„Meritele” lui Dodon

Experții EastFruit: În primele trei luni ale lui 2019, exporturile de mărfuri moldovenești pe piața rusească au scăzut cu 3,4%

Luni, 3 iunie, în cadrul vizitei vicepremierului rus, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, Dmitri Kozak, președintele Igor Dodon a vorbit despre exporturi, migrație și problema transnistreană. Atât la întâlnirea cu Kozak, cât și în cadrul unei emisiuni a canalului NTV, șeful statului s-a lăudat cu creșterea exportului de fructe, conserve și vinuri în Rusia. Datele președintelui însă sunt contrazise de cele ale Biroului Național de Statistică şi de Federația Națională a Fermierilor din R. Moldova.

Președintele Igor Dodon a prezentat niște date despre creșterea exporturilor de mărfuri moldovenești în Federația Rusă, pentru care își atribuie meritele. „Începând cu 2016–2017, înregistrăm o dinamică pozitivă în comerțul cu Federația Rusă. Vreau să menționez că, în acest an, după ce am solicitat și avem înțelegerea la nivel de președinți de stat, au fost anulate temporar taxele vamale pentru cinci categorii de produse. Astfel, în primele trei luni ale acestui an, s-a majorat exportul la mere și pere cu 27%, la legume și conserve – cu 20%, precum și la vin – cu 43%.”

Biroul Național de Statistică: „Exporturile în Rusia s-au redus”

Datele Biroului Național de Statistică din primele trei luni ale anului 2019 arată că exporturile de mărfuri moldovenești pe piața rusească au scăzut cu 3,4%. În același timp, în Turcia s-au majorat de 2,3 ori, în România și Polonia – cu aproape 18% etc. În consecință, acum Rusia este abia al cincilea partener la exporturile din Moldova, în spatele României, Germaniei, Turciei și Italiei.

Potrivit analiștilor EastFruit, în pofida recoltei record de mere și prune, R. Moldova și-a redus brusc exporturile în Rusia în septembrie 2018 față de aceeași lună a lui 2017. Exporturile de mere au scăzut cu 42%, de la 27,2 la 15,8 mii tone.

Scăderea exporturilor a avut loc în condițiile în care la finele anului 2018 Guvernul Federației Ruse a introdus cota zero la taxele vamale pentru exportul către Rusia a legumelor, fructelor (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conservelor de fructe și legume, precum și a produselor vitivinicole, pe o perioadă de șase luni (1 ianuarie–30 iunie 2019).

„Este un dezmăț total”

Directorul executiv al Federația Națională a Fermierilor din R. Moldova, Vasile Mârzenco, susține că trebuie să existe acorduri interstatale, care trebuie respectate de statele vizate, nu de voința persoanelor politice.

„În primul rând, noi nu avem astfel de cifre. Ele trebuie luate de la vamă. Dodon nu are ce se lăuda. De aproape 30 de ani, am fost de acord să mergem spre o economie de piață, dar nu una ghidată de pseudodemocrați și patrioți”, a opinat Mârzenco.

„Dacă aceasta se datorează lui Igor Dodon, halal de așa țară! Cum poate se rezolve o persoană problemele economice de acest gen. Există acorduri interstatale care trebuie respectate de ambele părți, de noi și de Rusia, nu de voința cuiva tip Dodon”, a adăugat el.

Acord în domeniul securității sociale

De asemenea, la întâlnirea de luni, 3 iunie, Kozak și Dodon au menționat că, în prezent, ambele părți sunt implicate în negocierea unui acord care să le permită cetățenilor moldoveni care au lucrat în Rusia să primească pensie în țara noastră.

La 14 mai, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a demarat consultările moldo-ruse pe marginea Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă în domeniul securității sociale. Astfel, documentul vine să asigurare drepturi egale la pensii pentru cetățenii care lucrează pe teritoriul ambelor state.

Potrivit secretarei de stat Nelea Rusu, aceste negocieri au durat o perioadă îndelungată și este importantă că discuțiile au fost demarate: „Experienţa demonstrează că situaţiile sunt diferite. Sunt situaţii în care s-a fost negociat timp de un an şi s-a încheiat un acord”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)