(Mez)alianța PDM-PSRM

Evoluțiile recente dezvăluie tot mai multe detalii ale alianței secrete între PDM și PSRM, mai exact, între liderii acestor formațiuni aflate, oficial, la polii opuși ai sistemului politic actual și urmărind, aparent, scopuri diametral opuse. Îmbrățișarea uninominalului, chiar și în forma lui „mixtă”, de către socialiști, răsplătită cu permisiunea de a desfășura cele două referendumuri, dar și cu „epurări” în Primăria capitalei, condusă de liberali – rivalii adevărați ai PSRM –, arată că democrații s-au decis să treacă râul electoral în barca lui Igor Dodon.

La prima vedere, parteneriatul PDM-PSRM îi avantajează net pe socialiști. Mai întâi, le oferă o șansă reală de a pune mâna pe Chișinău: ținta adevărată a acestui partid atât de „geopolitic” a fost întotdeauna și aproape exclusiv Primăria capitalei și Consiliul Municipal. De asemenea, pe socialiști nu poate să nu-i atragă perspectiva votului uninominal: există destule localități urbane importante în care PSRM poate obține majorități relative și chiar absolute.

Din avantajele PSRM decurg, firesc, dezavantajele PDM. Rezultatele referendumului consultativ din 24 septembrie ar putea consolida retorica promoscovită a lui Igor Dodon și slăbi poziția „proUE” a democraților, care se erijează acum în singurii promotori autentici ai cauzei europene. În afară de aceasta, după alegerile legislative, PDM s-ar putea pomeni în Parlament cu un PSRM mult mai capabil să formeze de unul singur guvernul sau cel puțin cu un partid pregătit să ducă o politică mult mai independentă decât acum.

În aceste condiții, târgul pare inegal, balanța înclinând evident în favoarea PSRM, chiar dacă democrații s-ar alege, până la urmă, cu un câștig altfel nesperat (rămânerea în Parlament), iar imaginea socialiștilor, cea de fervenți „luptători cu guvernarea proeuropeană”, ar putea fi grav prejudiciată.

Totuși, PDM îl are pe Vlad Plahotniuc care a domesticit balaurul „justiției”, cu cele trei capete ale sale: CNA-Procuratură-Judecătorii. Obișnuit să joace în inferioritate numerică, liderul PDM și echipa sa compensează, ca la hockey, printr-un intens și agresiv forechecking, beneficiind, când e cazul, și de sprijinul arbitrilor. De aceea, PSRM nu ar trebui să se bucure prea mult de avantajele aparente ale cârdășiei cu PDM. „Aliați” ai PDM-ului în legislativ și la guvernare au fost și PLDM, și PL, partide ce dețineau, ca și PSRM azi, destule pârghii pentru menținerea sub control a tendințelor hegemonice ale democraților. Din câte știm, nu le-au folosit la nimic: dându-le cap de cap, PDM le-a anihilat. De aceea, e greu de imaginat că a) funcția de președinte deținută de Igor Dodon, b) eventuala majoritate sau paritate de forțe cu PDM în Parlament și c) mulțimea de foloase pe care le mai poate extrage PSRM din referendumuri și alte concesii făcute de Vlad Plahotniuc vor cântări suficient pentru a-l marginaliza sau scoate din joc pe acesta din urmă.

La fel, nu e plauzibil nici scenariul unei coexistențe pașnice pe viitor a acestor două formațiuni azi partenere: poate spune azi cineva că liderul PDM nu-i pregătește lui Igor Dodon soarta lui Vlad Filat sau Mihai Ghimpu?

