Medicul fără de arginţi

 

Oleg Bordian: „Pacienţii noştri necesită o atenţie mai mare decât cei din celelalte instituţii medicale”

S-a format opinia greşită că scolioza depinde mai mult de poziţia copilului în bancă

După studiile făcute la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, s-a specializat în domeniul patologiei coloanei vertebrale. Este cunoscut de mulţi pacienţi care păşesc pragul Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare (CREPOR) din Chişinău care-i sunt recunoscători pentru munca sa. Consultă zilnic circa 30 de pacienţi.

Oleg Bordian este originar din comuna Vancicăuţi, regiunea Cernăuţi, raionul Noua Suliţă, Ucraina. Primele studii medicale le-a făcut la Colegiul de medicină din Bălţi. A reuşit să intre la facultate din două încercări, părinţii însă îl sfătuiau să meargă la facultatea de drept de la Cernăuţi. „Am fugit de acasă şi am reuşit din a doua încercare, când mi-am văzut numele în lista studenţilor înmatriculaţi, le-am telefonat părinţilor ca să-i anunţ”, îşi aminteşte bărbatul.

Boala i-a marcat copilăria

A ales medicina pentru că a fost un copil bolnăvicios, a suferit de reumatism, „mi-am petrecut toată copilăria prin spitale şi sanatorii”. Îi place ceea ce face zilnic, deşi are de-a face cu cazuri grave în fiecare zi. „La noi vin cei mai năpăstuiţi de soartă. Pacienţii noştri necesită o atenţie deosebită şi un efort psihoemoţional mai mare decât în celelalte instituţii medicale”, spune medicul pe o notă tristă.

Zeci de oameni de toate vârstele, inclusiv copii, se adresează în fiecare zi la CREPOR cu probleme de sănătate – dizabilităţi ale aparatului locomotor şi patologii dobândite sau înnăscute, care necesită protezare, ortezare, tratament de reabilitare, conservativ, fizioterapeutic, medicamentos etc. Copiii au cel mai des patologii ale coloanei vertebrale, scolioză, hernie, traumatisme ale membrelor superioare şi inferioare.

Patologii ale coloanei vertebrale la copii

Potrivit medicului, în prezent, nu există un program naţional pentru depistarea şi tratamentul copiilor cu patologii ale coloanei vertebrale. La CREPOR se efectuează investigaţia, radiografia, examinarea pacientului, aprecierea stabilităţii sau compensării gradului de scolioză şi confecţionarea corsetelor. „Kinetoterapeuţii au elaborat pentru copii un program individual de gimnastică curativă. Copiii sunt în evidenţă şi, o dată la jumătate de an, repetă radiografia. În cazul în care corsetoterapia nu ajută, se aplică tratamentul chirurgical”, explică Oleg Bordian.

În opinia lui, s-a format o părere greşită că scolioza depinde mai mult de poziţia copilului în bancă. Aceasta are un impact redus faţă de deficitul ţesutului conjunctiv, care duce la dezvoltarea mai rapidă a unei părţi a coloanei vertebrale faţă de alta. Un rol important îl are şi factorul ereditar.

Cine observă scolioza?

De la ortoped aflăm că scolioza se manifestă cel mai des în adolescenţă, când copiii sunt văzuţi de părinţi ocazional. „Profesorii de sport sunt cei care observă diferenţa dintre umeri la copii, aceştia pot propune o vizită la ortoped. Se mai efectuează şi controale medicale curente, însă toţi ştim cum se fac acestea”, mărturiseşte medicul.

În afară de asigurarea populaţiei cu articole ortopedice, la CREPOR, o bună parte din pacienţi beneficiază de reabilitare medicală a aparatului locomotor.

„Nu putem acorda reabilitare tuturor pacienţilor”

„Avem o secţie de medicină fizică destul de dotată. Sala de pansamente, bazine pentru tracţie subacvatică. Avem capacităţi intelectuale, însă, din lipsa banilor, nu putem acorda reabilitare tuturor pacienţilor. CNAS a stabilit o limită. La centru se pot reabilita doar 1000 de pacienţi pe an, deşi capacitatea acestuia este mult mai mare”, spune medicul.

Pacienţii ajung la centru prin intermediul ortopedului de sector. 1000 de veterani de război beneficiază de tratament gratuit o dată la trei ani, deoarece numai cei care au participat la Războiul de pe Nistru (1992) sunt peste 30 de mii.

Tratamente contra plată se prestează mai mult în condiţii de laborator. „Avem spaţiu destul, însă, din lipsa banilor, secţiile sunt închise”, mărturiseşte medicul.

„Tratăm cu ce avem”

Oleg Bordian spune că CREPOR este cel mai dotat centru din republică pentru reabilitarea pacienţilor. „Putem ajuta pacienţii. Articolele de protezare se produc din materia primă importată din Germania, care nu este de cea mai înaltă calitate, statul însă nu-şi permite mai mult. Acesta asigură protezarea gratuită, comenzi contra plată nu se primesc. Am putea realiza corsete şi alte obiecte pentru bolnavi din materie de o mai bună calitate, am putea îmbunătăţi tratamentele, însă tratăm cu ce avem.”

Referindu-se la situaţia din domeniul medicinei în general, Bordian crede că, în afară de criza financiară, mai există şi o criză de organizare. „Am vrea să gândim ca europenii şi să avem medicină de calitate, însă nu ne-am debarasat de gândirea sovietică. Perioada de trecere este destul de anevoiasă. Rezolvarea problemelor într-o instituţie medicală este legată nemijlocit de resursele financiare, care, din păcate, lipsesc.”

O familie de doctori

Spune că CREPOR are medici calificaţi. Ortopezii, proteziştii-tehnicieni, neurologii formează echipe mobile care se deplasează prin raioane în mod organizat primăvara, toamna şi vara. Are doi fii, „copiii au ales artele – unul actoria, altul muzica – pentru că au văzut traiul, munca şi salariul părinţilor. Regretă că meritele unui medic nu sunt apreciate la justa valoare, acesta fiind considerat cel mai corupt din societate. „Venitul mic lunar îl obligă pe medic să aibă şi alte venituri în afară de salariu. Salariul meu îmi ajunge numai pentru achitarea serviciilor comunale. Soţia este şi ea doctoriţă. Vă daţi seama cum trăim?!”.

Victoria POPA