Mihai Cimpoi a pierdut procesul împotriva Uniunii Scriitorilor

Miercuri, 6 februarie, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a dat câştig de cauză Uniunii Scriitorilor din Moldova şi Ministerului Justiţiei într-o şedinţă a Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ.

Astfel, după cum se precizează în decizia CSJ, judecând recursurile declarate de Asociația Obștească Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Ministerul Justiţiei în pricina civilă la acţiunea declarată de Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Iulian Filip, Eugen Gheorghiţă, Ianoş Ţurcanu, Aurelian Silvestru, Gheorghe Bâlici, Vasile Bahnaru, privind contestarea actelor administrative, reclamanţii au invocat că la 02.12.2010 Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova nu ar fi trebuit să admită înregistrarea în Registrul de Stat alegerea conducătorului Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Procese umilitoare

În baza probelor prezentate, s-a decis casarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău din 18 septembrie 2012, privind contestarea actelor administrative, cu pronunţarea unei hotărâri noi. Această hotărâre a CSJ respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată declarată de reclamanţi. Decizia este definitivă şi pune capăt unei perioade de peste doi ani de incertitudine juridică şi inutile suspiciuni ce perturbau activitatea Uniunii Scriitorilor.

În legătură cu această decizie a instanţei supreme de justiţie, Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a declarat în exclusivitate pentru JURNAL de Chişinău: „Nu am avut nicio îndoială că Adunarea Generală a USM din octombrie 2010 a fost perfect legală şi că am fost ales în calitate de preşedinte al USM respectând prevederile statutare. Numai cei ghidaţi de rele intenţii au avut proasta inspiraţie să o conteste. Ceea ce regret e că a trebuit să treacă mai bine de doi ani ca acest adevăr evident să fie demonstrat prin procese de judecată umilitoare nu doar pentru mine, ci și pentru marea majoritate a membrilor Uniunii Scriitorilor din Moldova”.

 Irina Nechit