Mierea strânsă vara – bună pentru iarnă

Mierea de salcâm, de levănţică, de mai, de tei, mierea polifloră aranjată pe standul fraţilor apicultori Silvia şi Iurie Moşoi atrage privirile vizitatorilor expoziţiei „Fabricat în Moldova”. „Care-i cea mai bună miere?”, întreabă un cumpărător. „Cea mai bună miere este cea pe care o ai pe masă”, îi răspund cu tâlc fraţii Moşoi.

Victoria POPA

„Îngrijirea albinelor şi dragostea faţă de muncă vine încă  de la părinţi. O perioadă părinţii aveau numai zece familii de albine”, ne spune Silvia Moşoi-Ţurcanu, originară din localitatea Roşcana, raionul Rezina, care-mi vorbeşte în timp ce răspunde fiecărui vizitator ce trece pe la masa lor şi se interesează de varietatea de miere propusă de întreprinderea înfiinţată de fratele ei – Iurie Moşoi. „Fratele meu a dezvoltat mai departe afacerea şi eu îl ajut.”

Secretul mierii de mai

Pentru a avea mai multe tipuri de miere de vânzare, familia Moşoi merge în sezon la polenizare. „De exemplu, mierea de levănţică o avem în urma polenizării. În raionul Rezina este o firmă olandeză care cultivă circa două sute de hectare de levănţică ecologică. Când începe înflorirea plantei, mergem cu stupii de albine acolo, unde le instalăm pe o perioadă de trei săptămâni. Aşa se obţine mierea de levănţică”, povesteşte Silvia Moşoi, precizând că aşa se dobândesc şi celelalte tipuri de miere.

„Miere de mai aveţi?”, o întreabă un vizitator. „Avem de câteva tipuri”, răspunse femeia, care ni se confesează că cea mai căutată miere este cea de mai, produsă din floarea de salcâm. „Mierea de mai poate fi de şase tipuri. Lumea noastră o preferă. Este o miere fină, destinată mai mult copiilor, care nu se cristalizează niciodată, e recomandată celor care au afecţiuni la stomac. Noi avem cumpărători care ştiu efectul mierii asupra organismului şi cumpără miere cu căldările de la noi”, conchide apicultoarea.

Albinele se numără primăvara

Apicultorul Iurie Moşoi mărturiseşte că, în afară de faptul că a moştenit îndeletnicirea albinăritului de la părinţi, a făcut şi studii în domeniu pentru a cunoaşte toate tainele albinelor. „Mă ocup de creşterea albinelor încă din 1979.”

Este şi lector universitar, predă ştiinţa solului la USM, la Facultatea de biologie şi pedologie. Spune că unde este miere şi nu este ocupat acolo sunt şi albinele sale, începând de la Rezina şi Şoldăneşti până la Cimişlia. „La sezon montez remorca şi merg în câmpurile pline cu flori. Nu vă spun câte familii avem pentru că bobocii se numără primăvara. Am opt locuri de staţionare a albinelor, unde se găsesc şi vara, şi iarna. Acum tremurăm şi noi ca să nu sufere şi albinuţele din cauza gerului cumplit de-afară. Deşi ele sunt rezistente, dar se mai întâmplă…”

Mărturiseşte că familiile de albine pe care le are produc aproximativ zece tone de miere pe an. „Cantitatea mierii depinde de cât de bun este anul. Anul trecut a fost un an bun, pentru că a fost primul strâns al mierii la salcâm, păşunile au fost bune. Dacă creşti bine albinele, ai miere începând cu prima decadă a lunii iunie şi terminând cu prima decadă a lunii august. Lucrăm şi noi ca albinuţele .”

Secretul albinelor

Înflăcăratul apicultor ne spune că uneori există locuri bune, cu mană, pe care le testează din timp şi care par ar fi ideale, dar la strânsul mierii poţi să nu ai cantitatea de miere pe care ţi-o doreşti. Alte locuri, care-ţi par mai puţin prielnice pentru albine, pot da o cantitate de miere peste aşteptări. „Este un secret al albinelor.”

Fraţii Moşoi spun că, deşi participă la diverse expoziţii ale agenţilor economici din R. Moldova, cea mai mare cantitate a mierii o vând din mână în mână. „Pentru că meteahna de a vinde miere necalitativă în vânzare pe vremuri a lăsat o amprentă adâncă în mentalitatea oamenilor, cărora le este frică s-o cumpere chiar şi din magazinele alimentare”, afirmă apicultorul Moşoi, care mai spune că este foarte greu să deosebeşti mierea bună de cea contrafăcută.

Apicultorul spune că mierea nu este capricioasă la păstrare, deoarece conţine proprietăţi ce o fac rezistentă în timp, durata de păstrare fiind până la doi ani. „Dar asta nu înseamnă că mierea de trei, patru ani nu este bună. Ea pierde doar unele proprietăţi benefice pe care le are asupra organismului uman.”

 

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)