Micii „tricolorii” pot revigora naţionala lui Caras

Naţionala de fotbal a pierdut şi cel de-al doilea meci din preliminariile Mondialului din 2014. Însă, în comparaţie cu meciul cu Anglia de la Chişinău, cu polonezii a prestat un joc demn.

Polonia s-a impus cu scorul de 2-0 şi cu ajutorul arbitrului, care, la finele primei reprize, a acordat prea uşor un penalti. De partea cealaltă, tricolorii ar fi putut sparge gheaţa şi înscrie, însă Suvorov şi Picuşciac şi-au bătut joc de ocazii. Pentru meciul cu Ucraina din octombrie, selecţionerul Ion Caras ar putea „cârpi” posturile deficitare cu jucători de la naţionala Under 21 ce au terminat cu capetele sus preliminariile EURO 2013.

 

Vitalie HADEI

 

Cu Polonia, selecţionerul a făcut două schimbări în primul 11, şi anume Petru Racu, în locul lui Simion Bulgaru, şi Stanislav Ivanov, în locul lui Alexandru Onică. Aceste schimbări au înviorat jocul echipei noastre, în speţă la mijlocul terenului, unde Ivanov a demonstrat că încă mai poate aduce valoare naţionalei. Suvorov ar fi putut deschide scorul, aplicând astfel o palmă celor de la FC Cracovia, care l-au trimis să joace în divizia a patra valorică. Şutul trimis de el însă a fost respins în corner de portarul advers.

 

Inevitabilul s-a produs în minutul 32, când mijlocaşul Artur Patraş l-a atins uşor pe un polonez în careul de 16 metri, iar ultimul a căzut secerat şi l-a făcut pe tânărul arbitru grec să arate punctul cu var. În minutul 33, era deja 1-0 pentru gazde, se profila cel de-al doilea eşec. Tricolorii însă nu au capitulat. Au avut o şansă rarisimă să egaleze pe finalul reprizei prin Picuşciac, servit excelent de Covalciuc. Şutul acestuia însă a trecut la o palmă de poartă.

 

Zece minute de fotbal adevărat  

 

În repriza secundă, Caras l-a scos din teren pe Patraş şi l-a introdus pe Gheorghe Ovsianicov. Bălţeanul însă, neobişnuit să joace pe stânga, nu a adus nimic nou naţionalei. Chiar şi aşa, tricolorii au reuşit zece minute de fotbal adevărat la începutul reprizei secunde, polonezii nu au avut decât să se apere aglomerat. Această superioritate însă nu a adus nimic pe tabelă, pentru că Picuşciac a arătat o dată în plus că nu merită postul de titular.

 

Pe finalul meciului, tricolorii au obosit, iar polonezii au mai punctat o dată în minutul 81. Intrarea lui Serghei Alexeev a fost mai mult pentru palmaresul său.

 

Caras s-a supărat pe arbitru  

 

Ion Caras, care a spus că ţinteşte locul trei în grupă şi că primele trei meciuri vor fi decisive pentru atingerea acestui obiectiv, a declarat că arbitrul grec a influenţat rezultatul meciului. „Mi s-a creat impresia că arbitrul a acordat prea uşor lovitura de la 11 metri, şi asta a influenţat rezultatul final. Cu toate acestea, am jucat bine cu Polonia, ne-am creat şanse de a marca, dar, din păcate, nu stăm bine la finalizare”, a spus Caras.

 

La naţională vin băieţii de la U 21

 

Şi vicepreşedintele FMF, Radu Rebeja, a spus că tricolorii au jucat mai bine şi ar fi meritat mai mult în meciul cu Polonia, dar, în acelaşi timp, i-a dat o replică tăioasă selecţionerului: „Nu este real să vorbim despre un eventual loc doi în grupă. Cred că trebuie să formăm o echipă competitivă, care va avea pe viitor drept obiectiv calificarea la un turneu final”, a menţionat Rebeja. Astfel, vicepreşedintele FMF a lăsat să se înţeleagă că la naţionala de seniori vor fi promovaţi tinerii de la Under 21, care au făcut un meci fantastic cu Rusia în deplasare, scor 2-2.

