Mihai Amihalachioaie: „Busuioc Moldovenesc nu şi-a întrerupt activitatea, a lipsit doar de pe scenă

De sărbătorile de iarnă, maestrul Amihalachioaie, împreună cu orchestra sa, va efectua un turneu în satele din nordul Bucovinei

După zece ani de absenţă, orchestra condusă de dirijorul Mihai Amihalachioaie revine cu un program nou şi cu un spectacol de zile mari. Pe 9 noiembrie, la Palatul Naţional, va avea loc concertul cu genericul „Cu drag şi dor de Bucovina”.

Carolina CHIRILESCU

În anii 1990, orchestra „Busuioc Moldovenesc” a făcut furori pe piaţa de muzică din RM. În 2001, formaţia şi-a suspendat activitatea din motive financiare, iar membrii săi şi-au văzut fiecare de treburile lor. Unii au plecat peste hotare, unde se află şi astăzi, iar alţii au rămas la Chişinău, dar nu au uitat nicio clipă de sensul vieţii lor – muzica. „Dintre cei care au plecat peste hotare, din câte ştiu, cântă şi astăzi, susţin spectacole, cântă în diferite localuri, nu lucrează pe şantiere”, spune Mihai Amihalachioaie.

Artistul ne mai spune că orchestra şi-a suspendat activitatea din cauza problemelor financiare: „Noi ne autofinanţam, dar nu ne pricepeam la operaţiile băneşti, era complicat, de aceea am renunţat”.

O altă explicaţie a faptului că orchestra nu a mai apărut pe scenă timp de zece ani este că dirijorul acesteia, Mihai Amihalachioaie, nu avea timp pentru orchestră, deoarece era implicat în câteva proiecte concomitent, făcea şi studii de dirijat la Barcelona, Spania. „Oricum, Busuioc Moldovenesc nu şi-a întrerupt activitatea, a lipsit doar de pe scenă. Noi, în tot acest timp, am înregistrat CD-uri cu vocaliştii noştri, nu am dispărut de tot, pur şi simplu, oamenii ne-au uitat din cauza că nu am avut concerte”, explică artistul.

„Noi nu revenim doar pentru un concert”

Programul orchestrei „Busuioc Moldovenesc” este unul nou, care va aduce pe scenă tineri talentaţi. De acest lucru ne asigură Amihalachioaie. Acesta crede că e dificil să readuci pe scenă o formaţie mai veche, din care fac parte mai mulţi membri noi. „Nu este atât de uşor să readuci la viaţă ceva care a fost uitat de mult, avem membri noi, pe care trebuie să-i înveţi totul, iar celor vechi să le aduci aminte de cele uitate. Membrii noi sunt tineri, frumoşi la suflet şi la chip şi talentaţi”, spune dirijorul.

Nici acum, formaţia nu are sponsuri, se autofinaţează, însă acest lucru nu înseamnă că va dispărea din nou: „Noi nu revenim doar pentru un concert, promit că nu vom mai dispărea de pe scenă cât de greu ne-ar fi. Vom fi implicaţi în diverse proiecte, vom lansa câteva CD-uri, avem un program stabil pentru mult timp de acum încolo”.

De sărbătorile de iarnă, maestrul Amihalachioaie, împreună cu orchestra sa, va efectua un turneu în satele din nordul Bucovinei. „Avem un reprezentant la Cernăuţi care ne ajută în acest sens. Aş vrea să fie nişte concerte de succes pentru că românii bucovineni organizează foarte frumos sărbătorile de iarnă”, afirmă Amihalachioaie.

Concertul va avea loc pe 9 noiembrie, la ora 18.00, la Palatul Naţional. Alături de formaţia „Busuioc Moldovenesc”, vor participa maestrul Nicolae Botgros, cântăreţii Nicolae Glib, Maria Iliuţ, Constantin Rotaru, Silvia Zagoreanu, Gheorghe Nichiforeac, Larisa Ungureanu, tinerele interprete Viorica şi Elena Lupu, Paula Rotaru şi Olesea Olteanu din Chişinău, precum şi soliştii de la Suceava Viorica Macovei şi Alexandru Brăduţan.

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)