Merkel: „Aveţi un drum greu de străbătut”

„Țări ca Republica Moldova trebuie susținute”

În ziua vizitei cancelarului german Angela Merkel, Chișinăul, pe direcția traseului cortegiului oficial, a devenit de nerecunoscut. Schimbarea Chișinăului anunța o vizită istorică care s-a și produs la 22 august. Chișinăul a avut nevoie de această vizită și pentru a deveni mai curat și îngrijit, cu bordurile văruite, coșuri de gunoi vopsite, cu gazon nou-nouț pe bulevardul Dacia.

Vadim VASILIU

Deși 400 mp din gazon au foşti furaţi în ajunul vizitei, autoritățile locale au acţionat prompt şi au pus la loc porţiunea de gazon lipsă. Vizita cancelarului nu le-a fost, probabil, pe plac proprietarilor de cafenele, magazine și gherete aflate pe traseul cortegiului oficial, deoarece toate au fost închise timp de două zile.

Jurnaliştii germani întreabă despre Grecia

La conferința de presă susținută de cancelar și prim-ministru la Reședința de Stat, jurnaliștii au avut ocazia să pună patru întrebări – două jurnaliștii germani și două cei locali. Mare a fost mirarea cancelarului german când prima întrebare adresată de un jurnalist german s-a referit la criza din Grecia. Angela Merkel a zâmbit și, puțin jenată, a privit la Vlad Filat în căutarea unui semn de aprobare. Prim-ministrul a zâmbit şi i-a făcut cu mâna un semn discret să răspundă. Ulterior, ceea ce a spus cancelarul Angela Merkel despre viitoarea întâlnire cu prim-ministrul Greciei a fost citat de postul Euronews, însă acest post nu a dat nicio știre despre vizita cancelarului la Chişinău.

Abordare ironică

Unele publicații germane au abordat evenimentul vizitei cu ironie subtilă. În special site-ul Deutsche Welle a scris despre faptul că în parcul central din Chişinău nu s-a vândut îngheţată timp de două zile, a scris şi despre sudarea a 1200 de capace de canalizare, desigur și despre aspirațiile eurointegraționiste ale Republicii Moldova pe care Merkel le susține. Tot Deutsche Welle a comentat înainte de vizita lui Merkel că de Moldova ca stat se interesează doar iubitorii germani de integrame și consilierul cancelarului pe probleme de securitate. Acesta ar fi un mare amator de probleme dificile și de aceea i-ar fi propus doamnei cancelar să viziteze RM. O altă publicaţie germană, „Die Welt”, a scris că în loc să se preocupe de salvarea zonei Euro, Merkel se ocupă de salvarea Republicii Moldova.

„Câte ţări, atâtea fotolii”

Publicația germană „Bild” în articolul intitulat „Andere Länder, andere Sessel…” („Câte ţări, atâtea fotolii” – trad. din germană, n.a.) s-a amuzat pe seama faptului că fotoliul de la reședința președintelui s-a dovedit mai moale decât s-a aşteptat Angela Merkel. După ce l-a salutat pe președintele RM, Nicolae Timofti, doamna cancelar a fost invitată de acesta să ia loc în fotoliu. Imediat, a urmat o prăbușire, însă doamna cancelar nu s-a pierdut cu firea și a zâmbit la acest mic incident. În același articol „Bild” scrie că Republica Moldova pentru mulți europeni este un loc obscur pe harta Europei.

În cadrul conferinței de presă, Angela Merkel a menționat că Germania susține actualul format 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean, identificarea unui statut special al regiunii în cadrul RM. În discursul său public Angela Merkel şi-a prezentat mai detaliat viziunea față de reglementarea conflictului transnistrean. Totuși, niciodată, Angela Merkel nu a pronunțat cuvântul „federalizare”, așa cum s-a aşteptat Igor Dodon.

Merkel știe de deportări și colectivizare

La întrevedere, președintele Timofti a subliniat faptul că Federația Rusă, în conformitate cu angajamentele pe care și le-a asumat, trebuie să-şi retragă munițiile și efectivul de militari de pe teritoriul RM.

