Micii, mai sănătoşi decât hamburgerul

Luna mai deschide sezonul micilor preparaţi la grătar în aer liber. „Comparativ cu un hamburger, micii sunt mai sănătoşi. Acestora le lipseşte chifla şi sosurile bogate în aditivi alimentari şi kilocalorii. Un alt avantaj al micilor e că le lipseşte bucata de brânză des întâlnită în tot felul de sendvişuri cumpărăţi de la fast-food”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institului de Cercetări Alimentare.

Medicul nutriţionist spune că un hamburger poate avea până la 800 de kilocalorii, în timp ce 100 de grame de mici au 200 de kilocalorii. „Un mic de regulă are aproximativ 20 de grame, deci cantitatea de kilocalorii este mult mai mică, comparativ cu cel al unui preparat fast-food”, argumentează prof. dr. Mencinicopschi.

Specialistul în nutriţie recomandă citirea cu atenţie a etichetei atunci când cumpărăm mici de la magazin. „De evitat sunt cei care conţin multe grăsimi sau E-uri. Recomand prepararea cărnii de mici chiar acasă, pentru că se pot face tot felul de combinaţii de carne. Important e să lăsăm carnea preparată timp de o zi în frigider. Temperatura din acesta trebuie să fie de 4 grade Celsius”, precizează nutriţionistul.

Felul în care preparăm micii este şi acesta important. Carnea poate deveni extrem de periculoasă pentru organism, mai ales dacă grăsimea, care se scurge, intră în contact cu focul. „Fumul degajat emană substanţe cancerigene, iar, astfel, sănătatea noastră este pusă în pericol. Atunci când punem mici pe grătar, trebuie să folosim unul de tipul plitei, deoarece grăsimea scursă nu ne va mai afecta sănătatea”, explică prof. dr. Mencinicopschi.

Medicul spune că un mare avantaj al micilor este faptul că aceştia sunt mâncaţi cu muştar. „Acesta împiedică formarea compuşilor cancerigeni în organism. În plus, muştarul stimulează digestia, mai ales că micii sunt totuşi o carne grasă”, completează nutriţionistul. Specialistul conchide că doi-trei mici mâncaţi la sfârşit de săptămână nu provoacă mari daune organismului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)