Mesajul Federicăi Mogherini pentru ONG-uri: Societatea civilă este o voce împotriva corupţiei, iar UE este de partea acestor voci

Mogherini, mesaj pentru ONG-uri: Societatea civilă este o voce împotriva corupţiei şi pentru transparenţă, iar UE este de partea acestor voci

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, le-a mulţumit organizaţiilor societăţii civile din Republica Moldova pentru tot efortul pe care îl depun pe calea de reformare a statului. Într-un video postat pe pagina de Facebook a Delegaţiei UE în Republica Moldova, Mogherini a menţionat că societatea civilă este o voce împotriva corupţiei şi pentru transparenţă, iar Uniunea Europeană este de partea acestor voci. Mesajul oficialului vine în ajunul Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc în noiembrie, la Bruxelles.

Mesajul video a fost filmat în cadrul conferinţei societăţii civile a Parteneriatului Estic, eveniment desfăşurat în Estonia. „Absolut totul ce facem cu partenerii noştri din Est este pentru oamenii din statele dumneavoastră şi ale noastre. Dumneavoastră ştiţi care sunt necesităţile şi aspiraţiile poporului dumneavoastră mai bine ca oricine. Prin urmare, trebuie să vă faceţi auziţi şi vă sunt foarte recunoscătoare dumneavoastră şi Republicii Estoniei pentru că ne-aţi permis să vă auzim vocea înainte de Summit”, a spus Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene.

Federica Mogherini subliniază că Parteneriatul Estic nu ţine de geopolitică sau de sfere de influenţă, ci se axează pe aducerea unei schimbări pozitive în vieţile cetăţenilor. „Este un parteneriat pentru economie şi comerţ, dar mai întâi de toate, se referă la democraţie, drepturile omului, supremaţia legii şi rolul societăţii civile. Ştiu că unii dintre voi activaţi într-un mediu dificil. Dar fiţi sigur că noi, Uniunea Europeană, vă suntem la dispoziţie şi înţelegem importanţa lucrului pe care îl faceţi. Sunteţi cei mai buni sponsori şi monitori ai reformelor de care au nevoie ţările voastre. Voi reprezentaţi vocea împotriva corupţiei şi în susţinerea transparenţei. Sunteţi o forţă esenţială în activitatea noastră zilnică aferentă problemelor curente, de la lupta împotriva violenţei faţă de femei până la îmbunătăţirea peisajului mediatic în toate ţările voastre”, a declarat Federica Mogherini .

Toate aceste probleme sunt incluse pe agenda Summitului de luna viitoare, adaugă Mogherini. „Cu 20 de propuneri concrete, ce trebuie realizate până în 2020. Este un program ambiţios şi avem nevoie de ajutorul vostru să-l transformăm în realitate. Suntem parteneri şi avem nevoie de fiecare dintre voi pentru a realiza scopurile noastre comune. Avem nevoie de dumneavoastră pentru a ne bucura de beneficiile Parteneriatului Estic. Vă mulţumesc enorm pentru lucrul şi angajamentul vostru. Vom continua să fim partenerul puternic de care aveţi nevoie. Vă mulţumesc”, a adăugat înaltul reprezentant al Uniunii Europene.