Medicul-şef al Centrul de Sănătate Publică Rezina a fost acţionat în judecată în cazul elevilor intoxicaţi cu insecticid

medic-arestat

Incidentul a avut loc la 3 martie anul curent, la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, raionul Rezina, în care o minoră a spart din neatenţie o fiolă cu insecticid de tip BI-58. Ca rezultat, 17 elevi au fost internaţi în spital cu intoxicaţie cu insecticid. Atunci medicul-şef al Centrului de Sănătate Publică Rezina nu a emis o hotărâre de sistare a activităţii liceului până la excluderea oricărui risc şi a admis revenirea elevilor la lecţii.

Drept consecinţă a înhalării vaporilor de insecticid, 36 de elevi ai liceului au fost internaţi în Spitalul raional şi la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău cu diagnoza „intoxicaţie cu insecticid”. Imediat după acest caz, Procuratura raionului Rezina a pornit o cauză penală pe faptul încălcării regulilor de păstrare şi transportare a pesticidelor sau a altor substanţe chimice.

Procurorii au înaintat Centrului Naţional de Sănătate Publică un demers privind suspendarea provizorie din funcţie a inculpatului, care are în prezent interdicţia de a părăsi localitatea, iar dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la şase ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la zece ani.

Cauza penală a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Rezina, unde se află pe rol şi cauza penală de învinuire a mătuşii elevei acuzată de încălcarea regulilor de transportare şi păstrare a substanţelor toxice, care a provocat, din imprudenţă, îmbolnăvirea în masă a elevilor.