Membrii grupului Ilaşcu, decoraţi cu Ordinul Republicii

Ilie Ilaşcu, Petru Godiac, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Popa au fost decoraţi de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu Ordinul Republicii.

Totodată, Mihai Ghimpu l-a decorat cu Ordinul Republicii şi pe Ştefan Urâtu, fostul său consilier prezidenţial pe probleme politice, care a renunţat la funcţia de consilier prezidenţial în favoarea funcţiei de deputat.

În decret este menţionat că distincţiile au fost conferite în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională, pentru „eroismul şi spiritul de sacrificiu manifestate în lupta pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi pentru curajul şi dârzenia de care au dat dovadă în apărarea demnităţii umane şi naţionale în timpul detenţiei ilegale în temniţele regimului neconstituţional, instalat în raioanele de est ale ţării”.

Ilie Ilaşcu, Petru Godiac, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov-Popa s-au aflat, în perioada 1990-1992, printre membrii organizaţiei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova, condusă de Ilie Ilaşcu. Aceştia se opuneau separării Transnistriei de Republica Moldova, considerându-se români. Cei patru militanţi unionişti au fost acuzaţi de terorism şi instigare la răsturnarea puterii autoproclamate de la Tiraspol de către regimul separatist prorus din Trasnistria.

Cu puţin înainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestaţi şi judecaţi pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Leşco – la 12 ani de închisoare, iar Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa – la 15 ani de închisoare. În urma presiunilor internaţionale, Ilie Ilaşcu a fost graţiat şi eliberat, după nouă ani de detenţie. Trei ani mai târziu, în 2004, a fost pus în libertate şi Alexandru Leşco, la expirarea termenului de detenţie. În acelaşi an, după ce fusese sesizată de Ilie Ilaşcu, CEDO a condamnat Republica Moldova şi Rusia în cazul Ilaşcu şi a cerut punerea în libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflaţi în detenţie în Transnistria. Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc au fost eliberaţi în iunie 2007. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)