Mesajul de salut al Partidului Liberal Reformator din Moldova la Congresul de constituire a PLR din România

Oleg Bodrug, copreşedinte PLR, Republica Moldova

Oleg Bodrug, copreşedinte PLR, Republica Moldova

Excelențele voastre,

Stimați colegi liberal-reformatori,

Doamnelor și domnilor,

Vă salut și vă mulțumesc pentru invitația de participare la Congres și pentru prilejul oferit să vă pot transmite cele mai sincere urări de bine dumneavoastră și întregului popor român din partea colegilor mei, a tuturor membrilor Partidului Liberal Reformator din Republica Moldova.

Partidul Liberal Reformator din Republica Moldova pe care am onoarea să-l reprezint aici este o formațiune politică tânără, înregistrată juridic la 31 decembrie 2013, dar recunoscută public din data de 12 aprilie 2013. În acea zi, pe culmea unei crize politice și de guvernare extrem de grave, majoritatea deputaților, miniștrilor și președinților organizațiilor teritoriale și-au exprimat dezacordul cu deciziile luate unilateral de către liderul formațiunii din care făceau parte și au cerut reluarea dialogului în cadrul alianței proeuropene, reașezarea stabilității politice în Republica Moldova și reformarea Partidului Liberal. Așa cum liderul nu a acceptat niciuna din aceste revendicări, ba din contră, i-a blamat public și a calificat demersul politic al colegilor săi drept atentat la proprietatea lui personală, aceste persoane, constituind majoritatea, și-au asumat la 31 mai 2013 răspunderea continuării actului de guvernare într-o nouă coaliție democratică și proeuropeană.

PLR ro 1Pasul distinct al deputaților reformatori, așa precum au fost supranumiți în societate, s-a dovedit a fi unicul corect în fața unui dezastru de proporții. Alternativa lui era ieșirea de la guvernare, cerută aventuros de liderul liberal, provocarea alegerilor anticipate, și, în condițiile unor imixtiuni directe și extrem de periculoase din partea Federației Ruse, revenirea masivă, deja în toamna anului 2013, a coloanei a cincea ruso-comuniste la guvernare. Drumul integrării europene a Republicii Moldova avea să fie îngrădit pentru decenii înainte. N-ar mai fi fost posibilă parafarea Acordului de Asociere de la Vilnius din toamna anului trecut, nici semnarea lui și ratificarea din primăvara acestui an, nici ridicarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, nici acordul de liber schimb al mărfurilor și nici alte oportunități pe care le oferă actualmente vectorul integrării europene. Existau premise clare ale intrării Republicii Moldova pe un scenariu similar cu cel ucrainean.

Prin gestul asumat al reformatorilor, Republica Moldova a evitat repetarea eșecului din 1999, când forțele antinaționale și antieuropene au reușit demiterea monstruoasă a Guvernului Reformator condus de dl Ion Sturza. Deputații reformatori au salvat astfel destinul european al celui de-al doilea stat românesc. Nu voi stărui asupra supoziției ce s-ar fi întâmplat cu relațiile dintre cele două maluri de Prut în cazul în care scenariul izbutea, dar este suficient să ne amintim de starea dezastruoasă în care se aflau ele în aprilie 2009. Atunci, guvernarea comunistă de la Chișinău a învinuit România și Uniunea Europeană de tentativă de lovitură de stat, a expulzat ambasadorul român, a introdus unilateral și abuziv regimul de vize pentru cetățenii români și, dacă mai rămânea la cârma statului, era capabilă să declare război României, pentru că ură și sălbăticie avea și mai are îndeajuns.

A trecut mai bine de un an de la asumarea guvernării în formatul Coaliției Pro-Europene. Exercițiul nu este deloc ușor. Există situații când partenerii noștri înțeleg să guverneze altfel decât în interesul public și național. Suntem nevoiți se le amintim în mai multe rânduri că la guvernare suntem parteneri și nicidecum complici. Cu toate acestea, stabilitatea politică pentru care am optat în formă categorică a dat efecte dintre cele mai favorabile. Republica Moldova a căpătat respectul Europei democratice și al comunității internaționale. Aliații ei cei mai apropiați sunt Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, România, Germania, Polonia, Suedia, alte state europene dezvoltate. Aceeași stabilitate politică a creat condiții pentru demararea unor vaste programe de reconstrucție sectorială și a infrastructurii, de refacere a localităților rurale, care au avut cel mai mult de suferit în perioada agrariană și comunistă.

MCH_8993-2A trecut un an de când adepții mișcării reformatoare au decis la una din reuniunile noastre politice naționale de a construi un partid nou, o formațiune care să dea ideii liberale o exprimare autentică, cu totul alta decât a partidelor-ștampilă, stăpânite de lideri inflamați în orgolii și pregătite pentru a fi date în moștenire urmașilor acestora, aflați de tineri în stare avansată de putrefacție morală. Competența, meritocrația, integritatea morală, devotamentul față de cauza liberală și națională sunt calitățile fundamentale ale membrului Partidului Liberal Reformator. Construit de jos, PLR este un partid care este un exemplu de referință în ceea ce privește reformarea întregii clase politice din Republica Moldova.

Stimați prieteni,

Partidul Liberal Reformator din Republica Moldova a apărut în momentul când societatea avea nevoie de o soluție salvatoare, când metodele perimate de guvernare nu făceau altceva decât să blocheze dezvoltarea, să producă una după alta crize. Deocamdată cu forțe modeste la guvernare, strâmtorați de reptile politice devoratoare de bunuri publice și vânzătoare ale interesului național, am reușit să asigurăm ieșirea Republicii Moldova din întunericul tranziției dominat încă de fantomele fostului imperiu sovietic.

Datorită acestui efort suntem acum în fața unui nou început. El apare ca un deziderat național și se numește MODERNIZARE. Este exact ceea ce vă doriți și dumneavoastră, Partidul Liberal Reformator din România – modernizarea României. Desigur, avem sarcini diferite în acest sens, ori, modernizarea Republicii Moldova diferă de ceea ce se subînțelege prin modernizarea României. Dar tocmai această diferență ne pune în fața unui singur obiectiv și ne unește într-un singur mare proiect – cel de sincronizare treptată și ireversibilă a societăților răzlețite ale celor două state românești. Cadrul european în care România se află deja, iar Republica Moldova tinde să intre, este tărâmul favorabil în care proiectul liberal de la 1859 și cel de la 1918 poate fi reeditat în vremurile noastre. Urez succes Congresului Partidului Liberal Reformator din România. Sunt sigur că partidul va avea o traiectorie lungă și bine pronunțată pe bolta politică a României. Vreau să vă asigur, de asemenea, că în persoana Partidului Liberal Reformator aveți în Republica Moldova un partener devotat și de nădejde. Fie ca izbânda noastră să se regăsească din abundență în rezultatele alegerilor pe care le vom avea, ambele partide, în toamnă.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

PP

The following two tabs change content below.