din județul Arad, fie la palatul Elisabeta din București, pus la dispoziția sa prin decizie parlamentară.

Principesa Margareta a României

Alteța Sa Regală Margareta, Principesă Moștenitoare a României, Principesă de Hohenzollern (n. 26 martie 1949, Lausanne, Elveția), este fiica Regelui Mihai I al României, Prinț de Hohenzollern, și a soției sale, Regina Ana de Bourbon-Parma. Este a 82-a pe linia succesorală a tronului britanic. Regele Mihai a numit-o drept succesoare la conducerea Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen în 1997. Nu are copii. Succesoarea sa la șefia Casei Regale este sora ei, Principesa Elena a României. Potrivit ultimei Constituții regale democratice, cea din 1923, care stabilea succesiunea după legea salică, Principesa Margareta și surorile sale nu pot succede la tronul României.

La 30 decembrie, 2007, Regele Mihai a desemnat-o pe Principesa Margareta drept moștenitoare a tronului cu titlurile de “Principesa Moștenitoare a României” și de “Custode al Coroanei României”, printr-un act care, în timpul formei de guvernământ republicane și în absența aprobării Parlamentului Regatului României, are o însemnătate eminamente simbolică. Cu aceeași ocazie, Regele Mihai a cerut instituției Parlamentului ca, în cazul în care națiunea română și legislativul vor considera potrivită restaurarea monarhiei, să renunțe din acel moment la aplicarea legii salice de succesiune.

S-a căsătorit pe 21 septembrie 1996 la Lausanne cu Radu Duda, cunoscut din 2007 ca “Alteţea Sa Regală Principe al României”, iar din 1999 și ca “Principe de Hohenzollern-Veringen”, viitor “Principe Consort al României”, și care, începând din 1999, o reprezintă în public pe Principesă și pe întreg restul familiei regale de Hohenzollern.

Radu, Principe al României

Alteța Sa Regală Radu, Principe al României, Principe de Hohenzollern-Veringen (n. 7 iunie 1960, Iași, România, ca Radu Duda). În anul 1996, s-a căsătorit cu ASR Principesa Margareta de România. La data de 1 ianuarie 1999 i-a fost acordat numele de “principe de Hohenzollern-Veringen” de către ASR prințul Friedrich Wilhelm, șeful casei princiare de Hohenzollern-Sigmaringen, numele său legal devenind Radu Hohenzollern Veringen Duda. Din 2007, de când și-a schimbat numele legal în Radu al României Duda, Radu nu mai folosește numele de Hohenzollern.

Prin noul Statut al Casei Regale semnat de Regele Mihai al României la 30 decembrie 2007, Radu a primit titlul de “Principe al României” cu apelativul de “Alteță Regală” și urmează să poarte titlul de “Alteța Sa Regală Principele Consort al României” începând de la moartea lui Mihai.

E membru al Familiei Regale Române. Fie acompaniat de soția sa, Principesa Margareta, fie cel mai adesea singur, principele reprezintă Familia Regală cu diverse ocazii.

The following two tabs change content below.