Medicina de familie – nici curativă, nici preventivă

LIPSA CADRELOR // Medicina de familie e în moarte clinică. Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, propune resuscitarea acesteia prin atragerea tinerilor specialişti cu indemnizaţii unice majorate

Situaţie disperată pentru bolnavii din localităţile rurale unde se atestă o lipsă acută de cadre medicale.  O jumătate din satele din raionul Leova au parte de medici de familie o dată pe săptămână. O bună parte din asistenţii medicali activează în două-trei localităţi. Ca să ajungă la bolnavi aceştia se deplasează pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul şcolar. O situaţie similară se atestă în raionul Cantemir, Ungheni, Soroca. În total, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, sistemul de sănătate din RM duce lipsă de circa 1900 de cadre medicale. În 25 de sate din Republica Moldova nu există un medic. În alte 225 de localităţi rurale medicul vine o dată sau de două ori pe săptămână.

În aşteptarea unui pat de spital

O pensionară din s. Sărata-Răzeşi, Leova, e în aşteptarea medicilor deja de cinci zile. Feodora Corobceanu s-a simţit rău după ce a vopsit un perete şi crede că s-a intoxicat cu vapori de vopsea. I-a telefonat asistentului social din satul vecin. Acesta a informat-o că în zilele de odihnă nu se deplasează şi a vizitat bolnava abia luni. Atunci i-a administrat o injecţie şi i-a sugerat să aştepte medicul de familie, care, conform orarului, urma să vină a doua zi în sat. Marţi, medicul i-a dat o trimitere la spital. Medicii de la ambulanţă au refuzat s-o interneze pe motiv că la spital nu sunt locuri. Miercuri, solicitată de JURNAL, femeia ne-a spus plângând că stă la pat şi că fiica Tatiana e dusă la spitalul din Leova pentru a rezolva situaţia. A informat-o la telefon că vine, în sfârşit, să o ia ambulanţa.

„De sâmbătă, am căzut la pat şi acum mai că nu-mi mai simt mâinile şi picioarele. Aici oamenii se adresează unii la alţii pentru ajutor ca să-şi facă o injecţie. Ne lecuim cum putem. E greu fără medici”, se plânge pensionara.

Medicii cumulează

Vladimir Cernăuţean, directorul Centrului medicilor de familie din raionul Leova, a declarat pentru JURNAL că pe moment instituţia este asigurată cu cadre în proporţie de 47 la sută. Restul medicilor cumulează. „Am angajat medici de la spital şi clinica consultativă. Aceştia se deplasează o dată pe săptămână în satele în care nu sunt medici. În această situaţie, bineînţeles, calitatea serviciilor medicale lasă de dorit şi avem mai multe plângeri pe fondul lipsei cadrelor”, a spus şeful medicinei primare. El ne mai spune că deşi s-a adresat la Ministerul Sănătăţii, acest lucru nu s-a soldat cu nimic, medicii tineri refuză să vină în mediul rural atât din cauza salariilor mici, cât şi a condiţiilor precare de muncă. Salariul medicilor de familie, potrivit lui, variază între 3000 şi 3500 de lei.

„Nu voi merge să lucrez la sat”

Simion Tomşa, primarul de Sărata Răzeşi, ne spune că timp de şapte luni satul său nu a avut parte de un medic de familie. Aici activează doar două asistente medicale, Gabriela şi Valentina, „îngerii păzitori ai pensionarilor”, dar care la rândul lor mai activează şi la punctul medical din satul vecin Tochile-Răducani. „Este dificil, uneori nu are cine să-ţi măsoare tensiunea, să-ţi facă o injecţie ori să-ţi dea o trimitere la medic”, se plânge primarul. Punctul medical din sat nu are nici măcar telefon.

De ceva timp, sunt vizitaţi o dată pe săptămână de un medic venit aici la practică, Marcel Melnic. „Am un salariu de 1400 de lei, nu de 3000, aşa cum se spune. Locuiesc la Chişinău şi mai plătesc bani pentru drumul tur-retur. Voi lucra aici până în luna iunie, când se sfârşeşte practica. Nu cred că mai revin. Mai degrabă mă angajez la o firmă farmaceutică, în calitate de manager pe vânzări, unde salariul e de 2-3 ori mai mare, decât să lucrez în astfel de condiţii”, ne-a spus tânărul.

Asistenţii medicali ne mai spun că medicul de familie, care vine o dată pe săptămână, le dă trimiteri pacienţilor ca aceştia să meargă la investigaţii. Bolnavul obţine rezultatele analizelor şi trebuie să mai aştepte încă o săptămână până vine iarăşi medicul, pentru ca acesta să-i prescrie tratamentul. Contrar regulamentului, în satele în care nu există permanent un medic, surorile medicale sunt cele care decid să trimită bolnavii la investigaţii. „Aşa încercăm să câştigăm timp”, explică asistenta medicală.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a declarat recent că o soluţie pentru stimularea tinerilor specialişti ar fi majorarea indemnizaţiei unice pentru medici de la 30 la 50 de mii de lei, oferiţi într-o singură tranşă, şi majorarea de la 24 la 35 de mii de lei pentru asistenţii sociali.

CASETĂ

„Revenind acasă de la serviciu din tura de noapte, am fost pusă la curent de către mama mea că băiatul meu, Adrian, în vârstă de cinci ani, are temperatura de 40,3 grade. Noaptea, mama a telefonat la ambulanţă, care i-a administrat niște preparate antipiretice în formă injectabilă ce nu au produs niciun efect. Aproximativ pe la ora 16.00, eu am apelat iarăși la serviciul de urgență, copilul avea febră (40,3 grade), convulsii și periodic îşi pierdea cunoștința. Medicul de gardă m-a sfătuit să-i fac frecții cu spirt, căci ei n-o să vină a doua oară la același copil. Fiind complet disperată, am sunat-o pe vecină, care este medic la Asistența de Urgență, și ea mi-a promis că va vorbi cu medicul de gardă ca să vină și să-i acorde ajutor copilului meu. Peste vreo 30 minute, a sosit și mașina Asistenței de Urgență, care ne-a dus la secția de internare. Aici am fost trimiși la secția de pediatrie, unde asistenta medicală de gardă a început să strige că trebuia iniţial să ne adresăm la medicul de familie, care ne-ar fi indicat tratamentul corespunzător. Confruntându-mă cu o atare atitudine şi indiferenţă din partea persoanelor ce au dat Jurământul lui Hypocrate, am luat copilul în brațe și am revenit acasă… Ce urmează să fac?… Voi plăti mită la vreun medic și-l voi ruga să-i prescrie tratament de ambulatoriu copilului, pe care i-l voi face chiar eu. Nu am de ales”, este mesajul unei mame, Evelina Negară, din or. Orhei, trimis pe adresa redacţiei.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu