Medvedev ameninţă

Republica Moldova se va confrunta cu dificultăţi dacă nu se va integra în Uniunea Euroasiatică, a declarat Dmitri Medvedev. Prezenţa militară în R. Moldova, preţul la gaz, dar şi interdicţia mărfurilor moldoveneşti pe piaţa Rusiei vor rămâne instrumentele tradiţionale de presiune a Federaţiei Ruse asupra RM, susţin observatorii politici.

Vadim VASILIU

Recent, Dmitri Medvedev, care va mai exercita funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse până pe 7 mai, a afirmat că Republica Moldova, Ucraina şi Armenia se vor confrunta cu „anumite dificultăţi” dacă nu se vor integra în Uniunea Euroasiatică. „Aşa e viaţa: dacă nu eşti membru al acestei uniuni, te poţi confrunta cu anumite dificultăţi. Considerăm că este important ca poziţia noastră să fie adusă la cunoştinţa statelor cu statut de observator”, a spus Medvedev în cadrul Consiliului interstatal al Comunităţii Economice Euroasiatice la care R. Moldova, în calitate de observator, a fost reprezentată de Marian Lupu.

„O necesitate a vremurilor”

Încă în 2005, Vladimir Putin a calificat destrămarea URSS drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. În 2011, Putin a menţionat pentru publicaţia rusă „Izvestia”: „Nu este vorba despre recrearea URSS-ului. E o naivitate să restaurezi sau să copiezi ceea ce a rămas în trecut, însă o integrare strânsă pe bază valorică, politică şi economică este o necesitate a vremurilor noastre”.

Contactat de JURNAL, fostul viceprim-ministru al RM, Victor Osipov, a afirmat că Vladimir Putin, de fapt, nici nu plecase de la preşedinţie. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi comentatorul politic Oazu Nantoi: „Războiul împotriva Georgiei a fost declanşat când Putin nu era preşedinte. Dar acest lucru nu a fost un obstacol ca el să decidă declanşarea şi gestionarea agresiunii împotriva Georgiei”.

Dubla perspectivă integraţionistă

Unii comentatori politici şi-au expus opinia faţă de aceste presupuse dificultăţi pe care le va resimţi Republica Moldova în relaţia cu Uniunea Euroasiatică. În opinia expertului IDIS Viitorul, Eduard Ţugui, Rusia va folosi în continuare instrumentele tradiţionale de presiune: bazele militare pe care le are în acest spaţiu, inclusiv în Republica Moldova, preţurile la gaze naturale, pieţele de muncă şi pieţele de desfacere a mărfurilor.

Potrivit expertului, Uniunea Euroasiatică este, mai întâi, un proiect geopolitic care, cu timpul, va aduce şi anumite facilităţi economice.

„Dubla perspectivă integraţionistă pune în dificultate Republica Moldova şi Ucraina. Totuşi, produsul intern brut al UE, a cărei piaţă cuprinde circa 500 de milioane de consumatori, este de zece ori mai mare decât cel al Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan”, a conchis Ţugui.

Nantoi: „Totul depinde de noi”

Comentatorul politic Oazu Nantoi consideră că Rusia nu ar fi putut crea probleme pentru Republica Moldova dacă aceasta s-ar fi ocupat cu adevărat de consolidarea economiei naţionale: „Lipsa economiei naţionale şi a mărfurilor competitive, pe care am fi fost în stare să le exportăm, nu depinde de Rusia sau de alte ţări”.

După Nantoi, trebuie să luăm în consideraţie faptul că Federaţia Rusă menţine sub control regiunea din stânga Nistrului prin mijloace ilegale. „Totul depinde de noi, deoarece acest spectacol dezgustător cu alegerea preşedintelui, care a durat 917 zile, şi gâlceava internă din alianţă nu ne permit să ne gândim la promovarea unei politici ferme în raport cu problema conflictului”.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că dificultăţile care vor apărea în raport cu Uniunea Euroasiatică sunt fireşti.  „La nivelul celor trei țări vizate mai continuă dialogul. Nu am simțit această presiune enormă, cu atât mai mult – amenințări”.    

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)