După scurta întrevedere cu Nicolae Timofti, Angela Merkel s-a întâlnit cu liderii partidelor politice parlamentare. De la întâlnire a lipsit Vlad Filat, liderul PLDM. Vladimir Voronin, liderul PCRM, a declarat presei că vizita Angelei Merkel nu este una istorică, ci obișnuită, deoarece în urma acestui eveniment nu s-a semnat niciun act. Voronin i-a spus cancelarului că actuala guvernare este una de tip mafiot și că președintele a fost ales ilegal.

Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat pentru presă că i-a mulțumit Angelei Merkel pentru sprijinul politic oferit de Germania Republicii Moldova. „I-am spus că cetățenii republicii noastre merită ca niciodată o viață decentă, întrucât au trecut prin ocupație, război, colectivizare, deportări, gulaguri. Se vede că domnia sa cunoaște foarte bine problema. A dat din cap”, a menționat Mihai Ghimpu.

Același cer, aceleași orizonturi

Probabil, cel mai așteptat eveniment din ziua vizitei a fost discursul public al cancelarului german. Discursul a fost rostit în incinta Palatului Republicii și transmis pe ecranele instalate afară unde se aflau câteva sute de persoane. În pofida faptului că vocea traducătorului german a fost monotonă, apatică, iar traducerea românească, pe alocuri, a fost greu de desluşit, discursul cancelarului a avut un efect entuziasmant. La sfârșitul discursului, când Angela Merkel a declarat că își dorește ca moldovenii și europenii să trăiască sub același cer și să aibă orizonturi comune, sala a răbufnit în aplauze și s-a ridicat în picioare. Toți au început să dezghioace sensul spuselor lui Merkel.

Merkel, despre istorie

Angela Merkel a vorbit, la începutul discursului, despre faptul că Moldova a avut de suferit de pe urma nazismului. „Cunosc experiența amară de război, divizare, zbuciumare. Moldova a avut de suferit în anii sumbri ai dictaturii național-socialismului din Germania care a adus atât de multe situații teribile pentru întreaga Europa. După, nu a venit un sfârșit. A existat o altă lipsă de libertate. Deportările în Siberia au fost la ordinea zilei”, a declarat cancelarul menționând că din istorie trebuie să învățăm.

Reformele nu vor fi ușoare

Cancelarul a subliniat că interesul general public trebuie să fie orientat spre un stat durabil, și nu spre îmbogățirea doar a unor persoane. „Dumneavoastră, cetățenii Republicii Moldova, cunoașteți mai bine decât mine provocările specifice care există aici privind consolidarea instituțiilor statului de drept, reformelor în economie, combaterea energică a corupției și în domeniul justiției. Îmi doresc să continuați activ acest drum de apropiere de Uniunea Europeană. În acest sens, sunt necesare reforme care nu întotdeauna vor fi ușoare. Germania vă va sprijini pe acest drum”, a promis cancelarul. Republica Moldova a fost lăudată ca țară care a utilizat cel mai bine cadrul Parteneriatului Estic în implementarea reformelor.

Procese care nu se contrazic

Referindu-se la conflictul transnistrean, Angela Merkel a menționat că Germania va sprijini moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului. „Astăzi, după 20 de ani de la conflictul armat de pe Nistru, a venit timpul să găsim o soluție a acestui diferend. Nu este niciun motiv plauzibil ca să rămânem paralizați în acest conflict. De pe urma acestui conflict beneficiază puține persoane. Divizarea țării este dureroasă și paralizează dezvoltarea economică și socială. Vă asigur că Germania va sprijini moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului în efortul dvs de a obține o îmbunătățire a situației. Căutarea unei soluții valabile în problema transnistreană și apropierea de UE sunt procese care nu se contrazic, dimpotrivă, ele constituie două fețe ale aceleiaşi medalii. De aceea, Germania a pus la dispoziție resurse financiare pentru proiecte de pe ambele maluri ale Nistrului. Oferta zonei de liber schimb este adresată întregului teritoriu moldovenesc, dar și liberalizarea regimului de vize este adresată tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Aș dori ca relațiile noastre bilaterale să aibă o dezvoltare pozitivă în continuare, să trăim sub același cer și să avem orizonturi comune”, a încheiat Angela Merkel.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)