Mesaje aduse de porumbeii albi ai lui Dumitru Matcovschi

CENTRAL dumitru matcovschi fotoCu prilejul celor 75 de ani pe care i-ar fi împlinit toamna aceasta Dumitru Matcovschi, la Librăria din Centru au fost lansate, pe 16 octombrie, antologia de versuri „Bucurați-vă”, ediție îngrijită de Andrei Țurcanu și Em. Galaicu-Păun, și romanele „Toamna porumbeilor albi” și „Piesă pentru un teatru provincial” editate pentru prima dată în grafie latină, de la primele lor ediții din 1979 și 1988.

Ambele cărți au apărut la Editura Cartier, cu sprijinul Ministerului Culturii al R. Moldova, în cadrul Anului Dumitru Matcovschi. La seara comemorativă a fost prezentă soția poetului, Alexandrina Matcovschi. Prietenii și admiratorii lui Dumitru Matcovschi care au venit joi la Librăria din Centru pentru a marca 75 de ani de la nașterea poetului, au nimerit nu doar între rafturi acaparante de cărți, dar și între tulburătoare acorduri muzicale. Seara Matcovschi a început cu „Oda devenirii” ce face parte din „Cantata Matcovschi” de Ghenadie Ciobanu. La această compoziție Ghendaie Ciobanu a început să lucreze în perioada când a scris muzica la spectacolul „Neamul lui Cain”, lansat la Teatrul „Alexei Mateevici” pe când Dumitru Matcovschi era în viață.

Andrei Țurcanu remarcă: „Boala de Basarabia este întâi de toate „boala Basarabiei”, marginea sau „mărgioara”, cum îi spune poetul, „trecută prin foc şi prin sabie”, cuprinsă de forţa nestăvilită a „bastardizării”, de metastaza generalizată a „voinţei de putere” a străinului inoculată în deviantul autohton”.

O antologie de poezie și două romane de Dumitru Matcovschi, lansate la Librăria din Centru

„Matcovschi ne ajută să ne regăsim identitatea. Lucrarea de renaștere a neamului nostru, înfăptuită de Dumitru Matcovschi, face parte dintr-o continuitate firească. Să ne bucurăm că am făcut posibilă publicarea a două volume ale poetului. 3000 de exemplare au ajuns cu titlu gratuit în toate cele 1368 de biblioteci publice din Republica Moldova”, a declarat la manifestarea comemorativă doamna Monica Babuc, ministrul Culturii al RM. Actorul și regizorul Vitalie Rusu, despre care doamna Alexandrina Matcovschi a spus că este „un om drag întregii familiei Matcovschi”, a mărturisit publicului: „Câte am discutat și am proiectat împreună! Îmi plăcea că Dumitru Matcovschi știa să colaboreze cu actorii și regizorii. Ba chiar era de acord, spre deosebire de alți dramaturgi, ca actorii să schimbe replica mai pe placul lor. Personal, ca orice actor care își dorește să aibă un monolog într-o piesă, ca să se evidențieze, i-am propus, dacă poate, să-mi facă un monolog în piesa „Cântec de leagăn pentru bunici”. Nu doar a acceptat, dar a și scris un monolog de excepție în care a pus, de fapt, multe din cele ce le știam despre tatăl meu, care a fost și el învățător…”.

Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a menționat: „Este extraordinar că se discută atât de profund despre Dumitru Matcovschi în acest spațiu al cărții, al valorilor contemporane adevărate. Matcovschi a fost un poet deschis spre inovații, un performer al ritmurilor clasice și, totodată, un virtuoz al modernității care uite că devine și ea clasică… Valorile autentice se mișcă pe spirală, fără a-i deranja pe cei de mai de jos. Ca orice poet veritabil, Dumitru Matcovschi se clasicizează fără grabă, dar sigur”.

Bolnav de ”toamna porumbeilor albi”, poetul ne-a îndemnat: ”Bucurați-vă!”

Scriitorul Andrei Țurcanu a pus în evidență rolul parabolei în creația lui Dumitru Matcovschi: „Parabola lui Matcovschi e cu țintă precisă, nu e o parabolă de dragul parabolei. Poezia sa are un simț excepțional al ritmului poetic. Ritmul cuvintelor emană atâta poezie, încât ai zice că esența cuvintelor e ritmul lor interior”. În comentariile la opera lui Matcovschi, Andrei Țurcanu mai remarcă: „Boala de Basarabia este întâi de toate „boala Basarabiei”, marginea sau „mărgioara”, cum îi spune poetul, „trecută prin foc şi prin sabie”, cuprinsă de forţa nestăvilită a „bastardizării”, de metastaza generalizată a „voinţei de putere” a străinului inoculată în deviantul autohton”.

Soţia marelui poet, filologul Alexandrina Matcovschi a spus cu voce tremurândă: „Matcovschi nu a avut timp ca să-şi publice proza, cu caractere româneşti, pentru că el toată vremea se grăbea, căuta să-şi publice măcar ultimele poezii. Cu mare, mare greu dacă apărea o carte, când găsea un sponsor, pentru că din puţinul care-l câştiga era imposibil să editezi ceva”. Anul Dumitru Matcovschi continuă. Astăzi la Uniunea Scriitorilor din Chișinău va fi inaugurată o expoziție consacrată poetului și se va desfășura simpozionul Dumitru Matcovschi.

Nicolae Popa

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)