Mercenarii fraternizează

centralZeci de persoane dispărute şi trei decedaţi pe care nimeni nu îndrăzneşte să-i recupereze este bilanţul trist al grupărilor paramilitare din Transnistria implicate în violenţele din Odesa

28 de persoane din stânga Nistrului au dispărut fără veste în urma confruntărilor din 2 mai de la Odesa, alte trei persoane se ştie că au decedat. Cei dispăruţi sunt originari din Parcani, Slobozia, Tiraspol şi Tighina. „Despre 28 de persoane nu se ştie nimic, despre cele trei, se ştie că au decedat, însă rudele acestora se tem deocamdată să meargă să recupereze cadavrele. Majoritatea celor dispăruţi sunt cazaci şi foşti militari ai Armatei 14”, au declarat pentru JURNAL surse care au solicitat anonimatul.

Grupările de genul „Soiuz desantnikov” înregistrate pe malul drept al Nistrului au refuzat să-şi „delege” reprezentanţi pentru a susţine acţiunile separatiştilor din Odesa, în preajma sărbătorilor de 1 mai, deoarece nu au primit indicaţii de la superiori.

Fucedji cel dintâi separatist

Aceleaşi surse ne-au informat că la violenţele din Odesa au participat şi veterani ai Batalionului cu destinaţie specială „Dnestr” din Tiraspol. Aceştia erau întâmpinaţi de însuşi Dmitri Fucedji, şeful adjunct al miliţiei din Odesa, cel care a coordonat acţiunile oamenilor legii pe 2 mai. Tot el a coordonat cazarea acestora la persoane de încredere.
Despre Dmitri Fucedji se ştie că este fratele fostului ministru de interne al rmn, Ivan Fucedji. Jurnalistul ucrainean Roman Kislov a scris pe pagina sa de Facebook, fiind ulterior citat de presa din Ucraina: „Interesant, fostul şef adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, colonelul de miliţie Dmitri Vasilevici Fucedji, are un frate, Ivan Vasilevici Fucedji, care a deţinut funcţia de ministru al afacerilor interne al Transnistria, începând cu 25 aprilie 1994”, scrie jurnalistul.

Şeful adjunct al miliţiei din Odesa, Dmitri Fucedji, a fost demis imediat după violenţele care s-au produs pe 2 mai. Procurorul regiunii Odesa, Igor Borşuleak, a declarat că multe victime ar fi putut fi evitate dacă organele de forță și-ar fi făcut adecvat datoria.
Noul şef al miliţiei, Ivan Katerinciuk, a dat asigurări că atât violenţele soldate cu 46 de morţi, cât şi acţiunile organelor de forţă din Odesa vor fi investigate obiectiv, iar vinovaţii vor fi traşi la răspundere. Despre Ivan Fucedji, fostul ministru separatist de la Tiraspol, se ştie că are câteva proprietăţi în Odesa, printre care o vilă şi un apartament.

La începutul anilor ’90, se afla în fruntea secţiei de miliţie din Râbniţa, subordonată pe atunci Ministerului Afacerilor Interne din Chişinău. Este primul care a dat indicaţii ca o instituţie de forţă să treacă din subordinea autorităţilor de la Chişinău în subordinea separatiştilor.

Fucedji cel dintâi separatist

Despre Ivan Fucedji, fostul ministru separatist de la Tiraspol, se ştie că, la începutul anilor ’90, se afla în fruntea secţiei de miliţie din Râbniţa, subordonată pe atunci Ministerului Afacerilor Interne din Chişinău. El a fost primul care a dat indicaţii ca o instituţie de forţă să treacă din subordinea autorităţilor de la Chişinău în subordinea separatiştilor de la Tiraspol.

 

MAEIE: Informaţia se verifică

Prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Vitali Iarioma, a confirmat sâmbătă informația potrivit căreia, printre participanții la violenţele din 2 mai din Odesa, au fost și cetățeni străini, printre care locuitori din regiunea transnistreană. Presa ucraineană, făcând trimitere la surse din cadrul miliţiei din Odesa, a anunţat că printre victime sunt cinci cetăţeni din regiunea transnistreană.
Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a declarat că informaţia se verifică şi va oferi detalii în timpul apropiat.

Solicitat de JURNAL, ex-ministrul Reintegrării, deputatul comunist, Vasile Şova, a declarat că nu ştie nimic despre implicarea cetăţenilor din Transnistria în violenţele de la Odesa. „Mă voi abţine să fac comentarii. Dacă au participat, identitatea acestora ar fi fost făcută deja publică, s-ar fi cunoscut locul de reşedinţă al acestora. Ancheta e în curs de desfăşurare. Trebuie să aşteptăm rezultatele ei. E o tragedie. Autorităţile de la Chişinău trebuie să facă totul ca să evite astfel de scenarii, să creeze condiţii pentru a împăca societatea, nu pentru a o dezbina”, a spus Şova.

Victor Şelin, liderul Partidului Social Democrat din Republica Moldova, al cărui aderenţi participă activ în cadrul acţiunilor Filialei Institutului rus de studii strategice din Tiraspol, a declarat că nu crede că Odesa ar fi importat separatişti din regiunea transnistreană. „În acţiunile de vineri de la Odesa sunt implicaţi membri ai Partidului Comuniştilor din Odesa, nu cred că au fost implicaţi cetăţeni din Federaţia Rusă ori Transnistria. Altfel, în cazul în care aceştia ar fi identificaţi, Rusia ar fi învinuită de implicare în treburile interne ale altui stat. Nu cred că Federaţia Rusă are nevoie de o asemenea imagine”, a spus Şelin.

Ucraina este dezbinată

Amintim că violenţele de la Odesa au izbucnit vineri în timpul unui marş pentru unitatea ţării organizat de către susţinătorii autorităţilor proeuropene de la Kiev. Manifestanţii au fost atacaţi de militanţi proruşi înarmaţi cu bâte de baseball, lanţuri metalice şi pistoale. Cei aproximativ 1.500 de susţinători ai Kievului, majoritatea suporteri ai cluburilor de fotbal din Odesa şi din Harkov, au fost atacaţi de câteva sute de proruşi.
În cursul serii de vineri, manifestanţii proruşi s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în timp ce era asediată de către protestatari proeuropeni. Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a comunicat că numărul morţilor în timpul ciocnirilor şi incendiul de la Casa Sindicatelor din Odesa a ajuns la 46 de persoane. Oamenii au murit în urma intoxicării sau după ce au sărit din edificiu.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu