Meşterul Manole de la Procuratura Generală

FLAGRANT // Fostul procuror general caută explicaţii paranormale pentru cheltuirea nejustificată a banilor publici

Un model clasic de cheltuire iresponsabilă şi ineficientă a banilor publici reiese din felul în care Procuratura Generală şi-a propus în ultimii cinci ani să se mute în casă nouă într-un imobil procurat în 2005 pe str. Alexandru cel Bun 100.

Blocul este destinat procurorilor care acum sunt nevoiţi să activeze în cinci locaţii din or. Chişinău. Pentru procurarea şi renovarea imobilului s-au cheltuit până în prezent peste 28 de milioane de lei. Se spune că pentru finisarea acestuia ar mai fi nevoie de vreo 20 – 25 de milioane. Şi aceasta în pofida faptului că atunci când a fost procurată, clădirea avea nivelul de finisare de 73,7%, iar firma care a câştigat tenderul se obliga să finiseze lucrările în decurs de 24 de luni, contra sumei de 17 milioane de lei. Deşi raportul de expertiză efectuat înainte de a procura clădirea nu stabilea niciun fel de derogări de la normele în construcţie, în una din zile s-a descoperit că temelia blocului cu patru etaje, unde trebuia deja făcute lucrări ale acoperişului, e de doar 30 de cm (!).

Valeriu Balaban se arată superstiţios

Solicitat să ofere explicaţii la Curtea de Conturi privind această construcţie, Valeriu Balaban, fost procuror general, neagă că s-ar fi cheltuit suma de 28 de milioane de lei. „De unde aţi luat aşa cifre? Nu sunt corecte… De când am cumpărat această clădire, eu, sincer vă spun, am început să fiu superstiţios”, după care deturnează discuţia spre chestiuni mai lejere. „Pe locul acestei clădiri pe timpuri se înălţa cea mai veche biserică din or. Chişinău. Aici au fost mormintele a cinci slujitori ai bisericii. Între timp, au murit câteva persoane, responsabile de construcţia blocului, printre care şi arhitectul-şef, fapt care mă face să fiu şi mai superstiţios. Iată blocul de alături (construit de persoane particulare – n.r.) a fost finisat deja. Acesta a fost construit pe locul unei case de toleranţă. Ei au fost mai norocoşi ca noi”, încearcă să glumească Balaban.

Lipseşte proiectul şi devizul de cheltuieli

Achiziţionarea lucrărilor de reconstrucţie şi construcţie a clădirii nefinisate s-a efectuat cu încălcarea legislaţiei, constată auditul Curţii de Conturi, în lipsa documentaţiei de proiect şi a devizelor de cheltuieli, precum şi cu un raport de expertiză eronat. Ion Balan, conducătorul SRL „Biox –Comerţ”, firma care a câştigat tenderul, afirmă că dânsul şi-a înaintat oferta bazându-se pe caietul de sarcini conceput de reprezentantul Procuraturii Generale. Se obliga să finiseze lucrările în decurs de 24 de luni, la costul de circa 17 milioane lei. „Abia după ce am câştigat tenderul, am aflat că lipseşte documentaţia de proiect şi că 99 la sută din lucrările prezentate în caietul de sarcini nu corespundeau cu ceea ce trebuia să facem. Sunt specialist în seismologie. Am depistat că blocul cu patru etaje avea o temelie de doar 30 de cm şi nu avea bandaje seismice. Conform caietului de sarcini, în acel bloc trebuia doar să reparăm tencuiala şi să schimbăm acoperişul”, afirmă Balan.

La demersul PG, fosta Direcţie verificare şi expertizare a proiectelor de construcţie a efectuat în 2006 o nouă expertiză a clădirii. Aceasta constată necesitatea demolării blocului. Câteva luni mai târziu, raportul de expertiză a fost suplinit cu recomandarea de a consolida temelia clădirii. Lucrările de construcţie au fost sistate la finele anului 2008, atunci când a expirat constractul cu SRL „Biox Comerţ”. Contrar prevederilor contractuale, clădirea n-a fost finisată şi n-a fost dată în exploatare nici până în prezent.

Ascensor de jumătate de milion

Auditul efectuat de Curtea de Conturi la Procuratura Generală a scos la iveală şi alte încălcări în legătură cu acest imobil. Deşi mai e mult până la finisarea lucrărilor, Procuratura Generală, nitam-nisam a procurat în 2008 un ascensor pentru imobil, în valoare de 478 mii lei achiziţionat prin desfăşurarea unei licitaţii publice la care a participat un singur ofertant, deşi conform legislaţiei trebuiau să existe cel puţin trei oferte. A cumpărat parchet în cantităţi mari, uşi şi alte materiale de construcţie, o bună parte din care au dispărut fără urmă. O verificare la depozitul firmei responsabile de lucrări a scos la iveală lipsa unor materiale în valoare de 1 milion 444 mii lei.

Sergiu Guja, membru al Curţii de Conturi, a declarat că încălcările comise în legătură cu această construcţie sunt grave. Valeriu Balaban continuă să susţină că procurarea clădirii a avut loc în condiţii avantajoase: „Când a foat achiziţionată clădirea, la preţul de 9 milioane, vânzătorul a returnat 1. 200 mii procuraturii sub formă de lucrări, mijloace materiale”, a obiectat el, făcând abstracţie de problemele care erau cât pe ce să ducă la demolarea blocului.

„Construită ilegal din temelie”

„De ce aţi procurat parchet, uşi, ferestre la etapa când încă acestea nu erau necesare?”, s-a interesat preşedinta Curţii de Conturi, Ala Popescu. „După un an şi jumătate intrasem în graficul de dare în exploatare a clădirii”, a răspuns Valeriu Balaban.
„Planurile erau bune. Iată ne-am trezit în 2010 că nu avem nimic, doar cheltuieli enorme, şi mai bine nici nu cheltuiam cele 9 milioane, că se găsea poate, între timp, un sediu pentru PG. Cine-i proiectantul?”, întreabă Guja. Valeriu Balaban a explicat că, după 2-3 luni de activitate, arhitectul-şef s-a îmbolnăvit şi a decedat, iar documentaţia a ars.. „Nu avem proiect şi nici nu trebuie să-l avem…”, ironizează Guja, „mie, domnule Balaban, mi-ar fi frică să trec în clădirea aceasta, construită ilegal începând de la temelie, n-aş risca, de teama să nu se dărâme”. Ion Balan în replică: „dle, Guja aşa clădire nu se dărâmă, ci se culcă”. Valeriu Zubco, actualul procuror general, atenţionează: „Domnilor, nu-i faceţi aşa reclamă că n-o să putem muta acolo procurorii şi nici măcar n-o s-o putem vinde”.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu