Mihai Ghimpu nu va participa la parada de la Moscova

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şi-a anulat decizia de a participa la parada militară organizată la 9 mai la Moscova. Dânsul a declarat a doua zi că nu va participa la evenimentul din Piaţa Roşie. “Sunt de acord că se împlinesc 65 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, dar nu pot să uit nenorocirile, deportările, foametea prin care au trecut cetăţenii Republicii Moldova pe timpul Uniunii Sovietice”, a argumentat decizia sa spicherul Parlamentului.

În acelaşi timp, după mai multe discuţii în contradictoriu în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, a fost luată decizia ca soldaţii moldoveni să participe la paradă. Ghimpu a ţinut să precizeze în cadrul unei conferinţe de presă că toate partidele din AIE au susţinut această decizie în afară de Partidul Liberal. În Piaţa Roşie vor mărşălui 70 de soldaţi moldoveni, pentru deplasarea cărora Guvernul va achita suma de 400 mii de lei.

Politicienii nu au avut curaj să spună „nu”

Dacă Republica Moldova doreşte să se integreze în Europa, trebuie să facă ceea ce fac cetăţenii Europei, a comentat pe marginea acestei decizii fostul premier Mircea Druc. Solicitat de Vocea Basarabiei, ex-premierul a declarat că susţine decizia preşedintelui interimar de a nu participa la parada militară din Federaţia Rusă. Mai mult ca atât, dânsul a declarat că nici nu avea să pună în discuţie problema participării la acest eveniment. „A fost şi război pentru apărarea patriei, dar şi al Doilea Război Mondial, început, de altfel, şi de Rusia. Nu avem noi ce face paradă. Noi am luptat fără de voia noastră şi pe un front, şi pe altul. Tatăl meu a luptat în armata sovietică, unchii mei au luptat în armata română, deci s-a terminat. Nu mai avem ce face paradă cu speculaţiile astea. Nu mai avem pentru ce face paradă de acest gen”, a specificat Mircea Druc.

Fostul premier a menţionat că dacă Republica Moldova vrea integrare europeană, trebuie să facă ceea ce fac cetăţenii Europei. „Nu trebuie să declari că vrei în Europa, dacă faci nu mai ştiu ce… Politicienii încep discuţiile: spun că nu au bani, nu au soldaţi, în realitate nu au avut curaj să spună că nu doresc să participe la acest eveniment”, a făcut aluzie Druc la ultimele declaraţii ale membrilor Alianţei pentru Integrare Europeană, care au afirmat că nu văd nimic rău în participarea soldaţilor noştri la parada de la Moscova.

Ziua Europei – cu întârziere

Recent, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a informat că Ziua Europei, care este marcată de statele membre ale UE la 9 mai, în acest an va fi organizată la Chişinău la 15 mai. Mai mulţi analişti politici consideră că această decizie de schimbare a datei sărbătorii are legătură directă cu evenimentul de la Moscova. Unii au calificat-o drept un compromis făcut atât de partidele politice, cât şi de membrii Delegaţiei UE la Chişinău pentru a nu deranja Rusia. „Decizia de a sărbători Ziua Europei la 15 mai este una greşită. Aceasta se explică prin anumite raţionamente politico-organizatorice”, a declarat analistul politic Igor Clipii. Acesta a mai spus pentru JURNAL că, în anul curent, urma să sărbătorim pentru prima dată oficial Ziua Europei, şi era cazul să marcăm această zi pe 9 mai, nu pe 15 mai. „E regretabil că suntem în situaţia de a accepta acest compromis, care din păcate nu este doar din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, ci şi a oficialilor Delegaţiei Uniunii Europene. E un compromis care evident are legătură directă cu parada care urmează să se desfăşoare în Piaţa Roşie. Eu personal nu l-aş accepta, dar trebuie să amintim că avem şi un segment mare de oameni pentru care ziua de 9 mai este Ziua Victoriei. Chiar dacă clasa politică are menirea de a informa, promova valori, ea mai are şi scopul de a se menţine la putere, e un compromis făcut şi în acest sens”, a mai spus Clipii.

La rândul său, Vlad Lupan, expert în cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă, a precizat că, în esenţă, Ziua Europei nu se sărbătoreşte într-o singură zi, ci pe parcursul mai multor zile. „Se poate şi pe 15 mai, dacă este acceptul forţelor politice şi al populaţiei în acest sens. Personal aş marca Ziua Europei la 9 mai, în rând cu europenii. Să nu uităm că este o sărbătoare în primul rând a cetăţenilor Europei, şi abia mai apoi a partidelor politice”, a mai spus el.

Amintim că la 15 mai, de Ziua Europei marcată la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi instalat un orăşel european. Vor fi înălţate 50 de corturi în care ambasadele statelor membre ale UE vor prezenta oportunităţile lor turistice şi de afaceri. Ambasadele vor desfăşura activităţi culturale, vor organiza concursuri şi alte manifestări pentru a comunica cu publicul.

În cadrul sărbătorii vor concerta formaţiile Alternosfera din Republica Moldova şi Brainstorm din Letonia. În Republica Moldova Ziua Europei a fost marcată pentru prima oară în 2006.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu