MI5 descoperă un complot vizând asasinarea unui lider separatist cecen // Lumi paralele

Serviciile britanice de informaţii interne (MI5) au descoperit un complot vizând asasinarea pe teritoriul Marii Britanii a unui fost lider separatist cecen aflat în exil la Londra, Ahmed Zakaiev, scrie „Sunday Telegraph” în ediţia de duminică.

Potrivit publicaţiei, autorităţile britanice sunt „tot mai îngrijorate” de faptul că cetăţeni ai Federaţiei Ruse ar putea fi victime ale unor asasinate cu caracter politic sau mafiot în Marea Britanie. În martie, un bancher rus, Gherman Gorbunţov, a fost rănit grav prin împuşcare lângă domiciliul său din Londra.

Serviciile britanice de informaţii interne se tem că Ramzan Kadîrov, liderul prorus al Ceceniei, o republică rusă din Caucaz, ar putea încerca să ordone asasinarea lui Ahmed Zakaiev, scrie „Sunday Telegraph” în baza unor documente prezentate justiţiei britanice.

Un purtător de cuvânt al lui Kadîrov a calificat drept „aiureli” aceste informaţii, într-o declaraţie pentru agenţia Interfax. „Ahmed Zakaiev nu reprezintă niciun interes pentru Rusia. El nu este politician, nu este liderul niciunui separatism, nu există separatişti” în Cecenia, a declarat acest purtător de cuvânt, Alvi Karimov.

„Fără îndoială, cineva a avut nevoie, la Londra, să utilizeze numele lui Zakaiev pentru a aţâţa isteria antirusă”, a adăugat el.

Ahmed Zakaiev a declarat, la rândul său, pentru „Sunday Telegraph”, că nu este la curent cu această tentativă de asasinat, dar a adăugat că a fost informat despre tentative anterioare. „În prezent, în Regatul Unit există mai mulţi spioni ruşi decât în timpul Războiului Rece”, a declarat el.

Zakaiev se afla în legătură cu Aleksandr Litvinenko, un transfug din cadrul KGB (Serviciul Federal rus de Securitate) refugiat în Marea Britanie şi un opozant faţă de puterea rusă, mort în 2006 în urma unei otrăviri cu poloniu, o substanţă puternic radioactivă.

Acest caz face obiectul unui contencios între Londra şi Moscova, Marea Britanie solicitând extrădarea unui fost membru al serviciilor secrete ruse considerat drept principalul suspect, dar care între timp a fost ales deputat în Rusia. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)