 • Iacob Tofan

  07.05.2017

  Diverse

  Mulțumesc din tot sufletul magistratului Gheorghe Balan de la Judecătoria Botanica și rog și pe alți magistrați să-i ia
  exemplul.
  Despre Ora expertizei și Cabinetul din umbră de la Jurnal TV
  Bravo!
  Cine dorește poate obține și calitate.
  Felicitările și mulțumirile mele, D-le Mișin și D-le Butnaru !
  Vă mulțumesc de continuare.
  Doresc în orice emisiune ADEVĂR și numai ADEVĂR.
  La mai MULT și la mai MARE.
  Despre ipocrizia democraților
  Ipocrizia democraților a început încă la 28 septembrie 2014, cînd ei și-au organizat și petrecut un surplus de o zi la
  scrutinul electoral. Au capturat organele de conducere maorității raioanelor.
  O nouă victorie ipocriză a PD: Au mai fost cumpărate 21 de jigodii omenești.
  Altă jigodie: Presiunea asupra micilor întreprinzători. Domnilor, unde vreți să ajungeți ? Încotro va-ți pornit?
  Următoarea țintă ipocriză a PDM: Obținerea dreptului de a “băga” în Parlament alte jigodii omenești, acaparate la 28 septembrie 2014, care ușor vor fi folosite.
  Stimați concetățeni, votanți ai socialistului Igor Dodon !
  Din voie sau din sărăcie, V-ați făcut trădători al MELEAGULUI NATAL.
  Stimați concetățeni, locuitori ai Transnistriei și Găgăuziei, votanți ai socialistului Igor Dodon !
  Din voie sau din sărăcie, V-ați transformat în oameni “folosiți”.
  Domnilor DEMNITARI !
  Domnilor PROCURORI !
  Domnilor JUDECĂTORI !
  Domnilor, oare nu Vă mustră nici un pic conștiința ultimele evenimente ce se petrec în justiție, în Parlament, în CC și CCA ?
  Acestea nu-s organe ale POPORULUI.
  POPORUL a ajuns la limita răbdării. Păcat.
  Conform legilor, care se propun în Parlament, copiii, ce moștenesc averea părinților muncită o viață întreagă, trebuie să plătească ca și acei care ne-au mințit permanent și au furat tot ce le-a căzut sub mînă, după aceasta rămîn “curați”, “curăței”.
  Pun întrebarea către Parlamentari: De ce copiii mei pentru a legaliza darul meu muncit de peste 50 de ani trebuie să plătească impozit ? Eu tot timpul, lucrînd în întreprinderi ale Statului am plătit impozit din salariu.

  Ați auzit vorbele spuse D-lui Filip de către D-l Comisar Johannes Hahn ? Ori n-auziți și nu vreți să auziți pe nimeni
  și nimic ?
  Acestea se referă și la D-voastre.
  Sînt convins, în curînd se va împlini și dorința mea, deoarece “funiile” Vi se scurtează accelerat.
  În curînd “priponul”, dacă nu “parul” Vă v-a lovi în frunte.
  Cît nu-i prea tîrziu, CO-REC-TA-ȚI-VĂ măcar spre final !!!!!
  Ve-ți obține careva scutiri.

