Migrația crește numărul divorțurilor

11639529_1490102971281709_759417111_o(1)Foto: Alex Dimitrov

Migrația este una dintre cele mai dureroase probleme cu care se confruntă în prezent Republica Moldova. Din cauza acestui fenomen multe cupluri se destramă, iar mulți copiii riscă să repete soarta părinților deoarece le lipsește un model de familie în care predomină căldura părintească și dragostea, avertizează specialiștii.

Ruta Chișinău-Moscova, schimbată pe Chișinău-Israel

În familia lui Ruslan C. din raionul Ungheni lucrurile mergeau destul de bine cât timp erau uniți și serile se puteau aduna împreună la cină. Însă, o dată cu maturizarea copiilor, s-au înmulțit și problemele. Unica ieșire din situație a fost să plece la muncă în Federația Rusă.

„Eu sunt din alt raion. Când m-am căsătorit cu cea de-a doua soție m-am mutat cu traiul la Ungheni, unde soția avea casă. Ca și orice altă familie tânără am dorit să fim în rând cu lumea și să avem o gospodărie arătoasă. Din lipsa unui loc de muncă mai bine plătit aici, în Moldova, am plecat la muncă la Moscova. Plecam timp de trei luni și reveneam. Asta a durat cam cinci ani. Aceste plecări n-au influențat relația mea cu soția”, consideră bărbatul.
Cu câțiva ani în urmă, soția acestuia a adus pe lume un băiețel, diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă la naștere. Tratamentul era costisitor, fetele absolviseră liceul și doreau să învețe la facultate, iar banii bărbatului câștigați la Moscova ajungeau doar pentru întreținere. Ruta Chișinău – Moscova a fost schimbată pe ruta Chișinău – Israel.

Banii nu aduc fericire, ci divorț

„Soția mi-a spus că vrea și ea să plece peste hotare, ajunge cât m-am spetit la ruși și hai să încercăm în altă parte, unde se plătește mai bine. A plecat în Israel. Venea o singură dată pe an. Eu nu am stat cu mâinile în sân. În afară de faptul că aveam grijă de copii și țineam gospodăria, începusem să-mi realizez unul dintre vise: să deschid o organizație neguvernamentală care va ajuta mai multe persoane cu dizabilități să se reabiliteze. Însă dacă familia nu e unită, banii nu aduc fericirea. Anul trecut totul s-a năruit: acum mă aflu în proces de divorț cu soția”, povestește bărbatul.

Copiii lui Ruslan recunosc că inițial tatăl lor se descurca de minune de unul singur, dar peste un timp, nu a mai putut face față greutăților. „Inițial, se descurca bine. Îl ajutam și noi cum puteam. Însă, după o perioadă de timp s-a schimbat Nu a mai rezistat și ne-a părăsit”, spune pe o notă tristă una dintre fete, Gabriela.

„Avem nevoie de ambii părinți”

Deja sunt trei ani de când mama lor muncește în Israel. Anterior femeia spunea deseori că va pleca, dacă își găsește un loc de muncă în străinătate, dar copiii nu credeau. „Noi nu prea luam aceste vorbe în serios, dar când am văzut că pregătește documentele, am înțeles că nu glumește. Când ne-a spus că ne lasă cu tata, am fost oarecum derutați. Însă dacă mama nu se ducea, eu și sora mea nu ajungeam azi studente la Universitatea de Medicină”, zice tânăra, care a absolvit primul an la facultate.

Ca să-și mai înăbușe dorul, răsfoiesc albumul cu fotografii. Nu-i povestesc toate necazurile mamei, ca să nu o întristeze, dar nici tatei, că sunt „chestii femenine”, explică Gabriela.

„O săptămână de zile am plâns, ne făceam griji. Aveam nevoie de ea. Știam să facem mâncare, dar moral nu eram pregătite să stăm singure. Când pregăteam bucate, ne spuneam că ar fi trebuit să o facă mama. Comparam totul cu ce făcea ea. Întâlneam greutăți. Îi invidiam pe copiii care aveau părinți și că se pot bucura de momente frumoase împreună, că sunt împreună la sărbători”, povestește Gabriela.

„Cu tata nu e ca și cu mama. Tata nu poate înlocui dragostea mamei. Mama e persoana cu care poți discuta pe orice temă, dar cu tata lucrurile stau altfel. Totuși, eu am nevoie de ambii părinți”, încheia fata.

Migrația, una dintre cauzele divorțului

Ruslan a plecat de acasă și acum lucrează șofer de cursă lungă. O dată pe lună își vizitează copiii. E în proces de divorț. „Copiii au nevoie de ambii părinți nu doar de unul. Dacă nu ne-am fi dus peste hotare, astăzi poate nu divorțam. Distanța răcește relațiile de cuplu. Locul meu în familie l-a luat mama soției, adică băiețelul stă cu bunicii. Le-am lăsat toată gospodăria”, spune acesta.

Potrivit psihologilor în cazul în care unul dintre părinți își asumă ambele roluri, riscă să nu poată face față situației, atât în relațiile cu copiii, cât și în relațiile cu cealaltă jumătate a sa, deoarece responsabilitățile și îndatoririle pot fi percepute de către unul dintre ei ca fiind lăsate doar pe umerii săi.

Părintele nu e oaspete pentru copilul său

„Chiar dacă copiii sunt la vârsta adolescenței și se pot descurca desinestătător, totuși cel puțin un părinte trebuie să fie alături de ei și nu pentru o zi în săptămână sau o săptămână în an. Părintele nu trebuie să fie un oaspete în viața copiilor săi. E foarte importantă comunicarea zilnică cu copiii a ambilor părinți, pentru a fortifica relațiile dintre ei și pentru a le oferi importanță și valoarea pe care trebuie într-adevăr să o prezinte o familie”, conchide psihologul Eugenia Godoroja.

Chiar dacă statul ar crea careva centre pentru acești tineri unde să-și petreacă timpul liber, întorși seara acasă ei vor simți absența părinților, a dragostei acestora. Lipsa unui părinte se soldează cu lipsa, ulterior, a anumitor abilități și capacități pe care le poate forma doar părinții, susține sociologul Diana Cheianu.

„Chiar dacă ar exista un program prelungit la școală, dragostea și asistența părinților nu poate fi înlocuită. E necesar ca părinții să înțeleagă că copiii au o mare nevoie de sprijinul lor. Școala poate să compenseze doar o parte din responsabilități, dar nicidecum nu poate să înlocuiască dragostea, rolul părinților în familie. Copiii au nevoie să fie ascultați, să fie strânși în brațe, să fie auziți și ajutați să depășească anumite greutăți”, opinează Cheianu.

Totodată, copiii trebuie să spună foarte clar că ei își doresc ca părinții să se întoarcă acasă. „Dacă ei nu le pot spune asta părinților ar trebui cineva din rude să le comunice și destul de insistent. Cât nu ar fi de straniu, dar e nevoie uneori ca părinților să li se spună că odraslele lor au nevoie de ei”, adaugă sociologul.

Potrivit statisticilor, R. Moldova ocupă un loc de frunte în Europa în ce priveşte numărul de divorțuri. Astfel, în țara noastră, la 1000 de locuitori revin 3 divorțuri, pe când media statelor UE este de 2 divorțuri. În Moldova, familiile se destramă în special din cauza problemelor financiare, a lipsei unui loc de trai pentru familiile tinere, a migrației de muncă, a infidelităţii sau a incompatibilităţii emoționale.

Polina Cupcea

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)