Memoriu privind libertatea presei în R. Moldova 3 mai 2015–3 mai 2016. Problemele cu care se confruntă jurnaliștii (VIDEO/DOC)

FREEDOM-OF-PRESS

Foto: http://essaynparagraph.com

Libertatea presei din R. Moldova reprezintă un motiv de îngrijorare, se menţionează într-un memoriu semnat de mai multe organizații mass-media. În pofida declarațiilor și acțiunilor optimiste ale autorităților, situația presei din R. Moldova nu se schimbă, ci, dimpotrivă, pe unele segmente, regresează, scrie realitatea.md.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, la iniţiativa Centrului pentru Jurnalism Independent, a fost elaborat şi publicat Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova pentru perioada 3 mai 2015–3 mai 2016. Potrivit studiului, în ultima perioadă, în presa din R. Moldova se înregistrează cazuri tot mai frecvente de îngrădire a accesului la informație, de violare a dreptului la libertatea de exprimare, de hărțuire și intimidare a presei.

Nadine Gogu, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI): „Constatăm un regres, situația s-a înrăutățit. Aceeași situație pe care o constatăm în fiecare an, sunt probleme la accesul la informație, taxele sunt mari, iar termenul de obținere este prea mare”. Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API): „Accesul la informație devine tot mai problematic, iar taxele sunt mari. Ca și anul trecut, Centrul pentru Protecția Datelor cu caracter personal a impus restricții, iar jurnaliștii s-au confruntat cu probleme în cadrul unor investigații”.

Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice (APEL): „ONG-urile de media fac multe, dar nu pot face totul. De când marcăm această zi în R. Moldova, constatăm o mimare a intereselor autorităților, o mimare a reformelor. De când ne preocupă jurnalismul de calitate, am văzut foarte bine scris pe hârtie mai multe acțiuni pe care și le asumă Guvernul. Și de data aceasta avem un compartiment care arată bine, dar constatăm că nu s-a mișcat carul din loc. E ciudată această poziție, pentru că se înțelege că nu se vrea nu cetățean informat. Mergem foarte des pe agenda politicienilor, nu și a cetățeanului, găsim mesaje propagandistice. Jurnaliștii urmează ordinul patronului, însă misiunea lor este să informeze echidistant cetățeanul”.

Experții au venit cu recomandări pentru autoritățile R. Moldova, îndemnându-le să trateze mass-media ca pe un institut social capabil să contribuie esențial la democratizarea societăţii.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)