 • Iacob Tofan

  07.05.2017

  Despre judecătorii din viața mea

  Prima întîlnire a fost cu judecătoarea Judecătoriei raionale Edineț, D-na Maria Eftodi în anul 2009, în privința legalizării anexei construite la saraiul în care locuiesc și astăzi ( n-a fost legalizat la timpul necesar din cauza decesului soției), ce-mi permite să nu ies iarna din camera de locuit direct în omăt. Mi-a refuzat. Cauza – a dorit ceva “la labă”, cum se spune în popor.
  Altă întîlnire a fost cu judecătorul aceleiași Judecătorii Edineț, D-nul Anatolie Rusu. Cu acesta m-am întîlnit din cauza lezării dreptului la muncă, declarat de Constituția RM.
  Prin Hotărîrea de la 20 martie 2013 D-lui a declarat: Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.
  ATENȚIE !!!!!
  Această Hotărîre a fost emisă înainte de “nașterea prematură” a Hotărîrii ANTICONSTITUȚIONALE a Curții Constituționale din 23.04.2013.
  Altă întîlnire a fost de acum la Curtea de Apel Bălți cu o echipă de judecători: Eduard Ababei, Natalia Chircu și Nina Matveeva, care la fel au declarat: Constituția RM nu dă dreptul
  cetățeanului RM la muncă.
  Această echipă trebuia să prezinte Decizia pe data de 02 iulie 2013, însă ea n-a fost citită deoarece lipsea Preşedintele şedinţei Dl Eduard Ababei. Eu am fost prezent la Curte, iar directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini
  lipsea.
  Înseamnă că el a fost informat.
  De aici concluzia: directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, pentru a i se îndeplini doleanțele, a mai dat și mită. În zilele noastre judecătorii nu îndeplinesc doleanțele fără a primi “la labă”? NU-I AȘA ?
  Despre acest lucru a fost informată și Curtea Supremă de Justiție.
  Nici un efect.
  Următoarea întîlnire de acum a fost virtuală la Curtea Supremă de Justiție cu echipă de judecători: Ala Cobăneanu, Tatiana Răducanu și Sveatoslav Moldovan, care la fel au declarat:
  Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.
  Au mai fost încă doi judecători virtuali, Radu Panțîru de la CEDO, care după acea minciună bîlbîită mi-a respins cererea mea depusă la CEDO, cu un motiv fictive și “principalul judecător”, Nicolae Timofti, care încă la 1 octombrie 2012 și-a bătut joc de Constituție în fața tuturor spectatorilor canalului TV Moldova 1.
  Zece judecători, plus încă nouă de la Curtea Constituțională, care nu respectă Legea Fundamentală a Statului Republica Moldova.
  Deoarece, în fiecare caz eram sigur că dreptatea e de partea mea concluzionez:
  La emiterea deciziilor și hotărîrilor judecătorii noștri nu urmăresc prevederile Legilor, dar, dacă ai dat “la labă” – ai dreptate, altfel -- “izvini”.
  JUDECĂTORII reprezintă o altă MIZERIE a societății, iar mizeriile, după cum se știe, se lipesc și se susțin reciproc.
  Judecătoarea Curții de Apel Chișinău Dina Rotarciuc este nemulțumită de pensia care i-a fost stabilită de Casa Națională de Asigurări Sociale.
  Doamnă, eu nu mai am ce spune. Totul am spus timp de peste 27 luni de zile. Ați călărit destul poporul simplu al Moldovei. Și așa e prea mult în comparație cu cetățenii, care au contribuit mult mai mult prin muncă cinstită la dezvoltarea acestui stat,
  furat, încătușat de guvernanți și complicii lor.
  Judecătoriile raionale au fost capturate de către PD în ziua
  suplimentară de scrutin electoral din 28 septembrie 2014.
  De peste 2 ani guvernarea a trecut la regim de noapte. Din acel moment în Moldova totul se face în întuneric. În Moldova e întuneric total în ceea ce privește guvernarea, CC, CSM, CSJ, CEC, CCA și a. m. d.
  Denigrarea Oamenilor care le prevestesc viitor neplăcut tot se face pe întuneric. Denigrarea cuiva accentuiază
  nimicnicia și josnicia denigratorilor.
  Despre capacitățile și incapacitățile Demnitarilor de Stat:
  CAPACITĂȚI:
  Susținerea și promovarea a tot ce contribuie la îmbogățirea lor și aliaților.
  INCAPACITĂȚI: De a avea soveste și omenie.
  Toate acestea, dar și multe altele, ne conving: sîntem
  guvernați de niște elemente cu chip de om și suflet de fiare, iar ANIMALELE nici RUȘINE nici SOVESTE N-AU.
  La incapacitățile Demnitarilor de Stat cu timpul s-a adăugat încă o molimă – MINCIUNA.
  Și iată – MINCIUNA ne este PREȘEDINTE.
  Tot ce scriu în decursul acestor peste 26 de luni de zile au fost confirmate prin arestarea masivă a judecătorilor și executorilor judiciari ( semn bun ), dezvăluirile făcute de bănuitul Veaceslav Platon, prin numărul exagerat de alegători în listele electorale, sesiunea Parlamentului din 03.10.2016, alegerile
  prezidențiale -- 2016 cu fraude criminale și multe, multe alte fapte.
  Mulțumesc Congresului SUA pentru implicare și celor care au atras atenția Congresului la captivitatea Statului nostru.
  Mulțumesc concetățenilor din Diaspora Occidentală. Am mare încredere în capacitățile lor, calitate care i-a provocat să se rupă de la meleag, de copii și părinți, n-au dorit să se afle sub guvernarea coruptă și incompetentă.

 • Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?

