Micii tricolori s-au ferit deliberat din calea ruşilor?

UMILINŢĂ // Ruşii s-au simţit ca la ei acasă la Tiraspol şi ne-au bătut fără drept de apel

Naţionala Under 21 a Moldovei, antrenată de Sergiu Chirilov, a fost umilită la Tiraspol cu scorul de 6-0 de naţionala similară a Rusiei şi practic după trei meciuri şi-a compromis şansa de a prinde unul din primele două locuri în grupă care asigură calificarea în faza următoare a preliminariilor Campionatului European de tineret din 2013. Chiar dacă au jucat în deplasare, ruşii au fost susţinuţi din tribune de mai mulţi fani şi s-au simţit ca acasă la Tiraspol, iar după prima repriză conduceau cu un categoric 3-0. Cel mai bun jucător al meciului a fost atacantul lui Dinamo Moscova, Alexandr Kokorin, care a făcut tot ce şi-a dorit în faţa visătorilor fundaşi moldoveni şi a marcat trei goluri.   

Micii tricolori au ţinut piept Rusiei doar 20 de minute, iar după aceasta a început dezastrul. Valoric, ruşii sunt peste noi, dar şi jucătorii noştri parcă i-au invitat pe ruşi să facă ce vor pe teren. Aşa s-a întâmplat că în minutul 20 Kokorin a reuşit dintre doi fundaşi moldoveni să trimită mingea cu capul în poarta nefericitului Denis Rusu, iar scorul pe tabelă era deja 0-1. La doar opt minute, acelaşi Kokorin a făcut faza meciului şi nejenat de nimeni a realizat dubla. Fundaşii centrali Leu şi Scripcenco au fost spectatori, chiar dacă puteau interveni. Ruşii au văzut că ai noştri nu intervin providenţial şi până la pauză şi-au mărit avantajul la 3-0.

„Au ieşit indiferenţi pe teren”

După pauză, aceiaşi actori, acelaşi scenariu. Ruşii ne-au mai dat trei goluri şi ne-au trimis în Knockout, din care ne va fi foarte greu să ne revenim, mai ales că vin meciurile cu Portugalia şi Polonia. Selecţionerul Sergiu Chirilov admite că pe undeva a greşit, dar nu-şi explică cum au putut să iasă jucătorii atât de indiferenţi pe teren. Chiar dacă se vorbeşte că unii jucători moldoveni nu şi-au apărat deliberat şansa cu ruşii, selecţionerul nu vrea să creadă că a fost trădat de propriii fotbalişti. „Am şi eu multe întrebări vis-a-vis de acest meci, dar mai întâi trebuie să analizăm detaliat partida cu Rusia. Cert este că nu e posibil ca jucătorii să iasă atât de indiferenţi şi fără de caracter pe teren. E ruşinos ceea ce s-a întâmplat, trebuie să-mi dau seama şi eu unde am greşit. Nu pot să afirm că am fost trădat de unii jucători, dar în scurt timp totul va ieşi la suprafaţă”, a spus resemnat Chirilov.

Doar Ioniţă a fost afectat de rezultat

Acesta a dezvăluit cine dintre jucătorii săi a fost afectat de rezultat şi ce remanieri va face pentru meciurile cu Portugalia şi Polonia de luna viitoare. „Un singur jucător din echipa mea a fost cu adevărat afectat de această ruşinoasă înfrângere. Căpitanul Artur Ioniţă a plâns în vestiar după acest dezastru. Pentru meciurile cu Portugalia şi Polonia voi face schimbări mari în echipă. Unii nu se vor mai regăsi în lotul naţionalei U-21. Nu mai putem continua aşa. Dacă nu te dăruieşti în teren, la fel cum au făcut-o cei de la naţionala de seniori, chiar dacă eşti pregătit din punct de vedere fizic, oricum vei pierde”, a punctat Chirilov. (V.H.)