„Meteora”, o fabrică de prieteni

Echipa

Echipa “Meteora”

Aici te poţi convinge că există un loc special unde te simţi bine, înveţi să comunici, îţi faci prieteni, nimeni nu te contrazice, te poţi relaxa și asculta muzică live

Există foarte puține locuri la noi în care tinerii şi-ar putea petrece util timpul liber comunicând cu semenii lor. În acest context, clubul „Meteora” este exact ceea ce i-ar putea atrage pe adolescenţi, tineri şi chiar pe cei adulţi oferindu-le programe distractive, muzică bună şi, principalul, comunicare.

„Meteora”, a cărei activitate e bazată pe voluntariat, e un loc special unde fiecare adolescent, adult și copil îşi poate petrece util timpul liber. Când spun „util”, am în vedere o comunicare vie, aflarea de noi idei, stări sufleteşti, legarea de noi prietenii. „Meteora” a apărut în 2010, echipa ei fiind formată din opt persoane în frunte cu Andrei Tcacenco, directorul organizaţiei. Împreună au hotărât să le ofere concitadinilor de toate vârstele oportunităţi de valorificare a potenţialului lor creator. Astfel, au început să organizeze evenimente gratuite, la care poate să vină fiecare doritor ca să-şi petreacă timpul cu folos, interesant şi gratuit. Evenimentele pe care le organizează echipa se desfăşoară pe etape, cu alte cuvinte, ei creează un program distractiv și altul educativ, profund, ce presupune discutarea unor teme interesante, situaţii şi lucruri ce te pot învăţa ceva util în viață.

MadagascarEvenimente pentru vârste diferite

În fiecare vineri, pentru adolescenți și tineri se întruneşte clubul „Metro”. Evenimentele din cadrul lui sunt dedicate doar tinerilor. Clubul organizează concerte ale diferitor trupe autohtone, mai mult grupuri rock, de asemenea se fac discoteci. În acelaşi timp, se fac diverse concursuri la care participă toți doritorii, împărţiţi pe echipe. După spusele organizatorului clubului „Meteora”, tinerilor le place să petreacă la ei timpul, își găsesc aici prieteni și se simt în elementul lor. Membrii colectivului doresc să-i influențeze pozitiv discutând frecvent cu ei pe teme general umane, aflând astfel opiniile tinerilor, precum și poziţia lor de viaţă. De exemplu, se discută despre relațiile dintre prieteni, cele dintre membrii familiei, dragoste, legăturile dintre fete şi băieţi.

În toată sâmbăta, pentru cupluri şi tinerele familii are loc şedinţa clubului „Kvartal”. Pentru această categorie de persoane sunt organizate concerte de jazz, de muzică instrumentală. Aici temele vizează educaţia copiilor, relaţiile de cuplu. Părinții care vin la eveniment pot să-şi lase copiii la clubul „Madagascar” creat special pentru copii, ei vor fi în siguranţă, îşi vor petrece timpul vesel, însuşind materii noi, gazdele încercând să-i înveţe ce înseamnă familia şi valorile ei. La rândul lui, „Madagascar” este divizat în trei grupe de vârstă: de la 0 la doi ani; de la doi la cinci ani şi de la şase la 12 ani. În fiecare grupă specialiştii în sfera educaţiei fac tot posibilul pentru ca copiii să nu se plictisească.

Metro 2Voluntarii se recrutează din rândul vizitatorilor

Persoanele care vin pentru prima dată la „Meteora” revin, după fiecare şedinţă, cu noi prieteni. Voluntarii care ajută echipa se recrutează din rândurile vizitatorilor acestui club. În prezent, colectivul are în jur de 60 de voluntari care-i sprijină la pregătirea evenimentelor. Milana Sitnic, organizator general al evenimentelor, spune că „Meteora” este o fabrică de prieteni. „Vizitatorii, voluntarii şi noi, organizatorii, suntem ca o familie, am legat prietenii, şi numărul prietenilor de fiecare dată se mărește”, spune Milana.

Am întrebat-o de ce au evenimente gratuite, Milana ne-a răspuns că echipa lor dorește să ofere societății noaste un loc pentru dezvoltarea spirituală. „Vrem să dăruim Chişinăului ceva frumos și pur, creat din toată inima. Totodată, clubul „Meteora” are și oferte cu plată, pentru a avea un buget stabil şi a continua evenimentele gratuite. Milana Sitnic ne convinge că acesta a fost un pas necesar pentru a menţine clubul.

Un loc pentru o comunicare de calitate

Prima idee care le-a adus bani a fost deschiderea în 2012 a unei şcoli de limbi străine pentru copii. Deşi a fost o idee spontană, timp de doi ani colectivul are mai mult de 100 de elevi. După cum am aflat, banii acumulaţi îi vor ajuta să continue activităţile clubului.
Acum, „Meteora” îşi extinde suprafaţa deoarece organizatorii au mari planuri de viitor. Ei doresc să mai construiască nişte încăperi pentru orele de limbi străine, mai au ideea de a deschide și o şcoală de dans pentru tineri. Cel mai important e că au deja doritori de a studia! Banii pe care îi vor aduna îi vor ajuta să achite arenda și să-și realizeze pe deplin visul de a dărui societăţii un loc pentru o comunicare de calitate şi agrement, ne asigură Milana Sitnic.

În septembrie, clubul „Meteora” îşi reînnoieşte evenimentele. Tinerii se pot convinge cu ochii lor că există un loc într-adevăr special unde te simţi bine, comunici cu prietenii, nimeni nu te contrazice, te poţi relaxa și asculta muzică live. Acest centru se află în sectorul Botanica, str. Sarmisegetusa 12.

Margareta Sim, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)