  07.05.2017

  Despre capacitățile și incapacitățile Demnitarilor de Stat

  Am început activitatea pedagogică la 20 august 1962.
  Prima specialitate este fizica.
  Activitatea mea poate fi împărțită în 2 părți: prima în perioada sovietică iar a doua – după indepenendență. Î-mi plăcea să cunosc multe și deaceea am participat și la concursul republican televizat “Noi și legea”, unde am avut și un
  premiu.
  În perioada sovietică s-a întîmplat să mi se încalce drepturile, dar am găsit dreptatea.
  În perioada indepenendenței, Demnitarii noștri de Stat ne vorbesc că trăim într-un Stat de Drept, însă într-adevăr trăim într-un Stat, unde dreptatea nu e la fundul mării, dar la fundul oceanului, adîncimea căruia e mult, mult mai mare decît al
  mării.
  În anul de studii 2009-2010, după ce feciorul directorului L. T. „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini a susținit examenul de bacaulaureat la fizică pe nota 10, ilegal am fost lipsit de jumătate din orele de sarcină didactică. Nefiind lacom, n-am
  protestat, aveam și pensia.
  Peste 2 ani, exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică, am fost „DECORAT” cu un „şut în fund” de la locul de muncă de către același director, chiar dacă activam cu jumătate de salariu.
  Asta din punctul de vedere al omeniei și legislației.
  Din punctul de vedere al specializării: După o oră academică de frămîntare asupra uneiprobleme de matematică în fața clasei a 7-a ( D-l director îl înlocuia pe D-l Petre Păgînu ), a intrat în cabinetul de fizică și i-am rezolvat-o eu în cîteva
  minute.
  Despre legitimitatea „şutului” mi-a răspuns Nicolae Timofti în cadrul emisiunii “Moldova în Direct” cu o minciună bîlbîită, prin care și-a bătut joc de Legea fundamentală a Statului.
  Mai știu, că minciuna spusă bîlbîit a acționat asupra Curții Constituţionale, care după aproape nouă luni de la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu a “născut” hotărîrea discriminatorie din 23 aprilie 2013, care a declarat Constituţională eliberarea din funcție a pedagogilor, care au atins vîrsta de pensionare.
  Aceeași minciună bîlbîită l-a impus pe Radu Panțîru să-mi respingă cererea mea depusă la CEDO, cu un motiv fictiv.
  A început scurgerea celei de a 27-a lună de zile de cînd meditațiile mele despre discriminarea cetățenilor simpli de către Justiție și Legile ei au devenit publice și erau prezente aproape zilnic.
  Din cauza INCOMPETENȚELOR personale, Demnitarii noștri de Stat susțin HALTURA în toate DEPARTAMENTELE, care-s exagerat de multe și cu eficiență extrem de mică.
  Exemplu; poliția de frontieră Edineț, CPDOM -- nu rezolvă absolut nimic.
  Această susținere a HALTUREI se manifestă prin următoartele:
  1. Prin emiterea Deciziilor, Hotărîrilor și Legilor nechibzuite, care au fugărit și mai fugăresc cetățenii din țară, pe alții îi provoacă la sinucidere, iar cei rămași sînt umiliți.
  2. Demnitarii de Stat au contribuit la furtul banilor din bănci, DEOARECE sînt părtași.
  3. Demnitarii de Stat au continuat să “doarmă” și după emiterea Hotărîrii Curții Constituţionale din 04 martie 2016. Am ajuns la rezultatelele dezastruoase la alegerile prezidențiale -- 2016.
  4. Demnitarii de Stat păstrează Legea despre Salarizare, după care unii prmesc sute și zeci de mii de lei, iar cei de rînd abea ajung la 1-2 mii.
  5. Demnitarii de Stat primesc îndemnizații pentru anii munciți în cazul ieșirii la pensie, iar poporul simplu n-are acest drept.
  6. S-a petrecut modificarea Legii de Pensionare, însă aceasta s-a făcut ca de obicei incompetent, gen HALTURĂ de Demnitari fără soveste și rușine.
  Ce reformă se face în secolul al 21-lea, dacă iarăși avem
  și în noua lege de pensionare categorii de pensionari și formule separate de calcul ?????
  DISCRIMINAREA A FOST!!!!!
  DISCRIMINAREA A RĂMAS !!!!!
  Am aflat procentul de indexare a pensiilor invalizilor de
  categoria 1. După MARELE TAM-TAM făcut de Premierul Filip, pensia lor a crescut cu 18,4 %. Aceasta-i cam la nivelul indexării inflaționale.
  Am aflat și procentul indexării pensiei mele – aproape 14% după 50 de ani de muncă, dintre care, 8,5 ani după atingerea vîrstei legale de pensionare, mai jos de nivelul indexării inflaționale. Am aflat cu cît a crescut pensia și altor pensionari de vîrsta mea, aproape 7 %, iar unora -- nimic. RUȘINE!!!!!
  7. Leul se devalorizază accelerat, inflația și prețurile medicamentelor cresc la fel.
  Unde-i Legea, Domnilor ?????
  8. Hotărîrile Curții Constituţionale, CEC, CSJ, CSM și CCA – rabat politic la comandă.
  Așa “tare ne iubesc”, că ne-au lipsi și de aier, însă nu pot captura și Atmosfera.

 • Serghei Burlacu

  Sa avut PD si PSRM alianta, demult era votat sistemul electoral uninominal. Cred ca cautati glod acolo unde el nu-i