 

Ruşii au tremurat în faţa tricolorilor

 

Naţionala Under 21, condusă de Alexandru Curtianu, a făcut peste cinci mii de km pentru a ajunge la Ekaterenburg, unde a întâlnit Rusia în ultimul meci din preliminariile Campionatului European din 2013. Pentru Moldova, meciul cu ruşii nu decidea nimic în perspectiva locului ocupat în grupă, dar gazdele îşi disputau primul loc. Ruşii au crezut că vor obţine fără mari eforturi o victorie ca la Tiraspol (6-0). Nu a fost să fie, tricolorii aveau de luat o revanşă, şi anume să şteargă ruşinea de anul trecut. Ruşii au atacat, însă moldovenii s-au apărat exemplar şi au reuşit să construiască şi faze de atac. Astfel, în minutul 43, la o fază lucrată de Radu Gânsari şi Anatol Cheptine, ultimul a înscris un gol superb şi i-a făcut pe cei peste 20 de mii de suporteri să ia apă în gură.

 

Ruşii au continuat tirul atacurilor la poarta lui Denis Rusu, dar tânărul portar şi apărarea noastră au evoluat cu mult sânge rece. Totuşi, în minutul 74, ruşii au egalat. Totul a pornit de la o decizie stupefiantă a arbitrului, care a dictat o lovitură liberă de la 15 metri pentru că portarul Rusu ar fi tras de timp. În loc să-i arate cartonaş galben lui Rusu, arbitrul a dictat lovitură liberă, din care ruşii au egalat. Ruşii au mai marcat o dată în minutul 82 după ce apărarea noastră a şomat, dar gazdele s-au văzut prea devreme în ultima fază a EURO – 2013. Moldovenii nu puteau pleca învinşi de la Ekaterenburg şi, în minutele de prelungire, au egalat prin Ion Jardan.

 

Acest gol a adus iarăşi linişte pe stadion şi atât suporterii cât, şi fotbaliştii ruşi erau cu ochii pe mobile, aşteptând rezultatul final al meciului dintre Polonia şi Portugalia. Era 0-0, cu acest rezultat, ruşii erau la turneul final, dar meciul nu era finalizat. Doar după ce s-au convins că scorul la Polonia – Portugalia a rămas de 0-0 după fluierul final, ruşii s-au dezlănţuit.

 

„Am terminat cu capetele sus preliminariile”  

 

Mijlocaşul Radu Gânsari, unul dintre cei mai buni de pe teren, care aşteaptă acum convocarea la naţionala lui Ion Caras, a menţionat că echipa U 21 a terminat cu capul sus preliminariile. „Ultimele două meciuri au fost fantastice pentru noi. Din păcate, am acumulat prea puţine puncte. Ruşii au dominat, totuşi cred că arbitrul a influenţat scorul final. În acelaşi timp, am profitat de faptul că ruşii au ieşit încrezuţi în teren. Ei au crezut că vor câştiga lejer ca şi la Tiraspol”, a spus tânărul fotbalist.

 

Naţionala de seniori s-ar putea completa cu opt jucători de la tineret 

 

Alexandru Curtian nu va putea miza în preliminariile următoare decât pe jucători născuţi în 1992. Astfel, o serie de jucători în frunte cu Artur Ioniţa, Radu Gansari, Anatol Cheptine, Serghei Gheorghiev, Maxim Antoniuc, Ion Jardan, Denis Rusu şi Gheorghe Nicologlo ar putea face pasul la naţionala lui Ion Caras. Evident că aceştia nu au experienţa necesară pentru a juca un meci întreg cu Ucraina, dar pot face parte din lotul de 23 de jucători convocaţi.

 

Dacă Radu Rebeja a vorbit despre formarea unei noi echipe, care s-ar putea bate pentru primele locuri din preliminariile EURO 2016 sau CM 2018, ar fi oportun ca acestor tineri să li se ofere încredere şi să aibă cât mai multe meciuri la nivel înalt.